TBMM Başkanı Çiçek: (4) - Son Dakika
Politika

TBMM Başkanı Çiçek: (4)

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "İster parlamenter sistem ister yarı başkanlık ister başkanlık sistemi açısından Türkiye'nin bir an evvel karar vermesi gerekiyor.

17.04.2015 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Cemil Çiçek,  "İster parlamenter sistem ister yarı başkanlık ister başkanlık sistemi açısından Türkiye'nin bir an evvel karar vermesi gerekiyor. Biraz ondan biraz bundan biraz şundan karma bir sistemle Türkiye'nin işlerini daha fazla götürme imkanımız yok" dedi.

Çiçek, kahvaltılı basın toplantısındaki açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başkanlık sistemiyle ilgili bir soru üzerine, konular ve ilkeler yerine konuyu güdeme getirenin tartışıldığını ve bundan da bir sonuç alınamadığını ifade eden Çiçek, Türkiye'de Anayasa'dan sonra en çok tartışılan konunun Başkanlık Sistemi olduğunu ifade etti.

Turgut Özal ve Süleyman Demirel zamanında da bu konunun gündeme getirildiğini, ancak başkanlık sistemi yerine Özal ve Demirel'in tartışıldığını belirten Çiçek, parlamenter sistemin de birçok çeşidi olduğunu kaydetti.

"Bugünkü durum iyi bir durum değil. Türkiye'nin bugünkü durumunu netleştirmesi lazım" diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erkler arasında yetki gaspları, müdahaleler var. Burada da en fazla yetkisi sınırlanan organ yasamadır. Yargının çıkardığı problemleri 4 senedir yüreğimiz yanarak takip etmeye çalıştık. Siyasete müdahalelerini, bunun getirdiği bunalımları biliyoruz. İster parlamenter sistem ister yarı başkanlık ister başkanlık sistemi açısından Türkiye'nin bir an evvel karar vermesi gerekiyor. Biraz ondan biraz bundan biraz şundan karma bir sistemle Türkiye'nin işlerini daha fazla götürme imkanımız yok. Bunu net olarak söylüyorum. Bugünkü Anayasa çatışmaya imkan veriyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan kim olursa olsun. Bu sistemin yürütülmesi sistemini iyi işlediğinden değil kişisel başarıya, vesaireye kalıyor.

Bu ülkenin en geçimsiz insanları Cumhurbaşkanı, Başbakan oldu diyemeyiz ama sistemin kendisi her dönemde problem çıkardı, çıkarmaya devam ediyor. Her dönem ciddi sıkıntılar yaşandı, bundan sonra da yaşanmaya devam eder. Bu şahıslarla ilgili mesele değil. Bunu özele indirgememenizi isterim. Ben böyle bir şey söylediğimde bazı arkadaşlarınız 'Abdullah beyle Tayyip bey arasında sıkıntı çıkar mı?' dedi. Ben 'bir kilogram bin gramdır' diyorum, siz niye isimlendirerek buradan bir siyasi polemik çıkarmaya çalışıyorsunuz? Maksadım burada polemik değil ama iddia ediyorum bu Anayasa kavga çıkarmaya, devletin işleyişini ciddi ölçüde engellemeye yönelik bir Anayasadır. Bununla yola devam edeceğiz diyorsak, kişisel maharetlerle belli bir hızla gidilebilir. Hangisi olur hangisi olmaz ayrı bir konu ama bugünkü durumun netleşmesi lazım."

-"Tepki koymuyorsak bu başkalarına fırsat verir"

HDP'nin, Avrupa Parlamentosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili açıklamaya imza atmamasıyla ilgili bir soru üzerine Çiçek, "Kamuoyu bunları değerlendirecek. Milletimizle ilgili bu kadar ağır, haksız, hukuk dışı suçlama yapılıyor da biz kurumlar olarak tepki koymuyorsak bu başkalarına fırsat verir, yenilerine fırsat verir. Olup biten her şeyi kamuoyu değerlendirecektir" diye konuştu.

Yapılan açıklamayı Başkanlık Divanı olarak da benimsediklerini ifade eden Çiçek, 17 üyeden 14'ünün imzaladığını, 2 kişiye ulaşılamadığını, bir üyenin de imzalamayacağını bildirdiğini aktardı.

Eski Meclis Başkanlarına TBMM'de makam tahsis edilmesiyle ilgili soru üzerine de Çiçek, Meclis'in buna dönük imkanının bulunduğunu kaydetti.

Şu an hayatta 14 eski meclis başkanının olduğunu dile getiren Çiçek, "1961'den bu tarafa perde arkasında bulunmuş tarihi şahsiyetler. Bunlar önemli tecrübe birikimi. Kimsenin bunları arayıp sorduğu yok. Çok üzücü bir durum. Neticede bu kişiler bu memlekete hizmet etmiş insanlar. Keşke bunlardan partilerimiz, milletvekillerimiz istifade etse. Böyle bir imkan Cumhurbaşkanlarına veriliyor. Bazı eski komutanlara karargahta bu tür imkanlar sağlanıyor.  Bu dönem mekan sıkıntımız yok" diye konuştu.

-"Netice alıcı bulmadım"-

Çiçek, Yemen konusu uluslararası konferans toplama girişimi ile ilgili bir soru üzerine, parlamentoların görevlerinin belli olduğunu, yürütme organı yerine geçerek uluslararası bir sorunda bir çözüm arayışı içinde olamayacaklarını kaydetti.

Yemen konusunda bazı meclis başkanlarının ikili, üçlü, beşli inisiyatif kullanma amacıyla kendisini aradığını bildiren Çiçek, "Ancak ifade ediş tarzı, beklentiler ve uygulanabilecek yöntem bakımından çok gerçekçi ve netice alıcı bulmadım. Çünkü Meclis Başkanı olarak imkanlarımız kısıtlı. Sadece söylem ve iç tüketim malzemesi olmanın ötesinde netice alınmayacak bir işte TBMM'nin girişimde bulunmasını doğru bulmadım" dedi.

Bir gazetecinin, " AK Parti'nin seçim beyannamesinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruyu gözden geçireceği hususu var. Bunu nasıl karşılarsınız?" sorusu üzerine Çiçek, dün yurt dışında olduğunu ve beyannameyi okumadığını kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'nin tahminleri ötesinde bir iş yüküyle karşı karşıya kaldığını belirten Çiçek, Yargıtay'da, Danıştay'da biriken dosya sayısı nasıl şikayet konusu olduysa aynı sıkıntıyla bir süre sonra Anayasa Mahkemesi'nin de karşı karşıya kalacağında hiç tereddüt olmadığını kaydetti.

Çiçek, "Ferdi başvuruyu önemli bir demokratik hak olarak kabul ediyoruz. O halde bu bir taraftan bu hakkı koruyalım ve öbür taraftan da yığılmayı önlemek gerekir. İşleri kısa sürede neticelendirecek yöntem bulunmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

-"Fikrini söyleyenler kamuoyundan bir not alacaktır"

Eski Başbakanlık Başdanışmanı Etyen Mahçupyan'ın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasının sorulması üzerine Çiçek, şunları kaydetti:

"Bu bir hükümet meselesi değil. Papa'nın açıklaması, AP kararı, bu 24 nisanda bitecek bir iş değil. Devletin bir problemidir. Her kurumun, herkesin burada yapacağı işler var. Bu karar vesilesiyle cephe oluşturmaya çalışanlar her türlü imkanı kullanıyorlar. Herkese düşen görev var bu konuda. Ben Meclis Başkanı olarak ilgili kişilerle, kuruluşlarla konuşarak özetlemeye çalıştım. Aynı soruyu meslek kuruluşlarına sormak lazım. Acaba muhataplarına iki satır bu konuyla ilgili mektup yazdılar mı? Görüşmelerinde bu konuyu gündeme getirdiler mi? Sivil toplum örgütlerimiz ne yaptı?

Bu konuyu ülkemize herkes istediği gibi tartışıyor. Madem ki ki tartışılıyor, fikrini söyleyen herkes kamuoyundan bir not, bir değerlendirme alacaktır. Meclis Başkanı olarak falanca, filanca şahıs ne dedi dersek o zaman biz işin içerisinden çıkamayız. Bu bir yalandır, karalama kampanyasıdır, haksızlıktır, önyargılarla hareket etmedir. 20 milyondan fazla insanın acısını bir tarafa bırakıp 'sadece bir kesim acı çekti' demek doğru değil. Herkes acı çekti, Ermeniler de acı çektik. Ancak gerçeklerin ortaya çıkarılması söz konusu olduğunda herkesin bir tarafa gittiğine şahit olduk çünkü gerçek ortaya çıktığında birçok şeyler de orta yere çıkacak. Şahıslarla ilgili değerlendirme uygun olmaz. Yazılan doğruysa zaten danışmanlıktan da ayrılmış."

"8 hazirandan sonra ne yapacaksınız?" sorusuna Çiçek, "Bugün 17 nisan" karşılığını verdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Çiçek: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement