TBMM Başkanı Çiçek'in Kabulü - Son Dakika
Politika

TBMM Başkanı Çiçek'in Kabulü

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kore-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hankoo Lee'yi kabul etti.

10.03.2015 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kore- Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hankoo Lee'yi kabul etti.

Çiçek, kabulde yaptığı konuşmada, iki ülkenin coğrafi olarak uzak ancak ilişkilerinin sıcak olduğunu söyledi.

2017'de iki ülke ilişkilerinin 60. yıl dönümü olduğunu anımsatan Çiçek, bunun, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştireceğini ifade etti.

İlişkilerin 2012'de stratejik ortaklık düzeyine çıkarıldığını anımsatan Çiçek, uluslararası kuruluşlardaki iki ülkenin başkanlıklarının, ilişkileri iyi hale getirilmesi için kullanılabileceğini kaydetti.

2002'de dünya kupasında Kore'de Türkiye-Kosta Rika maçında Koreli askerlerin Türk bayrağı olan şapka taktığını ve Türkiye'yi desteklediğini belirten Çiçek, bu şapkalardan birini hatıra olarak sakladığını bildirdi. Çiçek, "Bize moral verdiniz, biz o maçı kazandık" dedi.

Çiçek, Kore savaşından bu yana memnuniyet verici ilişkilerin bulunduğunu ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

"Siyasi ilişkilerimiz dengeli gidiyor ama ekonomik ilişkilerde bir dengesizlik var. Bu dengesizliğin giderilmesi gerekiyor. Adil bir ticari ilişki olmadığı takdirde bu sıkıntı çıkarır.

Sizin yurt dışı yatırımlarınız 160 milyar doların üzerinde ama Türkiye'ye yaptığınız yatırım bir milyar dolar. Bu dengesizliği gidermenin yolu Türkiye'ye daha fazla doğrudan yatırım imkanlarını bulmaktır. Türkiye istikrarlı bir ülke, yatırımlara açık bir ülke. Size daha da açık.

İkinci olarak savunma sanayinde işbirliği yapabiliriz. Bu konuda verilmiş teklifler var. Bunları olumlu değerlendirdiğiniz takdirde bu makası kısmen kapatma imkanı olabilecektir. Bunları bir an evvel hayata geçirmek lazım.

Yine kültürel ilişkilerde de karşılıklı kurumsal yapılaşmaya gitme ihtiyacı var. Türkiye Kore'de Yunus Emre Kültür Merkezi açmak istiyor. Orada küçük bir sorun var gibi görünüyor. Dostuluğun bundan daha kuvvetli olduğunu düşünüyorum. Bu engelin kalkması kültürel ilişkiler açısından da önemli.

-"Bilseydim yanınızda otururdum"

Lee de iki ülkenin ilişkilerinin çok özel olduğunu kaydetti.

2002'de dünya kupası Türkiye-Kosta Rika maçında kendisinin statta olduğunu belirten Lee, "Orada olduğunuzu bilseydim sizin yanınızda otururdum" diye konuştu.

Ekonomi alanında iki ülkenin arasında bir dengesizliği olduğunu, bunların yapılacak sık görüşmelerle çözülebileceğini kaydeden Lee, " Bu konu üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Kabulde, Türkiye-Kore Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanvekili, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman da hazır bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Çiçek'in Kabulü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement