TBMM Başkanı Çiçek, NATO Pa Başkanı Michael Turner'i Kabul Etti - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Çiçek, NATO Pa Başkanı Michael Turner'i Kabul Etti

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye Afganistan'da barışın ve istikrarın artması için her türlü çabayı gösterdi, bundan sonra da gerek NATO içinde gerekse ikili olarak bu çabayı sürdürecek" dedi.

19.02.2015 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye Afganistan'da barışın ve istikrarın artması için her türlü çabayı gösterdi, bundan sonra da gerek NATO içinde gerekse ikili olarak bu çabayı sürdürecek" dedi.

Çiçek, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve NATO PA Başkanı Michael Turner ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulde, Türkiye-ABD ilişkileri, Ermeni meselesi, Suriye ve Irak başta olmak üzere terörle mücadele çalışmaları gündeme geldi.

Türkiye ile NATO ilişkileri ve Türkiye-ABD ilişkileir bakımından gündemde çok önemli konular olduğunu kaydeden Çiçek, "Bugün düyadaki mevcut uluslararası kuruluşlar içerisinden en etkin, en verimli, barışa ve istikrara katkı sağlayan kurumların başında NATO geliyor. Şüphesiz bunun önemli bir ayağını oluşturan NATO önemli görevler ifa ediyor. Bundan memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim" dedi.

"Bölgemizde ve dünyada yaşanan ve barışı tehdit eden gelişmelere baktığımızda NATO'nun önemi her geçen gün artıyor" diyen Çiçek, şöyle devam etti:

"Türkiye ve ABD böylesine etkin ve önemli bir kuruluşun en faal üyesidir. Sizinle beraber bu teşkilat içinde önemli sorumluluk taşıyoruz, Afganistan başta olmak üzere birçok bölgede barışa katkı sağlıyoruz. Dünyada güvenlik ihtiyacı her geçen gün daha da artıyor. Bu nedenle Türkiye olarak NATO'nun genişleme potikasını olumlu karşılıyoruz. Birlikte sorumluluk taşıdığımız Afganistan başta olmak üzere NATO'nun yaptığı çok önemli çaba ve gayretler var, bundan sonra da devam etmesi gerekiyor"

Türkiye'nin ABD ile birlikte NATO içinde sorumluluk taşıyan en önde gelen ülkelerden olduğunu hatırlatan Çiçek, "Bundan memnuniyet duyuyoruz. Bu yöndeki katkı ve çabalarımız sizinle beraber devam edecek. NATO Afganistan ilişkilerinde hep beraber hem sorumluluğu üstlendik, çabalarımız artarak ediyor. Bu yöndeki katkımızın ne olduğu etraflıca biliniyor. Bunun devam etmesi lazım. Türkiye Afganistan'da barışın ve istikrarın artması için her türlü çabayı gösterdi, bundan sonra da gerek NATO içinde gerekse ikili olarak bu çabayı sürdürecek" şeklinde konuştu.

(Ukrayna) Türkiye gelişmeleri dikkatle takip ediyor"

NATO'yu da ilgilendiren önemli bir kriz ve sıkıntının Ukrayna'da yaşanan gelişmeler olduğunu belirten Çiçek, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Türkiye bu gelişmeleri dikkatle takip ediyor. Rusya Federasyonu'nun yaptığı emrivaki Kırım'ın ilhakını kabul etmedik, bunu doğru bulmuyoruz, uluslarasası hukuka da aykırı buluyoruz. Ama sıkıntı devam ediyor, kriz çıktığındna beri 5 binden fazla kişi hayatını kaybetti, bu yönde ortak çabaya ihtiyaç var. İttifakın Rusya ile ilişkileri bakımından Ukrayna meselesi kırılma noktasıdır. Bunun üzerinde hassasiyetle durmamız gerekiyor, baskının giderek arttırılması lazım. NATO ittifakı açısından hiç bir şey olmamış gibi davranmak ve gelişmeleri dışarıdan seyretmek çok da mümkün gözükmüyor.

NATO'nun genişlemesi çerçevesinde Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ ve Gürcistan'ın NATO'ya üyeliği üye olmasını arzu ediyoruz. mevcut sıkıntıların bir şekilde çözülmesi bizim arzumuzdur. Bu çerçevede yürüteceğiniz çabalara Türkiye olarak her zaman destek vermeye hazırırz. Bizim yapabilecğimiz hususlar olduğunda açık yürekililkle bu noktada yardımcı olmaya hazırız. Böyle bir göreve seçilmiş olmanızdan memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim."

Çiçek, Türkiye-ABD ilikşkilerine değinerek, Türkiye ile ABD'nin dost ve müttefik iki ülke olduğunu ve iki ülke arasında 60 yılı aşan süredir yakın ilişki ve işbirliği bulunduğunu söyledi.

İki ülkenin barışa katkı sağlamak için önemli sorumluluklar üstlendiğini ifade eden Çiçek, Türkiye-ABD ilişkilerinin ilerlemesinin sadece iki ülke açısından değil, uluslararası barışın ve güvenliğin tesisi bakımından da iki ülkeyi aşan boyutları olduğunu kaydetti.

İkili ilişkilerimiz bakımından zaman zaman yol kazaları olduğunu belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"İlişkilerimizde durgunluğun sıkıntıların olduğu dönemler oldu ama iki ülke ilişkilerini var eden sebepler ve dinamikler bu sıkıntıları aşmaya yetti. İlişkilerimiz bütün bu yol kazalarına sıkıntılara rağmen iyi yolda ilerlediğini ve ilerlemesi gerektiğini düşünüyorum. Bölgemizde yaşanan sıkıntı ve zorlukları biliyoruz, geçmişte ilişkilerimizin dinamiğini oluşturan husulara ilaveten bölgemizde yaşanan kaos bu ilişkilere yeni boyutlar getirdi. Bunların başında terör konusu geliyor, terör sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın gündemindedir. TBMM Başkanı olarak terörün acısını ailesinde hissetmiş biriyim. Diplomat bir yeğenim ASALA terör örgütü tarafından 1982'de eşiyle beraber Portekiz'de şehit edilidi. Bir başka yeğenimiz de PKK terör örgütü tarafından katledildi. Hem ASALA hem PKK terör örgütünün mağdur ettiği ailelerden biriyim."

"Terör, günümüzde insanlığın başının belasıdır. Buna karşı ülkelerin hiç koşulsuz birbirine destek olması lazım" diyen Çiçek, ortak çabaların birlikte sürdürülememesi halinde gösterilen çabaların sorunun üstesinden gelmeye yetmediğini, yaşanan sayısız olayın bunu açıkça gösterdiğini belirtti.

-"Terör örgütü terör örgütüdür"

Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğini vurgulayan Çiçek, "Türkiye bakımından ve şahsen benim de inandığım husus şudur, terör örgütü terör örgütüdür. Bunlar arasında derecelendirme yapmak, ayrım yapmak, terör örgütlerinin önüne ve arkasına mazeret cümleleri koymak doğru olmuyor" diye konuştu.

Çiçek, "Terör olayları hangi sebeple işlenirse işlensin, örgütün hareket noktası ne olursa olsun bunların hepsine karşı ortak bir çabayı tüm insanlık göstermelidir. Bizim için PKK bir terör örgütüdür. Bunu ilk önce tanıyan sizsiniz, bundan dolayı müteşekkiriz. DEAŞ, El-Kaide, Boko Haram'ın birer terör örgütü olduğunu bu ve benzeri sorunların çözümünü şiddete dayandıran örgütler bizim nezdimizde terör örgütüdür. Bunların arasında derecelendirme yapar birini öne çıkarır diğerini ikinci plana itersen bu mücadelede zaafiyetler meydana getiririr" şeklinde konuştu.

Çiçek, terör örgütlerine karşı ayrım yapmaksızın mücadele edilmesi gerektiğini hatırlatarak, "Terörle mücadelede bütünlükçü bir politika takip etmek gerekiyor. DEAŞ'la Irak'ta mücadele verip Suriye'de gözardı etmek doğru bir yaklaşım olmaz. Şu ana kadar gösterilen çabalar bu sorunu kökten çözmeye yetmiyor. Diğer dayanaklar üzerinde de birlikte işbirliği yapmamız gerekiyor. Irak'ta yeni hükümetin kurulmasını terörle mücadele açısından önemli buluyoruz. Türkiye, Irak'ta etnik ve mezhepsel bir çatışma olmasın diye çok uğraştı. Irak bugün çok ciddi sorunlarla karşı karşıya, hükümetin bu yöndeki çabalarını ve başarısını destekliyoruz" dedi.

Suriye konusunu kansere benzeten Çiçek, "ameliyat mı yapılacak, kemoterapi mi uygulanacak herkesin bir an evvel buna karar vermesi gerekiyor" dedi.

Suriye'de, 200 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini, Türkiye'de  2 milyona yakın Suriyeli olduğunu, nüfusun önemli bir kısmının komşu ülkelerde mülteci durumunda bulunduğunu hatırlatan Çiçek, "Esed orada duruyor. Nasıl olacak da bütün bu sonuçlardan sorumlu olan bir kişi orada duracak ve Suriye'nin egemenliği, toprak bütünlüğü, halkın birbirini kucaklaması, dayanışması nasıl olacak? Bu soruyu doğru cevaplamamız lazm. Bu olmadığı sürece her gün yeni acılar yaşamaya devam ederiz. Bunun en ağır bedelini de Türkiye ödüyor" şeklinde konuştu.

Uçuşa yasak güvenli bir bölge oluşturulmadığı için her gün insanların ölmeye devam ettiğini ve güvenli bölge olarak Türkiye'ye gelmeye çalıştığını söyleyen Çiçek, dünyanın paylaşması gerekli yükü Türkiye'nin tek başına taşımaya çalıştığını, bunun adil ve doğru olmadığını kaydetti.

Ermeni meselesi

"Türkiye-ABD ilişkileri bakımından çok olumsuz sonuçlar doğurabilecek Ermeni diasporasının bir karalama kampanyası var" diyen Çiçek, Türkiye'nin tarihte yaşanmış acıların ve hiçbir şeyin üzerinin örtülmesini istemediğini, Türkiye'nin geçmişte yaşanmış bu acının tüm yönleriyle ortaya çıkarılmasını ve sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır olduğunu her zaman ifade ettiklerini söyledi.

Çiçek, tarihe mal olmuş büyük acıları ortaya çıkarmanın tarihçi ve bilim adamlarının işi olduğunu vurgulayarak, tarih kurulu, bilim kurulu veya uluslararası ceza mahkemesi olmayan parlamentoların işin bu kısmında yer alamayacağını, parlamentoların işin içine girmesi durumunda iç poltikaların, mahalli bir kısım etkilerin öne çıkacağını belirtti.

Çiçek, "Biz dostlarımızdan şu konuda destek bekliyoruz, bu tarihi gerçeğin ortaya çıkarılması için bilim kurullarına, tarihçilerine destek verelim. Elimizde ne imkan varsa bunu ortaya koyalım ama Parlamentolar bu işin içine girdiğinde iş başka bir zemine kayıyor. Bu konuyu Türkiye olarak tahminlerinizin ötesinde çok önemsediğimizi dostunuz olarak ifade etmek isterim" diye konuştu.

Kıbrıs konusunda ABD'li dostlarımızdan daha adil bir yaklaşım beklediklerini dile getiren Çiçek, 50 yılı aşkın süredir ihtilaf olarak kalan ve çözülemeyen Kıbrıs meselesinde Türkiye'nin 2004'te Annan çözüm planına eksikliklerine rağmen destek verdiğini, Rum tarafının buna olumlu cevap vermediğini belirterek, "Sorun çözülmek bir tarafa Doğu Akdeniz'de tek taraflı olarak birtakım çabalar, gayretler var, sorunlu bölgeye yeni bir sorun daha ilave edilecek gibi gözüküyor. Bu yönde adil ve kalıcı bir çözüm için dost bir ülke olarak sizden destek beklediğimizi ifade etmek isitiyorum" dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi ve NATO PA Başkanı Turner, Çiçek'in bahsettiği NATO'yu ilgilendiren çeşitli konuların kendileri açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

-Turner: "Afganistan konsuyla ilgili Türkiye'nin verdiği destek hayati bir öneme sahiptir"

Türkiye'nin NATO'daki heyetinin Türkiye'yi çok iyi temsil ettiğini kaydeden Turner, "NATO'daki ortak işbirliğimiz için çok güçlü bir ses oluşturuyor. Afganistan konsuyla ilgili Türkiye'nin verdiği destek hayati bir öneme sahiptir, desteğinizden ötürü çok memnunuz" ifadesini kullandı.

"Kırımın ilhakının Türkiye tarafından tanınmaması ve Ukrayna konusunda söyledikleriniz için teşekkür ediyoruz" diyen Turner, "Ukrayna, Bosna Hersek, Makedonya gibi ülkelerin NATO bünyesine alınmasıyla ilgili duruşunuzu destekliyoruz ve biz de aynı bağlılığa sahibiz. Bosna Hersek'te daha iyi demokrasinin oturması için yapmış olduğunuz anayasal reform ve demokratik kurumlarının tesisi konusundaki desteğiniz için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin sınır bütünlüğü açısından Suriye genelindeki işbirliği için teşekkür eden Turner, şöyle devam etti:

"Türkiye, çeşitli uluslararası konularda önemli rol oynamaktadır. Asya'da, Avrupa'da, Müslüman ülkesi olarak Arap dünyasında ve Afrika'ya olan komşuluk ilişkileriyle önemli bir liderlik üstlenmekte ve rol oynamaktadır. Bölgenin istikrarının azalmasıyla Türkiye'deki demokratik kurumların güçlenmesi ve bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar da ayrı bir önem taşımaktadır. Türkiye çok büyük bir ekonomik büyüme yakalamıştır, bu gelişmelerden dolayı sizi tebrik etmek gerekir. Ekonomik ilişkiler bağlamında özellikle ticaret anlamında birlikte işbirliği imkanlarını geliştirmemiz gerekir."

Turner, Ermenistan ve Kıbrıs konularıyla ilgili bahsedilen konuların ABD için de çok önemli olduğunu, anlayışla karşıladıklarını söyledi. Bu konularda Türkiye ile aynı görüşe sahip olmayanların da bulunduğunu dile getiren Turner, şunları söyledi:

"Demokratik kurumlar, insan onuru gibi ortak değerlere sahibiz. Bu değerler çerçevesinde terörle mücadele konusunda ortak çalışmalarımız, anlaştığımız hususlardan biri. Suriye ve Irak konusuyla ilgili Türkiye ve ABD müttefikler olarak çok yakın işbirliği içindedir. Birlikte çalışmaya devam etmeyi istiyoruz. Temel olarak anlaştığımız konularla ilgili ortak çalışma alanlarını ortaya çıkarmak daha kolay olacaktır."

Turner'ın takdim ettiği heyetteki diğer ABD kongre üyeleri de Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu görüşlerini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Çiçek, NATO Pa Başkanı Michael Turner'i Kabul Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement