TBMM Başkanı Yılmaz: (2) - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Yılmaz: (2)

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, "Ben dört partinin de Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama noktasında gayret göstereceklerini, sorumluluk alacaklarını, ondan sonra da 'vermiş olduğun sorumluluğun gereğini yerine getirdik.

03.07.2015 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, "Ben dört partinin de Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama noktasında gayret göstereceklerini, sorumluluk alacaklarını, ondan sonra da 'vermiş olduğun sorumluluğun gereğini yerine getirdik. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmadık. Size hizmeti koalisyon olarak da yapacağız' der bir konuma gelmesini isterim" dedi.

TRT Haber'in canlı yayınına katılan Yılmaz, MHP'nin Meclis Başkanı seçimindeki tavrı ve bu tavra yönelik CHP'nin eleştirileriyle ilgili bir soru üzerine, iki siyasi partinin birbirlerine yönelik eleştirilerine ilişkin değerlendirmede bulunmasının doğru olmadığını belirtti.

"MHP bizi desteklemedi, kendi adayını destekledi" diyen Yılmaz, bunu da açıkça ifade ettiğini kaydetti.

Yılmaz, "Bir partinin kendi adayını desteklemesinden daha doğal bir şey olabilir mi? Bir parti kendi adayını destekledi diye eleştirilebilir mi? Eleştirirsin de bu doğru olur mu? Bence MHP bizi desteklemedi, kendi adayını destekledi. ve sonuna kadar da destekte bulunacağını söyledi. Bundan hiçkimsenin rahatsız olmaması gerekir" diye konuştu.

Koalisyon görüşmelerine ilişkin açıklamaların hatırlatılması ve bu süreçte uzlaşı zemini yakalanmasında ne gibi bir katkı sunacağı sorusuna Yılmaz, şu karşılığı verdi:

"Koalisyon, hükümet kurmak Meclis Başkanı'nın işi değildir. Ama bu parçalı tabloya baktığımızda, AK Parti'ye 'tek başına iktidarsın, hükümeti sen kur' demedi. Ne dedi? 'Yüzde 41 oyu verdim, muhakkak ki öncelik sende', öyle olduğu için muhtemeldir ki Sayın Cumhurbaşkanı da o partinin liderine hükümeti kurma görevini verecek. 'Diğer partileri de ben beğendim. Ne kadar beğendim? Yüzde 25, yüzde 16, yüzde 13. Git onlardan birisini yanına al, bu ülkeyi hükümetsiz bırakma' dedi. Ama buradan çıkan mesaj şu; ülkeyi hükümetsiz bırakmamak lazım. Çevremizde bir ateş çemberi var, Yunanistan'daki durumu biliyoruz. Batı ülkelerinde başlayan ekonomik kriz hala bu zamana kadar etkisini devam ettiriyor. Bitmiş de değil."

Seçmenin her partiye elini taşın altına koyarak Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama sorumluluğu verdiğine işaret eden Yılmaz, tüm siyasi partilerin ve liderlerinin bu anlayış ve çaba içinde olması gerektiğine dikkati çekti. Yılmaz, "Ben dört partinin de Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama noktasında gayret göstereceklerini, sorumluluk alacaklarını, ondan sonra da 'vermiş olduğun sorumluluğun gereğini yerine getirdik. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmadık. Size hizmeti koalisyon olarak da yapacağız' der bir konuma gelmesini isterim" değerlendirmesinde bulundu.

-"Koalisyonlarda ilkeler bazında birleşme önemli"

Yılmaz, bir başka soruyu yanıtlarken de koalisyonlarda ilkeler bazında birleşmenin önemli olduğunu vurguladı. Azerilerin, "Halkın gözü terazidir" atasözünü hatırlatan Yılmaz, milletin hangi siyasi partinin samimi bir şekilde koalisyon kurma çabasında olduğunu, hangisinin topu taça atma gayreti gösterdiğini çok iyi tahlil edeceğini söyledi.

Koalisyonların ömrünün halka hizmet götürülemediği zaman kısa olduğunu belirten Yılmaz, ortak ilkeler etrafında uzlaşan ve halk için çalışan koalisyonların gerekli takdiri her zaman aldığını ve uzun soluklu olabildiğini anlattı. Yılmaz, "Baştan bir süre koymadan, ilkeler doğrultusunda halka hizmeti esas alan bir koalisyon kurarlarsa çok daha iyi olur diye düşünüyorum" dedi.

-"Meclisin bir dakikasını dahi israf etmememiz lazım"

TBMM İçtüzük'ünün değişmesine yönelik taleplerin hatırlatıldığı Yılmaz, Meclisin demokrasinin beşiği olduğunu, kişilerin demokratik hakkını sınırlamadan, tartışma zeminini ortadan kaldırmadan, herkesin fikrini ifade edebilmesini sağlamanın asgari şart olduğunu ifade etti. Yılmaz, iktidara da hükümet programında açıkladığı hususları hayata geçirebilmesi için imkan vermek gerektiğini dile getirerek, İçtüzük değişikliğinde optimum noktanın bulunmasının önemine işaret etti.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu Meclisin bir dakikasını dahi boşa çıkarmamamız, israf etmememiz lazım. Muhakkak ki muhalefetin de katkısı vardır ama milletin sorunlarına çözüm bulma sorumluluğu hükümet kuracak partilerindir. Hükümet kuracak partilere bizim İçtüzük değişikliği ile daha iyi bir çalışma ortamı hazırlamamız gerekir diye düşünüyorum. Bunun için de hem anayasa için hem de İçtüzüğün nasıl daha iyi olabileceği şeklinde Sayın Genel Başkanlara bir ziyaretim olacaktır."

-"Bu coğrafyadaki insanların ortak, emin limanı Türkiye'dir"

Yılmaz, Türkiye'nin komşularında yaşanan sorunlara işaret edilmesi ve değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamak lazım. Bu ateş çemberi içinde, bütün mevcut grubu bulunan partilerimize, Mecliste temsil edilen partilerimize Türkiye'yi bu ateş çemberi içinde hükümetsiz bırakmamak düşüyor. Bu mesajı her partinin alması lazım" diye konuştu.

Türkiye'nin bir huzur adası olduğunu, bu nedenle sorunlarla boğuşan komşu ülke vatandaşlarının Türkiye'ye gelmeyi tercih ettiğini belirten Yılmaz, "Bu coğrafyadaki insanların ortak, emin limanı Türkiye'dir. Dolayısıyla bizim bunu sürdürmemiz, yaşatmamız lazım. Bu büyük bir nimettir" ifadelerini kullandı.

-"Anayasa'da, İçtüzükte belirtilen çerçevede bir Meclis Başkanı olacağım"

Meclisin yeni dönemine ilişkin soruları da yanıtlayan Yılmaz, çok iyi bir dönem yaşanacağına inandığını vurguladı.

Yılmaz, "İsmet Yılmaz alışılagelmişin dışına çıkan bir başkan olacak mı? Ezberler bozulacak mı?" sorusuna ise "Normal, orta yoldan gitmeyi severim. Aşırılıklardan uzak durulması gerektiğini, en doğru yolun ortası olduğunu düşünürüm. Dolayısıyla çok ileri çıkan ya da çok geride kalan birisi olmayı istemem. Böyle bir talebim de yok. Diğerinden farklı olayım diye bir şey de yok. Yolun iyisi yolun ortasıdır diye düşünürüm. Anayasa'da, İçtüzükte belirtilen çerçevede bir Meclis Başkanı olacağım" karşılığını verdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Yılmaz: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement