TBMM Başkanı Yılmaz: "Divriği Ulu Camii Anadolu Coğfafyası'nın Tac Mahali'dir" - Son Dakika
Güncel

TBMM Başkanı Yılmaz: "Divriği Ulu Camii Anadolu Coğfafyası'nın Tac Mahali'dir"

TBMM Başkanı Yılmaz: "Divriği Ulu Camii Anadolu Coğfafyası\'nın Tac Mahali\'dir"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) İsmet Yılmaz, Divriği Ulu Camii ve Daruşşifası’nın UNESCO’nun dünya mirasına alınışının 30’uncu yılı etkinliklerine katıldı.

05.10.2015 19:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) İsmet Yılmaz, Divriği Ulu Camii ve Daruşşifası'nın UNESCO'nun dünya mirasına alınışının 30'uncu yılı etkinliklerine katıldı.

Sivas Valiliği ve çeşitli kuruluşların katkılarıyla düzenlenen Divriği Ulu Cami ve Daruşşifası'nın UNESCO dünya mirasına alınışının 30'uncu yılı etkinlikleri Ulu Camii'nin Daruşşifası'nda gerçekleştirildi. Programa, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Sivas Valisi Alim Barut, Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, diğer il protokolü üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda Kuran-ı Kerim tilaveti okunarak hayır sahiplerine dua edildi.

TBMM Başkanı Yılmaz, programda yaptığı konuşmada, Divriği Ulu Camii ve Daruşşifası'nın günümüze gelen önemli eserlerden biri olduğunu ve Türkiye'de de birçok eserin UNESCO listesinde olduğunu belirterek, "Sivas taç ise tacın incisi Divriği'dir. Ama Divriği taç ise Divriği'nin incisi de Ulu Camiid'ir. Eğer Ulu Camii Divriği'nden alınırsa taç incisiz kalmış olur. Divriği'ni de Sivas'ta alırsak o zaman da Sivas incisiz kalmış olur. Divriği büyük bir zenginliğimizdir. Bu eserlere gözümüz gibi bakmamız lazım" dedi.

Bu tarz etkinliklerde eserlerin tanıtılmasının önemine değinen Yılmaz, "Bu eserlerin bilinmesi lazım. Bu tarz etkinliklerle bu eserleri tanıtıp farkındalık oluşturmamız lazım. Buraya ne yapılsa az. Bu eserlerin korumasını iyi yapmak lazım, orjinalliğini bozmadan yaklaşık 800 yıl öncesinden bugünlere gelen İnsanlığın ortak mirası olan eseri inşallah bizde, bizden sonraki nesillere de aktarırız" diye konuştu.

"DİVRİĞİ ULU CAMİİ ANADOLU COĞFAFYASI'NIN TAC MAHAL'İDİR"

Divriği Ulu Camii'nin Anadolu Coğrafyası'nın Tac Mahal'i olduğunu aktaran Yılmaz, "İnsan yaşadığı yere benzer bu eserleri yapanlar da bu coğrafyanın insanı illa bu eseri bir kıyaslamak gerekirse dünyanın yedi harikasından biri olan Tac Mahal ile kıyaslamak lazım, niye Tac Mahal diyorum Tac Mahal de bir sevgi üzerine yapıldı. Bir sultan, şah hanımı için bir eser yaptı dolayısıyla Anadolu Coğrafyası'nın Tac Mahal'i hangisidir desek bu Anadolu Coğrafyası'nın Tac Mahal'i Divriği Ulu Camii ve Daruşşifasıdır" açıklamasında bulundu.

Sivas Valisi Alim Barut, TBMM Başkanı Yılmaz'a günün anısına 57. Alay sancağını hediye etti. Programda, Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu şifa müziği dinletisi sundu. Yılmaz daha sonra Divriği Mengücek Vakfı Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından açılan keçe, nakış ve seramik sergisini gezdi.

Program, Abdullah Paşa Konağı'nda düzenlenen Melike Turan Melek kıyafet gösterisi ile sona erdi. - SİVAS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel TBMM Başkanı Yılmaz: 'Divriği Ulu Camii Anadolu Coğfafyası'nın Tac Mahali'dir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.


Advertisement