TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş: "Malatya'da Darbeciler Çok Prova Yapmış" - Son Dakika
Güncel

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş: "Malatya'da Darbeciler Çok Prova Yapmış"

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş: "Malatya\'da Darbeciler Çok Prova Yapmış"

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Nimet Baş, 28 Şubat sürecinde olduğu gibi tüm darbe dönemlerinde toplumun birbirine düşürüldüğünü ve her darbe girişiminde toplumun birliği ve beraberliği üzerinden...

09.02.2013 00:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Nimet Baş, 28 Şubat sürecinde olduğu gibi tüm darbe dönemlerinde toplumun birbirine düşürüldüğünü ve her darbe girişiminde toplumun birliği ve beraberliği üzerinden kurgulandığını belirtti. Darbecilerin en büyük başarısının toplumu psikolojik açıdan darbenin gerekliliğine ve şartların olgunlaştığına ikna etmek olduğunu belirten Baş, "1980'de gerçekten bir komünizm tehdidi ve tehlikesi olduğu algılattırıldı. O gün o tehdit de yoktu 28 Şubat'ta irtica tehdidi de yoktu. Sivas gibi, Madımak gibi, Taksim gibi olayların, bunların her birinin görünmeyen eller tarafından hazırlandığını ve toplumu provoke etmek amaçlı olduğunu gördük" dedi.

Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen '28 Şubat ve Malatya' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan TBMM Darbeleri Araştırma Komisyon Başkanı Nimet Baş, darbe süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Komisyon çalışmaları boyunca ulaştıkları belge ve bilgilerin kendilerine "1982 ihtilalinden sonra son 1 yıllık sürece baktığımız zaman siyasi suikastlar, büyük toplumsal olaylar her biri aslında devletin belli birimlerinde, kozmik odalarda planlanmış tasarlanmış topluma dayatılmış olaylardır" diyen Baş şunları kaydetti; "28 Şubat bir darbe midir, postmodern darbe midir? tartışmalarını bir kenara bırakalım. 1980 yılında inşa edilen anayasada, en fazla kanunun çıkarıldığı dönemdir. 2 bine yakın yasa değiştirmiştir. O günkü olanlara baktığımız zaman 28 Şubat'ta fiilen bir darbe gerçekleşmiş gibi gözükmese de, radyondan veya televizyonlardan bir bildiri şeklinde duymasakta, o olağanüstü karanlık dönem, aşırı organize olmasıyla toplumun çok geniş bir kesimini korku ve baskı altına almıştır. Gerçi yapıcıları, kurgulayıcıları bin yıl sürecek demiştir, ama çok şükür bin yıl sürmemiştir. Ama 10 yıl dediğimiz süreçte gerçekten bu toplumun psikolojisi derinden sarsılmıştır. 6 milyona yakın insan fişlenmiştir. Bu fişlenmelerde işlerinden olmuşlardır, haksız ve hukuksuz yargılanmalara neden olmuşlardır, işkencelere maruz kalmışlardır."

1980 Askeri darbesi öncesi Malatya'da yaşanan suikast olayına da değinen Nimet Baş, dönemin belediye başkanı Hamit Fendoğlu'na Ankara'dan bir paket gönderildiğini ve Hamido lakaplı Fendoğlu'nun 2 torunu ve geliniyle birlikte ilk faili meçhul cinayete kurban gittiğini söyledi. Suikastın faili meçhul cinayetlerin ilki olduğunu ve başlangıç olduğunu belirten Baş, "Neden? Çünkü; Türkiye 12 Eylül darbesine hazırlanıyordu. Malatya Belediye Başkanı aslında bir büyük ittifakı temsil ediyordu. O bomba paketi kendisine Ankara'dan gönderilmişti. Paketin üzerinde de bir isim vardı. Kasım Önal'dı o isim. Kasım Önal, 1960 darbesinde Yassıada'da Hamido ile aynı koğuşta yatmış bir isimdi. Bu cinayetten 2 sene sonra askeri darbe oluyor ve Türkiye hızla büyük bir kaosun içerisine sürükleniyor. Merhum Hamido'nun eşi cunta liderine diyor ki; kocamın katilini bulun. Paşanın verdiği cevap çok manidar ne yapalım hanım bir ihtilal de bunun için mi yapalım" dedi.

Yıllar sonra Türkiye'de yeni bir darbe hazırlığına girildiğini ve 28 Şubat için düğmeye basıldığını belirten Nimet Baş, Malatya'nın pilot bir il ve sosyolojik açından bir laboratuar olduğunu kaydederek konuşmasını şöyle sürdürdü; "Malatya'da üniversite durup dururken birden kaynamaya başlıyor. Heyetler Ankara'ya kadar gidip cumhurbaşkanına kadar çıkıyor. Şikayet ediyorlar üniversite yönetimini, irtica hortladı diye. O dönem Devletin başındaki zat diyor ki 'siz bu işi bana bırakın.' Heyet dönüyor ardından emekli bir paşayı Ömer Şarlak'ı Malatya'ya rektör olarak gönderiyorlar ve plan böylece başlıyor. Üniversite üzerinden, şehire dışarıdan bir müdahale el provoke ediliyor. Ondan sonra baskılar artıyor ve üniversitede yaşanan olaylar sonrası kentteki vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri de tepki verince işte irtica hortladı diyorlar. Darbeleri Araştırma Komisyonunda şunu öğrendik. Bir cuma namazı sonrası eylem olacak diye şehir dışından 200 gazeteci Malatya'ya geliyor. O 200 gazeteci buraya emir komuta ile geliyor. Halk bir eylem planı içerisinde değil, ama eylem planlanıyor. Ankara'da irtica brifingleri veriliyor, aynı tarihte istihbarat teşkilatımızda askerlerimize yükselen irticayı anlatıyor. Malatya ile ilgili burada bir gruptan bahsediliyor, gurup şöyle tanımlanıyor; vahabi tarikatı. Kayıtlarımıza geçti bu komisyon olarak. Vahabilik tarikatlara düşmanlık iken bizim istihbaratımız, ancak bu kadar isimlendirebiliyor. Elimize gelen belgelerde zihnimize çok önemli bir not düştüğünü sanıyorum. O anda Malatya üzerinde çok çalışılmış. Burada çok prova yapılmış ve burada kendilerine çok uygun bir zeminin olduğunu düşünmüşler darbeciler. Toplumsal mühendislik açısından çok uygun bir bölge ilan etmişler."

Nimet Baş, darbeleri araştırma komisyonuna ismini açıklamadığı, ancak çok özel bir kurumdan geldiğini belirttiği bir notu da Malatyalılarla paylaştı. Baş, komisyona gelen belge Malatya başlığı alında bir konunu açıldığını ve orda, 'Tarikatların yoğun olduğu şehirde, bir terör örgütünün oluşturmasının hazırlıkları devam ediyor' yazdığını belirterek, "Bilmiyorum anlatabildim mi. Demek ki darbeciler bu topluma suikast düzenliyor. Demek ki bu ülkenin ev sahiplerini misafir görüyorlar. Demek ki sadece balans ayarı yapmıyorlar, sadece hükümetleri devirmiyorlar. Aynı zamanda toplumsal mühendisliklerle şehirleri tarihi ve geleceğimize de şekiller veriyorlar" dedi. - Malatya/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş: 'Malatya'da Darbeciler Çok Prova Yapmış' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çerkeş'te 4 Bin Kişi İftar Sofrasında Buluştu
    09:59 Çerkeş'te 4 Bin Kişi İftar Sofrasında Buluştu

    Çerkeş ilçesinde düzenlenen iftar programında yaklaşık 4 bin kişi bir araya geldi. Çerkeş Belediyesi tarafından düzenlenen programda dua edildi ve ilahiler söylendi. Çerkeş Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan adayı Hasan Sopacı, konuşmasında birlikte oruç açmanın mutluluğunu dile getirdi ve hizmet süreleri boyunca verdikleri sözleri yerine getirmek için çalıştıklarını belirtti. İftar programına AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Çerkeş Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Saçak Belediye Başkanı Ramazan Yarım, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Furkan Altuntaş, Ankara Çerkeş Dernekler Federasyonu Başkanı Niyazi İncesu ve vatandaşlar katıldı.

  • Aydın'da Terör Propagandası Yapan 4 Şüpheli Yakalandı
    09:57 Aydın'da Terör Propagandası Yapan 4 Şüpheli Yakalandı

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Didim, Efeler ve Germencik ilçelerinde terör örgütü propagandası yaptığı belirlenen 4 şüpheli yakalandı. Şüpheliler hakkında adli süreç devam etmektedir.

  • Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi
    09:57 Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi

    Edirne Valisi Yunus Sezer, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci ile Edirne Meriç Sulama Tesisinde incelemede bulundu. Sezer ve Ekinci, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Üreticilere tesisin hayırlı olmasını dileyen Sezer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Bakanlık yetkililerine teşekkür etti. Üyüklütatar köyü sınırları içerisinde yer alan ve 78 bin dekar alanı sulayacak tesisin devreye alınmasıyla, 8 köyün tarım arazileri suyla buluşacak.

  • Bağımsız Belediye Başkan Adayı Bisikletiyle Oy İstiyor
    09:57 Bağımsız Belediye Başkan Adayı Bisikletiyle Oy İstiyor

    Bursa'nın İznik ilçesinde 'makam aracım' dediği bisikletiyle kahve kahve dolaşıp oy isteyen bağımsız belediye başkan adayı seçileceği taktirde alacağı maaşı da üstün zekalı çocukların okuması için harcayacağını söyledi. Bir yandan oyun oynayıp bir yandan da bağımsız başkan adayının seçim vaatlerini dinleyen kahvehanedekiler Harun Doğru'nun vaatlerini duyunca alkış yağmuruna tuttu.

  • Aydın İl Sağlık Müdürü, Evde Sağlık Hizmetleri Hastalarını Ziyaret Ediyor
    09:56 Aydın İl Sağlık Müdürü, Evde Sağlık Hizmetleri Hastalarını Ziyaret Ediyor

    Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından takip edilen hastalara ziyaretlerini sürdürüyor. Şenkul, Güzelhisar Mahallesi'nde ikamet eden aileleri ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanan hastalar ise memnuniyetlerini dile getirerek teşekkürlerini iletti.

  • Dünya sıralamasında ilk 400'de yer alan üniversiteden mezun olanlara denklik verilecek
    09:55 Dünya sıralamasında ilk 400'de yer alan üniversiteden mezun olanlara denklik verilecek

    Dünya sıralamasında ilk 400'de yer alan üniversiteden mezun olanlara denklik verilecek.

  • Adana'da kadın ve sevgilisi park halindeki kamyoneti çaldı, tutuklandılar
    09:54 Adana'da kadın ve sevgilisi park halindeki kamyoneti çaldı, tutuklandılar

    Adana'da bir kadın, 8 yaşındaki çocuğu ve sevgilisiyle birlikte park halindeki kamyoneti çaldı. Olayın ardından kadın ve sevgilisi tutuklandı. Kamyonetin çalınma anları güvenlik kameralarına yansıdı. Olayı soruşturan polis ekipleri, şüphelilerin kimliklerini tespit etti ve tutuklama işlemi gerçekleştirdi.

  • Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak
    09:51 Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak

    Türkiye, ABD liderliğindeki ticaret misyonu ve iş geliştirme forumu olan Trade Winds Europe/Eurasia'ya 16 yıl sonra yeniden ev sahipliği yapacak. İstanbul'da düzenlenecek etkinlikte 300'den fazla yerli ve yabancı katılımcı bir araya gelecek ve uluslararası ticaretin rüzgarı esecek. Etkinlik, şirketlere büyüme ve görünürlük elde etme fırsatı sunarken, ABD'li firmalar da Türkiye pazarına girmek için yeni bağlantılar kurabilecek.

  • Ergene'de Basketbol Minik Kız ve Erkek Müsabakaları Tamamlandı
    09:51 Ergene'de Basketbol Minik Kız ve Erkek Müsabakaları Tamamlandı

    Ergene Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından düzenlenen basketbol minik kız ve erkek müsabakaları, Ergene Belediyesi Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. 8 okuldan takımların katıldığı müsabakalarda, minik sporcular kıyasıya mücadele etti. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Şenol Doğramacı, müsabakaları yakından takip ettiğini ve dereceye giren öğrenci sporculara hediyelerini takdim ettiklerini belirtti.

  • Otobüste Ulu Orta Kendini Tatmin Eden Adam Olay Yarattı
    09:49 Otobüste Ulu Orta Kendini Tatmin Eden Adam Olay Yarattı

    Seyahat eden bir kadın tarafından cep telefonuyla kaydedilen video sosyal medyada büyük tepki çekti. Arka kapı önünde durarak kadına bakan orta yaşlı bir adam, otobüsteki vatandaşlara aldırış etmeden kendini tatmin etti. Kadının tepki gösterdiği adam ise kendini savunarak, 'Ben durağı arıyordum, sen beni yanlış anladın. Ben sana bir şey yaptım mı?' dedi.


Advertisement