TBMM'de Anayasa Değişiklik Teklifi'nin 16. Maddesi de Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

TBMM'de Anayasa Değişiklik Teklifi'nin 16. Maddesi de Kabul Edildi

TBMM'de ikinci tur görüşmeleri devam eden anayasa değişiklik teklifinin, Bakanlar Kurulunu kaldıran ve MGK'nın yapısını düzenleyen 16. maddesi 342 oyla kabul edildi.

21.01.2017 00:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmeleri 16. madde ile devam etti.

Kapalı oylamanın sonucunda 16. madde 342 evet oyuyla kabul edildi.

16. MADDE NELER GETİRİYOR?

16. maddeye göre, önerilen sistemde, "Bakanlar Kurulu" olmayacak.

Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılacak ve yerine getirilecek.

"Sıkıyönetim", "Askeri Yargıtay", "Askeri Yüksek İdare Mahkemesi", "tasarı", "kanun hükmünde kararname" ibareleri çıkarılacak.

Cumhurbaşkanının tek başına yapacağı işlemler ile Yüksek Askeri Şura kararlarının yargı denetimi dışında olacağı hüküm de yürürlükten kalkıyor.

Jandarma Genel Komutanının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanmasına dair düzenlemeden vazgeçiliyor.

Anayasanın, "TBMM seçimlerinin geriye bırakılması ve ara seçimler" başlığı, "Seçimlerin geriye bırakılması ve ara seçimler" şeklinde değiştiriliyor.

"Kamu tüzel kişiliğinin, ancak kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak kurulacağına" dair hüküm, "kamu tüzel kişiliğinin ancak kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulması" diye değiştirilecek.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, en az 12 yerine 10 üyeyle toplanabilecek.

Meclis, bir yasama yılında en çok 3 ay tatil yapabilecek, ara verme veya tatil sırasında cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılabilecek. Bu maddedeki, "doğrudan doğruya veya Bakanlar Kurulunun istemi üzerine" ibaresi metinden çıkarılıyor.

Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleri oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapma yetkisi, cumhurbaşkanına tanınıyor.

Milli güvenliğin sağlanmasından ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından, TBMM'ye karşı cumhurbaşkanı sorumlu olacak.

MGK'NIN YAPISI DEĞİŞİYOR

Mili Güvenlik Kurulunun (MGK) yapısında da değişiklik yapılıyor. MGK'da Jandarma Genel Komutanı yer almayacak. MGK, Cumhurbaşkanının başkanlığında cumhurbaşkanı yardımcıları, Adalet, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri bakanları, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarından oluşacak.

MGK Genel Sekreterliğinin teşkilatı ve görevleri, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla yönetmelikler çıkarabilecek.

Mahalli idarelerin belirli kamu hizmetlerinin görülmesi amacıyla kendi aralarında Cumhurbaşkanının izniyle birlik kurmaları, görevleri, yetkileri, maliye ve kolluk işleri ve merkezi idareyle karşılıklı bağ ve ilgileri kanunla düzenlenecek.

Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler tarafından seçilen ve sayıları, nitelikleri, seçilme usulleri kanunla belirlenen adaylar arasından rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere öncelik vermek sureti ile Cumhurbaşkanınca atanan üyeler ve Cumhurbaşkanınca doğrudan doğruya seçilen üyelerden kurulacak.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Başbakanlık yerine, Cumhurbaşkanının görevlendireceği bakana bağlı olacak.

Kamu hizmetlerinde çalışan kişi, üstünden aldığı emri, yönetmelik, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, kanun veya anayasa hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmeyecek ve bu aykırılığı o emri verene bildirecek.

TBMM\'de Anayasa Değişiklik Teklifi\'nin 16. Maddesi de Kabul Edildi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel TBMM'de Anayasa Değişiklik Teklifi'nin 16. Maddesi de Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Adaylar Araçları Propaganda Amacıyla Kullandı
    11:39 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Adaylar Araçları Propaganda Amacıyla Kullandı

    Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin kampanya döneminde adaylar, römork, tır, minibüs ve kamyonet gibi araçları billboard gibi kullanarak propaganda yaptı. Ankara'nın işlek cadde ve sokakları ile şehirlerarası yollara park edilen araçlar, partilerin renkleri, logoları ve adayların fotoğraflarıyla giydirildi. Bu araçlar, seçim bölgelerinde billboard görevi görerek adayların vaatlerini ve sloganlarını seçmenlere ulaştırmaya çalıştı. Seçimlerin ardından ise bu araçlar tekrar aktif kullanılmaya başlanacak.

  • Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor
    11:37 Manisa'da Kiraz Üreticileri Bereketli Bir Sezon Bekliyor

    Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, kiraz ağaçlarının çiçeklerinin bolluğu üreticileri yeni sezon için umutlandırdı. Üreticiler, zirai mücadele ve ağaç bakım çalışmalarını sürdürerek bereketli bir sezon bekliyor. Kirazın aromasının buraya özgü olduğunu belirten üreticiler, bu yıl daha iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti.

  • Başakşehir'de Kedi Öldüren Sanığın Cezasına İtiraz Edildi
    11:35 Başakşehir'de Kedi Öldüren Sanığın Cezasına İtiraz Edildi

    Başakşehir'de sitenin asansöründe bir kedinin öldürülmesi suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan sanığın cezasının az olduğu gerekçesiyle savcılık tarafından itiraz edildi. Savcılık, sanığın eyleminin canavarca hisle ve eziyet çektirerek gerçekleştirildiğini belirterek, daha ağır bir ceza verilmesi gerektiğini savundu. İtiraz dilekçesinde, temel cezanın belirlenmesinde yanılgıya düşüldüğü ve sanığın tutuklanması talep edildi.

  • AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp ile 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi
    11:35 AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp ile 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi

    AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve partililerle birlikte 'Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü' gerçekleştirdi. Hatipoğlu, yürüyüş sırasında vatandaşlarla buluşarak desteklerini istedi.

  • Bilecik'te vatandaşlar dolandırıcılık konusunda bilgilendiriliyor
    11:34 Bilecik'te vatandaşlar dolandırıcılık konusunda bilgilendiriliyor

    Bilecik Toplum Destekli Polislik ekipleri, dolandırıcılık ve iletişim yoluyla dolandırıcılık konularında vatandaşları bilgilendirmek için çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi. Ayrıca, ekipler Toplum Destekli Polislik hizmetleri hakkında da bilgi vererek, halkın yanında olduklarını ve güvenli bir gelecek için çalıştıklarını vurguladı.

  • Denizli'de motokuryenin ölümüne neden olan sürücü aranıyor
    11:33 Denizli'de motokuryenin ölümüne neden olan sürücü aranıyor

    Denizli'de siparişi teslim etmeye giderken hatalı sollama yapan otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden motokuryenin ölümüne neden olan sürücü, her yerde aranıyor. Kazanın ardından olay yerinden kaçan ve kısa bir süre sonra yakalanan araç sahibi kadının, kaza anında yolcu konumunda bulunduğu öğrenildi.

  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde iftar yemeği düzenlendi
    11:33 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde iftar yemeği düzenlendi

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde akademik ve idari personel bir araya gelerek iftar yemeği programı düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Şükrü Beydemir, katılımcılara teşekkür ederek ramazanın birlik ve beraberlik içinde geçmesi dileğinde bulundu.

  • Elazığ'da yağışlarla birlikte istinat duvarı çöktü
    11:32 Elazığ'da yağışlarla birlikte istinat duvarı çöktü

    Elazığ'da sağanak yağışlardan dolayı istinat duvarı çökerken, çevrede yaşayan vatandaşlar yıkılan yerin bir an önce onarılmasını istedi.


Advertisement