TBMM'de Milletvekillerine Koah Testi Yapıldı - Son Dakika
Güncel

TBMM'de Milletvekillerine Koah Testi Yapıldı

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Dünya KOAH Günü'nde hastalığa dikkati çekmek için Türk Toraks Derneği ile TBMM'de bir etkinlik düzenledi.

20.11.2014 08:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar'ın Dünya KOAH günü vesilesiyle daveti üzerine TTD Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, TTD MYK üyeleri Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu ve Prof. Dr. Bülent Karadağ, TTD GARD temsilcisi Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu ve KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, KOAH bilgilendirme toplantısı ve milletvekillerine solunum fonksiyon testi uygulamasına katıldılar. Etkinlikte, Türk Toraks Derneği'nin ulusal akciğer sağlığını geliştirme çabalarına destek ve yardımları sebebiyle Prof. Dr. Necdet Ünüvar'a şükran plaketi takdim edildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen buluşmada milletvekillerine solunum fonksiyon testi ve karbon monoksit ölçümleri uygulandı. İktidar ve ana muhalefet partileri arasında heyecanlı bir çekişmeye sahne olan test sırasında nefes ve söz yarışı gerçekleşti.

DÜNYADA EN SIK ÖLÜME YOL AÇAN 4. HASTALIK

Komisyon Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, KOAH'ın çok önemli bir hastalık olduğunu ifade etti. KOAH'ın dünya ve Türkiye'de ölüme yol açan hastalıklar arasında 4'üncü sırada yer aldığını belirten Ünüvar, dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini söyledi. Ünüvar, toplumun sadece yüzde 10'unun KOAH'ın farkında olduğunu kaydetti.

KOAH'ta en önemli etkenlerden birinin sigara olduğuna işaret eden Ünüvar, sigara ve bağımlılıkla mücadelenin her türlü politik algının üzerinde olduğunu dile getirdi. Ünüvar, "Bunun politikayla alakası yok, gelecekle alakası var. Sigarayla mücadele etmek hükumetimizin temel şiarlarından biri olmuştur. Kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanmasından sonra yüzde 5,5 civarında sigara içiminde azalma oldu" diye konuştu.

Ünüvar, hava kirliliği ve fiziksel hareketsizliğin de diğer etkenler arasında yer aldığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanların, orta düzeyde her gün 30 dakika egzersiz yapması bile bu hastalıktan toplumu koruyan önemli etkenlerden biri. Maalesef Türkiye, insanların düzenli spor yapması konusunda çok başarılı olduğu bir ülke değil. Sadece toplumun yaklaşık yüzde 10'u düzenli spor, fiziksel aktivite yapıyor. Bu yıl Türk Toraks Derneği'nin belirlediği tema; yürüyüş. Yürüyüş belki her derde deva değil ama bir çok derdin oluşmasını engelleyen çok önemli etkenlerden biri. Obeziteyi, kalp hastalıklarını, solumun hastalıklarını ve buna benzer bek çok hastalığı önleyen çok önemli bir faktör."

Konuşmaların ardından Ünüvar, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, spirometre cihazıyla nefes ölçüm testi yaptırdı. Türk Toraks Derneği'nden Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu eşliğinde testi yaptıran milletvekillerinin genel olarak sonuçları iyi çıktı.

Milletvekillerine sigarayı bırakmasını öneren Ünüvar, sigarayı bırakanların ayrıca ekmek ve tuzu da kesmesi gerektiğini dile getirdi. TTD GARD Temsilcisi Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu da sigaranın bırakılmasından itibaren düzelmenin başladığını belirterek, ne kadar önce bırakılırsa o kadar iyi olduğunu söyledi.

3 AYDAN UZUN SÜREN ÖKSÜRÜĞE DİKKAT

Hastalığın belirtilerinin yaşlılığa benzediğini ifade eden Gemicioğlu, "Sigara kullanmaktan kaynaklanıyor ve bilinmemesi nedeniyle ölümcül. Öksürük, nefes darlığı, öksürükle birlikte balgam çıkarma en önemli belirtiler. Maden işçilerinde, metal işçilerinde maruz kalınan gaz ve tozlar da KOAH'a sebep olabiliyor. Dış ortamı kirleten otomobil yakıtları da önemli bir neden. Hastalara nefes ölçümü yapıyoruz, bu basit bir testle KOAH tanısı konulabiliyor. Sigara içimi, gaz maruziyeti, 3 aydan uzun süredir öksürük ve balgam şikayetleri varsa bu kişiler mutlaka göğüs hastalıkları uzmanlarına başvurmalı" şeklinde konuştu.

HAYAT BOYU SÜREN HASTALIK

"KOAH ömür boyu süren bir hastalık" diye nitelendiren Gemicioğlu, "Gitgide ilerleyen bir hastalık. Diyabet, hipertansiyon gibi. Hastalarımızın üç ayda bir kontrole gelmesi gerekiyor. Ama hastalarımızın çoğu hep geç evrede geliyor. Atak anında bize geliyorlar. Çoğu atağın da en büyük nedeni alt solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Tedavi olarak da, sigara içmeyi bırakın, grip ve zatürre aşınızı yaptırın, egzersiz yapın, sağlıklı beslenin, ilaçlarınızı doğru kullanın, enerjinizi doğru kullanın, oksijen tedavinizi doğru uygulayın, ataklarınızı kontrol edebilin diyoruz" dedi. KOAH'lıların beslenmesiyle ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu, şöyle devam etti: "KOAH'lılar daha küçük aralıklarla, daha sık ve az beslenmeli. Çünkü bu hastalar yemek yerken büyük bir efor sarfediyor. Bu eforu sarfederken karbonmonoksit çıktığı için karbonhidrattan daha az ve fakir beslenmeli, daha çok protein ağırlıklı ve yine zeytinyağı gibi naturel yağlar tüketmeli. KOAH hastaları yavaş yemek yemeli. Hastanın oksijensizlik gibi bir durumu söz konusuysa hareketlere dikkat etmeli. Bu durumda hastaya çeşitli egzersizler veriyoruz."

10 HASTADAN BİRİ FARKINDA

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu ise, "KOAH'ın tüm dünyada yaygın, önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Görülme sıklığı genellikle 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20'dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var demektir. 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini hastalığının farkında. Bu yıl gencinden yaşlısına herkesin kolayca yapabileceği 'yürüyüşü' tema olarak seçtik. KOAH'lı hastaların yüzde 75'i yetersiz fiziksel aktivitede bulunuyor. İstiyoruz ki hastalar sokağa çıksın. Hastalar çok ileri evrede olsalar dahi solunum rehabilitasyonları, kol, bacak egzersizleri, yürüyüşlerle eforlarını artırıyoruz. KOAH olmamak için veya ilerlememesi için mutlaka yürüyün, her gün bir adım daha fazla yürüyün" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel TBMM'de Milletvekillerine Koah Testi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement