TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, gazilik kapsamı konusunda gruplarına talepler geldiğini belirterek, "Bu konuda son derece hassasız, samimiyiz.

15.11.2016 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, gazilik kapsamı konusunda gruplarına talepler geldiğini belirterek, "Bu konuda son derece hassasız, samimiyiz. Bu talepler değerlendirilecektir, bununla ilgili çalışmalar sürmektedir." dedi.

CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için terör örgütleriyle girilen çatışmalarda yaralanmalarına rağmen TSK'nın yönetmelikleri nedeniyle gazi unvanı alamayanların sorunlarının belirlenmesi için verilen araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak TBMM Genel Kuruluna getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, öneri lehinde yaptığı konuşmada, "Terörle mücadele etmiş, şehit olmayı göze almış, yaralanmış ama gazi sayılmamış; yüzde 40'lık uzuv kaybı yok. İki parmağı kopmuş, üçüncüsü kopacakmış. Kalbine kurşun saplanmış, bir santim gitseydi şehit olacaktı, geri gitmiş gazi sayılamamış. Gözünün biri kaybolmuş, öbürü kaybolmadığı için gazi sayılmıyor. Böyle bir şey kabul edilemez. FETÖ ile mücadelede parmağının ucu kanasa gazi sayılırken PKK ile mücadelede yüzde 40 uzuv kaybı şartının aranması, kabul edilebilir değil." diye konuştu.

TBMM'de bahçıvan Ali Ünal'ın, dün, düşen mermer nedeniyle yaralandığını anımsatan Özel, FETÖ darbe girişiminin ertesi günü dönemin TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'dan, Mecliste hasar tespiti yapılması ve bu bitene kadar herkesin kaskla çalışmasını talep ettiklerini söyledi.

Özel, TBMM'deki onarıma işaret ederek, "Milletin meclisini millet yapacaksa Hazineden yaparsın. Milletin meclisini yandaş yapıyor." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz de gazilik konusundaki hassasiyeti aynen paylaştıklarını belirtti. İnceöz, bugüne kadar şehit ve gazilerle ilgili pek çok düzenleme yapıldığını, bunların idari tasarruflarla verilen haklar olduğunu söyledi.

İnceöz, gazilik kapsamı konusunda gruplarına talepler geldiğini belirterek, geçen hafta bununla ilgili görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Bakanlıkların bu konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden İnceöz, "Bu konuda son derece hassasız, samimiyiz. Bu talepler değerlendirilecektir, bununla ilgili çalışmalar sürmektedir." açıklamasında bulundu.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi de TBMM Destek Hizmetleri personeli Ali Ünal'ın yaralandığını, süratle hastaneye kaldırıldığını, tedavi altına alındığını, hastane yetkililerinin verdiği bilgiye göre hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti.

Öneri lehinde söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, teröre karşı mücadele edenlerin, TSK'nın sağlık yönetmeliğine uyamadıkları, uzuv kayıplarını yönetmeliğe uyduramadıkları için bir türlü gazi sayılmadığını söyledi. Hürriyet, yönetmeliğin yüzde 40 uzuv kaybı aradığını ifade ederek, "Bir parmağını kaybedene 'hayır yetmez üçünü kaybetmeliydin', yüzde 95 görme kaybı olana, 'Tamamen kör olmalıydın' diyor." ifadesini kullandı.

Hürriyet, yaklaşık on bin kişinin gazilik maaşından ziyade, gazilik onurunu, gazilik madalyasını beklediğini dile getirdi.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde yaralananların gazi sayıldığına işaret eden Hürriyet, "FETÖ terör örgütü de PKK terör örgütü değil mi? 15 Temmuz'da meydanlara inenler Türkiye'nin geleceği için indi de PKK ile yıllardır savaşanlar muz cumhuriyeti askerleri mi? Senin gazin, benim gazim ayrımı bu Türkiye'ye yakışır mı?" diye sordu.

Hürriyet, üzerinde "Gazilik onurumuzu istiyoruz" yazan tişört ve çeşitli dövizler gösterdi.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, "Bu kardeşlerimizin gecikmiş haklarının verilmesinde tek vücut olalım. Semboliktir ama hakkın teslim edilmesidir. Yenikapı ruhunun akamete uğradığını tartıştığımız bugünlere o ruha halel getirmeden, o ruhu tekrar zindeliğine kavuşturmak için bu önergeye destek verelim. Bu arkadaşlarımızın kazanımları, hak ettikleri adalet yerini bulsun. Bu kardeşlerimiz yeterince bedel ödediler." dedi.

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, başlarının tacı şehit yakınları ve gaziler için tüm imkanları seferber ettiklerini dile getirdi.

Çankırı, bu çerçevede yapılan çalışmaları anlatarak, şehit aileleri ve gazilerin dertlerini dinleyerek harekete geçmeyi görev bildiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından grup önerisi kabul edilmedi.

Daha sonra Kamu Başdenetçiliği seçimine geçildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement