TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

HDP'li Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, bugün TBMM Genel Kurulunu kendisinin yönetmesi gerektiğini belirterek, "Bugün siz oraya bir kayyım olarak atandınız Sayın (Ahmet) Aydın.

22.11.2016 17:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP'li Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, bugün TBMM Genel Kurulunu kendisinin yönetmesi gerektiğini belirterek, "Bugün siz oraya bir kayyım olarak atandınız Sayın (Ahmet) Aydın. Biz artık kayyımların sadece belediyelere değil, dün akşam itibarıyla Meclis Genel Kurulunda da uygulanması gerektiğine tanıklık ediyoruz." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.

İlk gündem dışı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, çocuk istismarı konusunda konuşmak üzere kürsüye geldi.

İlgezdi'nin kürsüye çocuk gelinliği ve damatlıkla çıkmaya hazırlanması üzerine Meclis Başkanvekili Aydın, İlgezdi'yi uyararak, kürsüye yabancı malzeme ile çıkamayacağını söyledi. Uyarı üzerine İlgezdi, çocuk gelinliğini ve damatlığı kavas ile sırasına gönderdi.

CHP'li İlgezdi, değişik zaman ve yerlerde cinsel tacize, tecavüze uğrayan çocuklardan örnekler vererek, okul ve oyun bahçesinde olması gereken bedenlerin, oyunlarının bozulduğunu, kuzunun kurda teslim edildiğini öne sürdü.

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter de uzman jandarmaların sorunlarını dile getirdiği gündem dışı konuşmasında, bu kişilerin eğitim ve öğretimlerine denk gelen kadro dereceleriyle emekli olmak istediklerini söyledi.

30 bin uzman jandarmanın 25 bine yakınının fakülte veya yüksekokul mezunu olduğunu ifade eden Yönter, bu kişilerin ortaöğretim statüsünde emekli edildiğini savundu.

Subay ve astsubaylara ilişkin düzenlemelerde hassas davranan hükümetin uzman jandarmalar konusunda duyarsız kaldığını öne süren Yönter, TSK personelleri arasında uzman jandarmalar aleyhine bir eşitsizlik doğduğunu ve bunun giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Yönter, "Uzman jandarmalar kimseden sadaka, fitre beklemiyor. Bu kahramanlarımızın suçu rütbesi olmamasıdır. Uzman jandarmalarımız sadece haklarını istiyor. Gerekli yasal düzenlemelere iktidar ve muhalefet partilerinin ortaklaşa destek vermeleri ve bu ihtiyaçlarının karşılanması acildir." dedi.

Erken yaştaki evlilikler konusunda gündem dışı söz alan AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da AK Parti'nin 14 yıllık iktidarında siyasi, ekonomik istikrarı sağlarken demokratik istikrarı da sağlamak için gayret sarf ettiklerini belirterek, bu çalışmalar yapılırken en önemli hassasiyetlerinin kadınlar, kız çocukları ve bebekler olduğunu vurguladı.

Kadınları ve kız çocuklarını korumak, kollamak ve onların haklarını korumak için birçok yasal düzenleme yaptıklarını anlatan Çalık, TBMM'de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunu kurduklarını, Erken Yaşta Evlilikleri İnceleme Komisyonunun da ilk kez TBMM çatısı altında resmi olarak çalışmaya başladığını aktardı.

Çalık, "Erken yaştaki evliliklerin tamamına karşıyız. Tecavüz ve cinsel istismar dahil bunların önünde duracak en önemli grup AK Parti'dir. Hiç kimse 3 yaşındaki, 5 yaşındaki bebek üzerinden, 9 yaşındaki bebek üzerinden siyaset yapmaya kalkmasın." ifadesini kullandı.

-HDP'li Buldan'ın sözleri

HDP'li TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da söz alarak bugün Genel Kurulu kendisinin yöneteceğini ancak dün akşam TBMM Genel Sekreterliğinden bir memur aracılığıyla iletilen Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın talimatı üzerine, bu hafta Genel Kurulu Ahmet Aydın'ın yönetileceğinin tebliğ edildiğini söyledi.

Meclis Başkanı Kahraman'ın kendisini aramadığını, bir memur aracılığıyla görüşünü ilettiğini anlatan Buldan, kendisine ulaşan yazıyı okudu.

Buldan, kendisinin Genel Kurulu idare tarzı hususunda, bazı konularda görüşlerini açıklaması ve Kürtçe bir kelime kullanması üzerine, 3 gün önce Meclis Başkanı Kahraman'ın kendisine uyarı yazısı gönderdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Tam anlamıyla siyasi bir kararla nasıl ki başta eş başkanlarımız olmak üzere milletvekillerimizin tutuklanmasına siyasi bir kararla karar verildi ve arkadaşlarımız tutuklandıysa dün akşam benimle ilgili alınan karar da siyasi bir karardır. Sayın Meclis Başkanı'na şunu belirtmek isterim; her gün milli iradeyi ağzından eksik etmeyen bir Meclis Başkanı'nın bugün bu darbe yönetimini tercih etmesi utanç vericidir.

Bugün siz oraya bir kayyım olarak atandınız Sayın Aydın. Biz artık kayyımların sadece belediyelere değil, dün akşam itibarıyla Meclis Genel Kurulunda da uygulanması gerektiğine tanıklık ediyoruz. Bu görevi kabul etmeyeceğinizi beklerdim Sayın Aydın. Ancak benim yerime kayyım olarak Meclisi yönetmeye devam ediyorusunuz. Buradaki manzara Türkiye tarihi, parlamento tarihi açısından da utanç verici manzarayla karşı karşıyayız."

Buldan'ın açıklamaları sonrasında konuşan Genel Kurulu yöneten Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, "kayyım" olarak atandığı ifadesini kabul etmediğini belirterek, İç Tüzük 15/2 maddesi gereği bu görevin kendisine verildiğini söyledi.

Aydın, şöyle konuştu:

"Nöbet listesi yapılmıştır ancak HDP Grubu sözcülerinin Meclis faaliyetlerini durdurduklarını, Meclis faaliyetlerine katılmadıklarına hepimiz şahadet ettik. Genel Kurulun çalışmasına bir gün kalmış ve siz nöbetçisiniz. Siz, yönetemeyeceğinizi ya da yöneteceğinizi belirtmediğiniz gibi, Sayın Başkan'ın 18 Kasım tarihi itibarıyla size yazdığı yazıya cevabı da vermediniz. 1 gün kalmış ve Meclis çalışmalarının akamete uğramaması için Sayın Başkan nöbette değişiklik yaptı. Burada bu haksız ithamları, kayyım olarak değerlendirmeniz doğru değil."

HDP Grup Başkanvekili Çağlar, eş genel başkanları, grup başkanvekili ve 10 milletvekillerinin 4 Kasım'da tutuklandıklarını anımsatarak, "4 Kasım darbesiyle demokrasi tarihinin utanç sayfalarına bir yenisi eklenmiştir. Sizin bu politikalarınızı reddediyoruz, halkların geleceğini çalan rant, hırsızlık yolsuzluğun yanında ölüm, gözyaşı dışında hiçbir şey vadetmeyen bu çürümüş düzeniniz karşısında direnmeye devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de Pervin Buldan'ın Genel Kurulu yönetmemesinin doğru olmadığını belirterek, "Nezakete, teamüllere uygun davranmak Meclisin görevidir. Sırası geldiği halde bir başkanvekiline görevin verilmemesi şık değildir." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün parti grup toplantısında yaptığı konuşmanın, mikrofonların kablosunun kesilmesi nedeniyle sekteye uğradığını, Meclis TV'nin de yayını kestiğini aktaran Gök, "O salonu dolduran yüzlerce kadından kim korktu? Kim yayını kesti? Kim kabloları kesti? Bunun sorumluları hakkında derhal soruşturma başlatılmasını istiyoruz. Muhalefetin sesini ucuz yöntemlerle kestiğini zannedenler bilmelidir ki halkın yükselen ve artan sesi karşısında duramazsınız." ifadesini kullandı.

Meclis Başkanvekili Aydın da konuşmanın yayınlanmadığını kendisinin de fark ettiğini belirterek, sorunun teknik bir arızadan kaynaklandığını, yaşanan durumu "muhalefetin sesini kısmak" gibi adlandırmanın doğru olmadığını bildirdi.

Aydın, konuya ilişkin soruşturmanın başlatılacağını ve en kısa zamanda CHP Grubuna bilgi verileceğine ümit ettiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da erken yaşta evlenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin düzenlemenin toplumsal bir yarayı iyileştirmek amacıyla hazırlandığına dikkati çekerek, "Önergenin bu kasta yönelik olarak hazırlandığı, kasta uygun şekilde pratik değer kazanacağından kuşkumuz yok. Bu alan, provakasyona, kışkırtmaya, klişe hükümlere ve bir takım istismarlar yapmaya açık alandır. Toplumsal dertleri bu tür provakasyonlara kurban etmemek gerekir." dedi.

Bostancı, muhalefetin konuya ilişkin yapıcı tekliflerine açık olduklarını vurguladı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun grup konuşması sırasında yaşananlara da değinen Bostancı, "Bırakın muhalefetin sesini kısmayı onu daha iyi duymak isteriz. Biz muhalefeti duymak isteriz, kısmak asla bizim yaklaşımımız değildir. Toplumun bütün kesimlerini dinlemek bu çerçevede siyasi kararlar almak AK Parti'nin şiarı olmuştur." diye konuştu.

Bu arada yaklaşık 2 haftadır TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılmayan HDP milletvekilleri ilk kez bugün Genel Kurula girdi. HDP'li milletvekillerinin sıralarına tutuklanan milletvekillerinin fotoğraflarını yerleştirdiği görüldü.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement