TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mersin'deki sel felaketinden sonra Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın bölgeye gittiğini, kendisinin de çalışmaları yakından takip ettiğini belirterek, "Mersin'e sadece biz Bakanlık olarak 14 yılda 5 milyar 375 milyon lira yatırım yaptık, suyunu biz...

11.01.2017 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Mersin'deki sel felaketinden sonra Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın bölgeye gittiğini, kendisinin de çalışmaları yakından takip ettiğini belirterek, "Mersin'e sadece biz Bakanlık olarak 14 yılda 5 milyar 375 milyon lira yatırım yaptık, suyunu biz getirdik, isale hattını biz yaptık. Şu ana kadar 5 baraj, 6 gölet inşa ettik. 89 bin 600 dekar araziyi sulamaya açtık, 61 dereyi ıslah ettik." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.

Genel Kurulda MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Mersin'de yaşanan sel felaketi ve seçim bölgesinin sorunları, CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, milli birlik ve beraberliğinin önemi, AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar da Trabzon'da 7 Ocak'ta meydana gelen orman yangını hakkında gündem dışı birer konuşma yaptı.

MHP'li Şimşek'in sözlerine hükümet adına cevap veren Eroğlu, Mersin'de kuvvetli yağış olduğunu, 24 saatte metrekareye 155 kilo yağış düştüğünü ve 50 bin dekarlık bir alanın su altında kaldığını anımsatarak, şehir içindeki su baskınlarının geçmiş yıllarda üzeri kapatılan derelerden kaynaklandığını, Devlet Su İşlerinin (DSİ) belediyeleri ikazına rağmen bu derelerin üzerinin açılmadığını söyledi.

Mersin'deki taşkınlar sonrasında DSİ'nin bölgedeki bütün ekipleriyle müdahalede bulunduğunu ve suları tahliye için 23 pompanın 24 saat çalıştırılarak, tarım alanlarındaki suların tahliye etmeye devam ettiğini anlatan Eroğlu, suların bu arazilerden tamamen tahliye edilerek, ekime hazır hale getirileceğini, bugüne kadar da 35 bin dekar arazinin kurtarıldığını belirtti.

Eroğlu, "Mersin'i unutmuyoruz. Mersin'de felaket olunca değerli Bakanımız Lütfi Elvan hemen bölgeye gitti, kriz merkezi kuruldu, bende buradan yaşananları yakından takip ettim. DSİ'nin, Kara Yollarının ekipleri oradaydı. Mersin'e sadece biz Bakanlık olarak 14 yılda 5 milyar 375 milyon lira yatırım yaptık, suyunu biz getirdik, isale hattını biz yaptık. Şu ana kadar 5 baraj, 6 gölet inşa ettik. 89 bin 600 dekar araziyi sulamaya açtık, 61 dereyi ıslah ettik." dedi.

Şehir içindeki derelerin ıslahının da büyükşehir belediyelerinin mesuliyetinde olduğunu vurgulayan Eroğlu, belediyelere şehir içindeki derelerin ıslahını yapmayı teklif ettiklerini, bu derelerin ıslahını da yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Bakan Eroğlu, "Pamukluk Barajı şu anda yüzde 85'te, yüzde 15 kaldı, 2017'nin sonuna kadar bitirmek için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz. Eskiden bir gölet 22 yılda bitiyordu. Ben Pamukluk Barajı'nın temelini attım, bitiş tarihini verdim. Yıllardır beklenen barajı rekor bir sürede yapacağız." diye konuştu.

Mersin ve çevresindeki 10 barajın inşasının hızla devam ettiğini belirten Eroğlu, "Bu barajların bir kısmını 2017 sonunda, bir kısmını da 2018 yılının sonunda tamamlayacağız. Anamur ovasındaki çalışmalar hızla devam ediyor. Mersin'deki çalışmaları biz yaptık, eksiklikleri tamamlamak bizim boynumuzun borcudur." ifadesini kullandı.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da Mersin'de selden zarar gören insanların büyük çoğunlukla şehir dışında yaşadığını belirterek, çiftçilerin zararlarının karşılanmadığını, bunlara yardım eli uzatılmadığını, Mersin'in afet bölgesi ilan edilmediğini söyledi. Atıcı, taşkınların dere yatağındaki yapılaşmadan kaynaklandığı iddiasına ilişkin de "O dere yatağına inşaat yapılırken hükümet neredeydi? Belediyeler başına buyruk değildir. Sizin göreviniz çiftçiye yardım etmektir." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da dün İdareciler Günü olduğunu hatırlatarak, idarecilerin cemaatlere, tarikatlara, lobi ve localara aidiyet içinde değil devlete, hukuka, anayasa ve kanunlara bağlılık içinde olması gerektiğini söyledi. Kurumlardaki yozlaşmanın ancak devlete, hukuka bağlılıkla önleneceğini belirten Akçay, bütün idarecileri kutladı.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da olağanüstü hal uygulamasının bir tedbir olarak değil, rejim gibi uygulandığını öne sürerek, OHAL'in telafisi mümkün olmayan tahribatlara neden olduğunu savundu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak, tutuklu gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement