TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı'ndan, "Silahlı Kuvvetler'deki kadro durumumuz şu sayıya düşmüştür, bundan fazlasına gerek yoktur" diye bir görüş gelmediği sürece, mevcut durum...

27.11.2013 20:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığı'ndan, "Silahlı Kuvvetler'deki kadro durumumuz şu sayıya düşmüştür, bundan fazlasına gerek yoktur" diye bir görüş gelmediği sürece, mevcut durum itibariyle bedelli ve askerliğin süresini indirme gibi bir çalışmalarının olmadığını bildirdi.

Yılmaz, TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye ile Belarus Arasında Geri Kabul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde soruları yanıtladı.

Türkiye'den Suriye'de çatışan her iki tarafa da katılanların bulunduğunu belirten Yılmaz, Türk vatandaşlarından hiçbirinin, Türkiye dışındaki bir çatışmaya taraf olmasını istemediklerini söyledi.

Yılmaz, Çeçenistan, Hollanda, Almanya ve ABD'den de katılanların olduğunu kaydederek, "Bağımsız terörist mi dersiniz, nasıl nitelerseniz niteleyin ama orada çatışmalara katılan var. Bizim istediğimiz bu çatışmalara katılmamasıdır. Bu çatışmalara katılmak, hiçbir tarafa, hiçbir fayda gelmez. Onların da böyle bir şeye ihtiyacı yoktur diye düşünüyorum" diye konuştu.

-"70 bin Mehmetçik yararlanacak"

Bakan Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili soruları da yanıtladı.

Askerlik süresini 15 aydan 12 aya indirdiklerini anımsatan Yılmaz, 1 Ocak 2014'ten itibaren de uygulamaya geçeceğini dile getirdi. Yılmaz, 70 bine yakın Mehmetçiğin bu yasadan yararlanacağını bildirdi.

Yılmaz,  yeni bir bedelli çalışmalarının ve yedek subaylığın süresini 6 aydan 4-5 aya indirme çalışmalarının bulunmadığını vurguladı. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bedelli çalışmamız niye yok: Bizim 500-600 bin arasında bir bakayamız, yoklama kaçağımız var. Askere gelmeme gerekçesi 'Ha bedelli çıkacak'. Gerek af, gerek bedelliyi çok dile getirmemek lazım. Getirirseniz, o zaman askere gitme düşüncesi olanlar, 'bedelli çıkıyor ben gitmeyeyim, bedellinin yaşı düşüyor gitmeyeyim' Bizim istediğimiz bir durum değildir. Milli Savunma Bakanlığı olarak ne askerliğin süresinin düşürülmesi ne de  yeni bedelli çalışmamız yok. Numan Kurtulmuş, bir sosyal vakaya dikkat çekiyor. Şahsi görüşü olduğunu dile getirdi. "

Soru üzerine Yılmaz, 25 yaşa indirme çalışmalarının da olmadığını söyledi. "Olmayacak mı?" sorusuna ise Yılmaz, "Genelkurmay Başkanlığı, yeniden bir yapılanma yaparsa, 'Silahlı Kuvvetler'deki ihtiyaç mevcudumuz, kadro durumumuz şu sayıya düşmüştür, bundan fazlasına gerek yoktur' diye bir açıklama, görüş bize iletmediği sürece şu anki mevcut durum itibariyle bizim ne bedelli çalışmamız ne de farklı alanlardaki askerliğin süresini indirme gibi bir çalışmamız vardır" karşılığını verdi.

Yılmaz, Ortadoğu'da, en mükemmel şekilde sınır güvenliğini sağlayan ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

Bir soru üzerine Yılmaz,  askerlere veya diğerlerine "daha ne bekliyorsunuz", her darbeden sonra şartlar tamam olursa darbe meşru olur diyenlerin, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na şerh yazarken demokratik hakların kısıtlandığı dönemde bu tür darbelerin olduğunu söyleyenlerin bulunduğunu belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi sataşma gerekçesiyle söz alarak, Hükümet'in,  21 Temmuz 2013'te çıkardığı kanunla, 28 Şubat nedeniyle mağdur olan asker ve sivil personelin haklarını iade ettiğini anımsattı.

Hükümet'in, darbe denilince sadece 28 Şubat'ı anladığını ifade eden Hamzaçebi, "12 Eylül ve 12 Mart darbe değil, onların haklarının iadesi gündeminde yok. Çünkü AKP varlığını, 12 Eylül darbesine borçludur. Asıl darbeci sizlersiniz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da Hamzaçebi'ye yanıt verdi. Aydın, parti olarak darbecilerin yargılanmasının önündeki engeli kaldırdıklarını ve millete gittiklerini ifade ederek, "Millet, 'bütün darbecileri yargılayın' dedi. Millet hepimizi çok iyi biliyor, değerlendiriyor. Sadece söylediklerinizle bu iş olmuyor. Eyleminiz çok önemli, sizin ne yaptığınız çok önemli. Bütün vesayetleri ortadan kaldırmaya çalışan  bir hükümet var" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hekimhan'da Cumhur İttifakı Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor
    11:31 Hekimhan'da Cumhur İttifakı Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor

    Hekimhan'da cumhur ittifakının MHP'li belediye başkan adayı Memet Tabaroğulları, seçim çalışmalarına hız vererek esnafları ve vatandaşları ziyaret ediyor. Destek amaçlı MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu ve AK Parti eski milletvekillerinden Öznur Çalık da Tabaroğulları'na eşlik ediyor. Hekimhanlılar, Tabaroğulları'nın projelerini heyecanla dinliyor ve cumhur ittifakının hizmetlerine kavuşmayı bekliyor.

  • Kemer Belediye Başkanı Yaşlılara İftar Yemeği Verdi
    11:30 Kemer Belediye Başkanı Yaşlılara İftar Yemeği Verdi

    Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, 'Yaşlılar Haftası' dolayısıyla Kemer'de yaşayan yaşlı vatandaşlara iftar yemeği verdi. Başkan Topaloğlu, yaşlı vatandaşlarla sohbet etti ve ihtiyaçlarını sordu.

  • CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan, 'para sayma' görüntülerine ilişkin ifade vermek üzere İstanbul Adalet Sarayı'na geldi
    11:29 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan, 'para sayma' görüntülerine ilişkin ifade vermek üzere İstanbul Adalet Sarayı'na geldi

    CHP İstanbul İl Başkanlığındaki 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada şüpheli sıfatıyla yer alan CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan, İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek ifade vermek üzere Savcılığa gitti.

  • Edirne'de FETÖ ve PKK üyesi 13 zanlı yakalandı
    11:27 Edirne'de FETÖ ve PKK üyesi 13 zanlı yakalandı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yürütülen faaliyetler sonucunda, Yunanistan'a kaçmaya çalışan 13 terör örgütü mensubu yakalandı. Yakalanan zanlılardan 8'i FETÖ üyesi, 5'i ise PKK üyesi olarak belirlendi. Zanlıların jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Edirne'de Son Bir Haftada 124 Aranan Şüpheli Yakalandı
    11:23 Edirne'de Son Bir Haftada 124 Aranan Şüpheli Yakalandı

    Edirne Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin son bir haftada çeşitli suçlardan aranan 124 şüpheliyi yakaladığını açıkladı. Emniyet ve asayişin sağlanması için çalışmaların devam edeceği belirtildi.

  • Kemer Belediye Başkan Adayı Rahman Şeker, turizmi 12 aya yaymayı hedefliyor
    11:20 Kemer Belediye Başkan Adayı Rahman Şeker, turizmi 12 aya yaymayı hedefliyor

    Antalya'nın Kemer ilçesinde Cumhur İttifakı'nın Belediye Başkan adayı Rahman Şeker, turizm odaklı çalışacağını belirterek, deniz, kum ve güneş destinasyonunun yanı sıra tarih, kültür, doğa, sağlık ve spor turizminde ölü sezon dediğimiz kasım ile mart arasında çeşitli etkinlikler düzenleyeceğini söyledi. Şeker, ayrıca Antalya Havalimanı'ndan Kemer'e geliş süresini kısaltmayı, doğal gaz getirerek kış sezonunda maliyeti azaltmayı ve alternatif turizm çeşitliliğini artırmayı hedeflediğini belirtti.

  • Putin: Rusya'nın NATO ülkelerine saldırı planı yok
    11:18 Putin: Rusya'nın NATO ülkelerine saldırı planı yok

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın herhangi bir NATO ülkesine yönelik saldırı planı bulunmadığını ancak Batı tarafından Ukrayna'ya verilecek F-16 savaş uçaklarının nerede olurlarsa olsun meşru hedefleri olacağını söyledi. Putin, Ukrayna'ya F-16 tedarik edilmesinin ve pilotların eğitilmesinin savaş alanındaki durumu değiştirmeyeceğini belirtti.

  • Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Hastaneden Taburcu Oldu
    11:17 Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün Hastaneden Taburcu Oldu

    Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, geçirdiği rahatsızlığın ardından yapılan tedaviye alerjik reaksiyon gösterince hastaneye yatırıldı. Bugün taburcu olan Başkan Ergün, dinlendikten sonra seçim çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

  • Pendik Velibaba Mahallesi Muhtarı Şükrü Aydemir: 'Çakarlı araçlarla yıpratılmak istendim'
    11:15 Pendik Velibaba Mahallesi Muhtarı Şükrü Aydemir: 'Çakarlı araçlarla yıpratılmak istendim'

    Pendik Velibaba Mahallesi muhtarı ve muhtar adayı olan Şükrü Aydemir, çakarlı lüks araçlarla yaptığı konvoyla gündeme gelmesi üzerine açıklama yaptı. Aydemir, çakarlı araçları kendisine aitmiş gibi lanse ederek zor durumda bırakılmak istendiğini belirterek, hizmetleriyle anılmak istediğini söyledi.

  • Cam Kemik Hastası Esat Balcı, Tekerlekli Sandalyesiyle Seçmenlerle Buluşuyor
    11:15 Cam Kemik Hastası Esat Balcı, Tekerlekli Sandalyesiyle Seçmenlerle Buluşuyor

    Düzce'de yaşayan cam kemik hastası Esat Balcı, belediye meclis üyesi adayı olarak tekerlekli sandalyesiyle kapı kapı dolaşıp seçmenlerle buluşuyor. Balcı, engelleri ortadan kaldırmak ve farkındalık yaratmak için çalışmalar yapıyor.


Advertisement