TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili İnce: "Gözünüzü toprak mı doyuracak, medya mı doyuracak, gazete mi doyuracak?

12.02.2014 17:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce,  "Gözünüzü toprak mı doyuracak, medya mı doyuracak, gazete mi doyuracak? 50 tane gazete, 50 tane televizyon, bütün medya elinizde bir gözünüze bata bata Halk TV'mi batıyor? Bu ne insaf, bu ne vicdan, bu ne ahlak, bu ne siyaset duygusu?" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Türk Basınında sansür ve otosansür nedenlerinin araştırılarak alınacak önlemlerin tespit edilmesi için Meclis Araştırması açılması yönünde MHP'nin verdiği grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, AK Parti'nin baskıları doğrultusunda medyanın iktidarın istekleri yönünde toplumu yönlendirdiğini savundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bir televizyonun yöneticisi arasında geçtiğini ileri sürdüğü ses kaydını cep telefonu aracılığıyla kürsüden dinleten Akçay, bu konuşmalarla köle-efendi ilişkilerinin diyaloğunun geliştirildiğini ifade etti.

İktidarın müdahale ettiğini ileri sürdüğü bazı haberlerin yer aldığı gazeteleri de kürsüden gösteren Akçay, "Başbakanın müdahale ettiği basından gazete olmaz, televizyon olmaz. Ancak çekirdek külahı olur, uçak olur" diye konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar da öneri üzerine aleyhte yaptığı konuşmada, daha önceki hükümetlerin dönemine ait gazete manşetlerinden örnekler verdi.

Tayyar'ın Oda TV davasının iddianamesinde yer aldığını söylediği, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve bazı CHP'liler ile Soner Yalçın arasında geçen Halk TV ile ilgili telefon konuşmalarına ait tapeleri kürsüden okuması CHP'li milletvekillerinin tepkilerine yol açtı.

Tepkiler üzerine Tayyar, "CHP Genel Başkanı, bir televizyon pazarlığı için birileriyle görüşebilir mi? Az önce havuz dediniz, peki bundan sizin vicdanınız rahatsız olmuyor mu? Sesinizi yükseltmeniz sizi haklı kılmaz. Birazdan buraya Grup Başkanvekiliniz gelecek, onu anlıyorum. Lütfen Kanaltürk'ün nasıl satıldığını, Kanaltürk ile yapılan o ahlaksız sözleşmeyi de burada anlatacaksınız. O, 3,5 milyon doları nasıl ödediğinizi, niye ödediğinizi, neyin karşılığında ödediğinizi burada gelip anlatacaksınız. Eğer anlatmazsanız o sözleşmeyi getirir hepinize birer birer dağıtırım" dedi.

-"Penguen medyası..."

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Tayyar'ın sözleriyle partisinin tüzel kişiliğine hakaret ettiği gerekçesiyle söz alarak yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

" (Alo Fatih, alt yazıyı değiştir. Onu kapa. TRT-3 kapattım) bütün bunları unutup 1960'ın manşetleriyle uğraşmak herhalde yüzsüzlük ve yolsuzluk arasındaki bu orantısızlığın en güzel göstergesi. Halk TV diyor, Başbakan konuşurken 30 kanal canlı yayında, parti sözcünüz konuşurken 30 kanal canlı yayında. Bırakın bir tane, garibanca o küçücük binalarda Halk TV yayın yapmaya çalışıyor. Hortum satacaklar, reklam veremiyor iş adamları korkuyorlar, maliyeci baskısından. Bırakın yüreğimizle destek olalım, harçlığımızla destek olalım, hortum alarak destek olalım. Bırakın bir kanal yaşasın. Bundan ne istiyorsunuz, Halk TV'den. Böyle bir insafsızlık, böyle bir vicdansızlık. Bu kadar yolsuzlukları, ihaleleri bir kenara bırakıp kendi halinde o köhne binalarda zor şartlar altında. Personeli yok, parası yok, kameramanı yok, cep telefonlarıyla yayın yapmaya çalışan. Reklam veremiyorlar insanlar oraya. Gezi olaylarını, o Halk TV duyurdu bu millete.  Penguen medyası, sizin medyanız penguenlerin anavatanını anlatırken o yoksulluklar içerisinde, o insanlar duyurdu. Gözünüzü toprak mı doyuracak, medya mı doyuracak, gazete mi doyuracak? 50 tane gazete, 50 tane televizyon, bütün medya elinizde bir gözünüze bata bata Halk TV'mi batıyor? Bu ne insaf, bu ne vicdan, bu ne ahlak, bu ne siyaset duygusu? Yazıktır, yazık. "

-"Kopya çektin"

Ardından söz alan AK Parti'li Tayyar da İnce'ye ağır ifadelerini iade ettiğini söyledi. Kanaltürk'ün satış sözleşmesindeki bazı maddeleri kürsüden okuyan Tayyar, bu maddelere göre Kanaltürk'ün CHP'nin gönderdiği tanıtım ve reklam filmlerinin izlenme oranı yüksek yayın kuşağında dört yıl boyunca bedelsiz yayınlanması, CHP tarafından belirlenecek partili uzmanların programlarda konuk edilmesi gibi maddeler olduğunu aktardı.

CHP Grup Başkanvekili İnce ve CHP milletvekillerinin tepkilerine üzerine Tayyar, "Halk TV sizin arka bahçeniz mi? Siz mi finanse ediyorsunuz?" diye sordu. Bazı CHP'li milletvekillerinin 'hayır' cevabının ardından İnce'nin de 'hayır' demesi üzerine Tayyar, gülerek, "Kopya çektin" karşılığını verdi.

İnce ise bu sözün üzerine oturduğu yerden, "Kopya çektin diyor. Şamil Tayyar, ben burada milletvekilliği yaparken sen yandaş yazılar yazıyordun. Benim kopyaya ihtiyacım yok" dedi.

Tayyar'ın okuduğu tapelerde adı geçen CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş de sataşma nedeniyle söz aldı.

"Boş lafla iştigal, bunun özeti bu" diyen Güneş, CHP'nin genel başkan yardımcısı olduğu dönemde Halk TV'de CHP'nin reklamlarının ve programlarının yer aldığını, bunun başka kanallar için de söz konusu olduğunu söyledi. CHP'nin Halk TV ile bazı özel program sözleşmeleri yaptığını, bu programlarla ilgili bedeli karşılığında yayın hakkını elde ettiğini anlatan Güneş, "Bunda ne var? Bunu bedelsiz olarak iktidar partisi çeşitli kanallarda yapıyor, biz bedelli olarak bir televizyon kanalında yapmışız, bu nereyi acıttı?" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise oturduğu yerden iktidarın medya üzerinde baskı kurduğunu belirterek, "Bunlara cevap veremeyenler şunu ortaya koymuşlardır ki bugünkü Türkiye'yi yönetenlerin 28 Şubat'ın, 12 Eylül'ün, 27 Mayıs'ların müsveddelerdir" dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da öneri üzerine yaptığı konuşmada, "Konuşacak lafınız olmayınca bunları konuşursunuz, 1960'lara gidip, askeri dönemi, bugünkü Halk TV ile karşılaştırırsınız ama 12 yıldır AKP iktidarından konuşmazsınız. Eğer 12 yıllık AKP iktidarından konuşmuş olsaydınız, askeri vesayetteki basına uygulanan sansürle sizin aranızda bir fark olmadığını çok rahatlıkla görecektiniz" ifadelerini kullandı.

Üzerinde "Sabah-ATV Yolsuzluğu fezlekesi" yazan 240 sayfalık bir kitapçığı göstererek, "Bir de bunu okumanı tavsiye ediyorum Şamil Tayyar" diyen Akar, Sabah- Atv satışının kangren olmuş bir olay olduğunu söyledi.

Akar, konuşmasında basına yansıyan bazı tapeleri de yeniden okudu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Tayyar da tekrar söz alarak, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'a ait görüntülerin internete yayınlandığı dönemde bir gazetenin Ankara Temsilcisi olduğunu, ancak bu olayı iğrenç bir komplo olarak gördükleri için haber yapmadıklarını, hatta Baykal'ın o dönemde yürüttüğü genel başkanlık görevinden ayrılmaması yönünde yazı yazdığını hatırlattı. Kendisinin geçmişte Mesut Yılmaz'ın talimatıyla işten atılmış bir gazeteci olduğunu ifade eden Tayyar, "Biz böyle bir onurlu mücadelenin içinden geliyoruz. Sizler bunu anlamayabilir, idrak edemeyebilirsiniz ama hiç önemli değil. Bu aziz Türk milleti bunların hepsinin farkında" dedi.

Akar da tekrar kürsüye gelerek, Tayyar'ın sözlerini eleştirerek, internet düzenlemesinin de iktidarın baskıcı yaklaşımının sonucu olduğunu savundu.  Akar, "Niye korkuyorsunuz internetten? Sizin de videolarınız, tapeleriniz çıkacak diye mi korkuyorsunuz? İnterneti yasaklıyorsunuz, medyayı satın alıyorsunuz, halkın haber alma özgürlüğünü elinden alıyorsunuz, çıkmışsınız burada sanki adınızda AK Parti var, alnınız akmış gibi konuşuyorsunuz" ifadelerini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca ise MHP'nin grup önerisi üzerine aleyhte yaptığı konuşmada internet düzenlemesi ile kişisel hakların ve özel hayatın korunmasının amaçlandığını, bu nedenle düzenlemeye toplum sağlığı açısından bakılması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi reddedildi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

  • 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu
    21:22 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu

    Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde 29 yıl önce terör örgütü PKK tarafından şehit edilen dönemin Belediye Başkanı Kemal Tekin'in oğlu Ali Emrah Tekin, 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçildi. Mazbatasını alarak göreve başlayan Tekin, babasının ilkeleri doğrultusunda Nazımiye halkına hizmet etmenin birinci amaçları olduğunu belirtti.

  • İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi
    21:17 İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermekten kaçındı. İmamoğlu, gazetecilere 'Allah bilir' cevabını bile vermediğini söyledi ve meseleye bütünlükçü bir bakış açısıyla yaklaştıklarını vurguladı.

  • İBB Meclisinde, 2023 yılı faaliyet raporu tartışıldı
    21:03 İBB Meclisinde, 2023 yılı faaliyet raporu tartışıldı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinde, İBB'nin 2023 yılı faaliyet raporu tartışıldı.

  • Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Ziyaret Etti
    21:01 Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Ziyaret Etti

    Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette yerel yönetimlerle ilgili fikir alışverişi yapıldı ve Altıeylül adına Türk Bayrağı hediye edildi. Mansur Yavaş da Altıeylül'e ziyaret sözü verdi.


Advertisement