TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Başbakan Yardımcısı Atalay: "Burada kinle, nefretle dolu konuşma yapan sayın milletvekilinin (CHP'li Atilla Kart) 'taşeron' ifadesini kendisine iade ediyorum" "Biz Türkiye için çalışıyoruz.

17.04.2014 21:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın kendisine yönelik "taşeron bakan" ifadesini kullandığını ve bu ifadeyi kendisine iade ettiğini belirterek, "Biz Türkiye için çalışıyoruz. Onlar gibi yurtdışında Türkiye aleyhinde, kimi zaman Esed'i savunan, kimi zaman bilmem kimi savunan politikalar izlemeyiz. Taşeron onun kafasıdır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, yasalaşan MİT Teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri sırasında, CHP'li Kart'ın kendisine yönelik "taşeron bakan" ifadesine cevap verdi.

Atalay, "Biraz önce burada kinle, nefretle dolu konuşma yapan sayın milletvekilinin bütün konuşmalarını kendisine iade ediyorum, taşeron ifadesini kendisine iade ediyorum. Biz Türkiye için çalışıyoruz. Onlar gibi yurtdışında Türkiye aleyhinde, kimi zaman Esed'i savunan, kimi zaman bilmem kimi savunan politikalar izlemeyiz. Taşeronluk odur. Biz Türkiye Cumhuriyeti'ni, vatandaşımızı, insanımızı düşünürüz, biz Türkiye'yi büyütüyoruz. Taşeron odur, taşeron onun kafasıdır, iade ediyorum" diye konuştu.

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, kanunla kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nun MİT'i denetleyemeyeceğini öne sürerek, "Bu komisyonla siz sadece MİT'in kırtasiye ve mazot giderlerini denetleyebilirsiniz" dedi.

-CHP'li Genç'e birleşimden çıkarılma cezası

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı teklifin bir maddesini oylamaya sunarken karar yeter sayısı istedi. Genç, Bahçekapılı'nın kendisini duymadan maddeyi oylamaya sunması üzerine tepki gösterdi.

Bahçekapılı, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'ye yönelik olarak, "Grup üyenize terbiye gösterir misiniz? Duymadım. Size (Kamer Genç) söyleyecek laf bulamıyorum, sağır olmak ayıp değildir" dedi. AK Parti'li milletvekilleri de Genç'e tepki gösterdi.

Başkanvekili Bahçekapılı, Genç'in itirazlarını sürdürmesi üzerine, TBMM İçtüzüğünün "Meclis'ten geçici çıkarma" başlıklı 161. maddesinin, "Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezasının" nasıl verileceğini düzenleyen 3. fıkrasını okudu.

Fıkrada, "Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanına, Başkanlık görevini yerine getiren Başkanvekiline hakarette bulunmak, sövmek veya onları tehdit etmek yahut Türkiye Cumhuriyetine veya onun Anayasa düzenine sövmek" denildiğini belirten Bahçekapılı, Bu birleşimde, Genç'in yaptığı bütün davranışlarıyla bu hükme uygun davrandığını ve bu nedenle kendisine, bu fıkraya göre ceza verilmesini Genel Kurul'a teklif edeceğini söyledi.

Bahçekapılı, Kamer Genç'in kendisini savunabileceğini ya da başkasına savunma yaptırabileceğini söyledi. Bunun üzerine CHP'li milletvekilleri buna itiraz etti.

Tutanakları okuyan Bahçekapılı, Genç'in, "Ya sen sağır mısın? Niye cevap vermiyorsun? Perişan edeceğim seni? Şeref ve namusla hareket et. Yazıklar olsun sana. AKP militanı gibi Meclis'i yönetiyorsun" ifadelerini kullandığını söyledi.

Bahçekapılı, Genç'e geçici olarak iki birleşimden çıkarılma cezasına ilişkin teklifini oylamaya sunmadan önce savunma hakkı verdi.

Kamer Genç, konuşmasında hakaret etmediğini, ancak Bahçekapılı'nın kendisini dinlemediğini, kaale almadığını belirterek, "Benim bu salonda varlığımı kabul edeceksiniz" dedi.

Bu arada bazı AK Parti'li milletvekilleri Genç'i protesto etmek amacıyla arkalarını döndü. CHP'li milletvekilleri ise buna tepki gösterdi.

Bahçekapılı daha sonra Genç ile ilgili teklifi oylamaya sundu. Ayşe Nur Bahçekapılı, teklifinin kabul edilmesinin ardından Genç'e, özür dilemesi halinde cezayı geri alabileceğini söyledi. Genç'in kürsüye yaklaşarak konuşmasının ardından  AK Parti'li milletvekilleri, kürsüye gelerek mikrofondan açık açık özür dilemesini talep etti.

Bunun üzerine Bahçekapılı Genç'i kürsüye davet ederek, "Açık açık benden ve Başkanlık Divanı'ndan özür dilemeniz halinde size verilen cezayı geri alacağım. Açıkça özür dileyin, Meclis'e girme hakkını kazanın" dedi.

Kürsüye gelen Genç, "Ben ne sizden ne gruptan özür dilerim. Sizin verdiğiniz ceza benim için onurdur. Kimsin bana ceza veriyorsun?" dedi. Bunun üzerine Bahçekapılı, Genç'in dışarı çıkarılması için TBMM İdare Amirlerini göreve çağırdı. Genç'in konuşmasını sürdürmesi üzerine Bahçekapılı, birleşime ara verdi.

Aranın ardından komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine Bahçekapılı, 22 Nisan Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement