TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: "Bu akşam 639 milyon lira tarımsal destek yatırılacak.

22.04.2014 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, bu akşam çiftçilere 639 milyon lira tarımsal destek ödemesi yapılacağını bildirdi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da gündemdışı söz alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Türk çiftçisi ve hayvan üreticisinin sorunlarını anlattı.

Hükümet adına gündemdışı konuşmaya cevap veren Eker, Mart ayının son günü ile Nisan ayının ilk 3 gününde Türkiye genelinde bir don olayı yaşandığını, meyve bahçeleri ile yer yer sebze bahçelerinin bundan zarar gördüğünü söyledi.

Eker, bu don olayından yaklaşık 60 vilayetin bir şekilde etkilendiğini belirterek, bununla ilgili hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Eker, şöyle devam etti:

"Ancak don sigorta kapsamında. Özellikle meyvelerde ve çiçeklenme sürecindeki destek yüzde 66, 67'ye kadar bakanlık tarafından sigorta poliçeleri desteklenmek suretiyle, çiftçilerimize destek sağlanmaktadır. Gerek don, gerekse dolu, gerekse yangın, fırtına gibi birçok doğal afet bakanlığımız, hükümetimiz döneminde çıkarılan yasayla ve devlet tarafından da yüzde 50'si sübvanse edilmek suretiyle destekleme kapsamına alınmış durumda. Çiftçilerimizin bu tür tabiat şartlarına, risklerine son derece açık bir sektör olması hasebiyle mutlak suretle bu sigorta imkanından istifade etmesini arzu etmekteyiz. Tarım sigortaları kapsamında meydana gelen don zararı hasar tazminatları ekspertizlerden sonra en kısa süre içerisinde ödenecektir."

-"Borçların ertelenmesiyle ilgili çalışılıyor"

Eker, kuraklığa da değinerek, Şubat, Mart ve Nisan yağışlarının tarımsal kuraklık riskini önemli ölçüde azalttığını vurguladı. Nisan sonu ve Mayıs ayı yağışlarının da bundan sonraki süreçte belirleyici olacağına dikkati çeken Eker, "Hükümetimiz özellikle çiftçilerimizi, sigorta yaptıran ve yaptırmayan bütün üreticilerimizi kapsamak üzere 60 ildeki borçların ertelenmesiyle ilgili bir çalışma başlatmıştır. Bu borçların ertelenmesiyle ilgili Hazine Müsteşarlığımız gerekli çalışmayı yapıyor" dedi.

Toplamda 700 bin civarındaki üreticiye 2013 yılı içerisinde 18 milyar liranın üzerinde kredi kullandırıldığını ifade eden Eker, "Bunların hepsi aynı şekilde don afetine maruz kalmış değil. Bunlar hesaplanıyor. Bunların borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesiyle ilgili çalışma şu anda yapılıyor" diye konuştu.

Eker, tarım sektörünün son 10 yılın 9'unda büyüme kaydettiğini belirterek, 2002 yılında 4 milyar dolar düzeyinde olan tarım ürünleri ihracatının, 2013 yılında yaklaşık 18 milyar dolara çıktığına dikkati çekti.

Bu yıl  9.7 milyar lira tarımsal destek ödemesi gerçekleştirileceğini anımsatan Eker, şunları söyledi:

"Bu Mart ayı sonu itibariyle ödediğimiz miktar 3 milyar 757 milyar lira. Bu yılın ilk 3 ayında ödediğimiz miktar. Bu akşam hesaba yatırılacak olan 639 milyon lira destekle birlikte ki bu akşam yatıyor. Yarın kartı olanlar çiftçilerimiz çekebelecekler. Diğerleri de Perşembe sabahı kendileri gidip çekebilecekler. 639 milyon lira. Bunun 520 milyon lirası büyükbaş hayvan desteği,  70 milyon lirası tarım sigortaları prim desteği, 20 milyonu sertifikalı tohum kullanım desteği, 11 milyonu kırsal kalkınma desteği, 10 milyonu sertifikalı tohum üretim desteği ve 7.5 milyon lirası da..."

Eker, bundan sonraki süreçte özellikle sulama altyapısının geliştirilmesi, tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek uygulamaların yapılması, toplulaştırmaların hızlandırılması olduğunu ifade ederek, toplulaştırmada 4 milyon hektarın tamamlandığını, 2, 2.5 milyon hektarın da bu yıl sonuna tamamlanacağını bildirdi.

Üreticinin dünyanın her yerinde desteklenmek durumunda olduğunu ve kendilerinin de bunu dikkate aldığını ve tüm güçleriyle üreticiyi desteklediklerini dile getiren Eker, "Üreticimiz de sağolsun bunun karşılığını veriyor. Don hadisesi sebebiyle de kendilerine bir kez daha 'geçmiş olsun' diyorum" dedi.

Tekrar söz isteyen Yılmaz, çiftçinin perişan olduğunu ve tarlasını ekemediğini iddia ederek, "Buyurun sayın bakan beraber Polatlı'dan Konya Ovası'na kadar inelim. Kim memnun? Memnun olsunlar ben milletvekilliğinden istifa edeceğim. Buyurun siz de bakanlıktan istifa edebilecek misiniz?" diye sordu.

-Yurtdışındaki Türklerin parlamentoda temsili

CHP Ankara Milletvekili Sencer Ayata da yurtdışındaki yurttaşların oy kullanacağını anımsatarak, ilgili kanunlarda değişiklik yapılarak yurtdışı seçim çevresi oluşturulması gerektiğini söyledi. Ayata, şöyle devam etti:

"Yurtdışından gelecek oylar tek bir seçim bölgesi gibi düşünülmeli ve yurtdışında yurttaşlarımıza da bulundukları yerden seçilme hakkı ve imkanı tanınmalıdır. Bu çevreden seçilecek milletvekilleri yurtdışı milletvekili sıfatını alabilmelidir. Başlangıç olarak yurtdışı seçim çevresinde her 300 bin seçmene bir milletvekilliği verilmesi üzerinde durulabilir. Bu durumda mevcut 550 milletvekilliğine 10 yeni milletvekilliği eklenmesi söz konusudur. Yurtdışında seçmenlerini temsil ettiklerinde yurttaşlarımızın sorunlarını daha iyi çözeceklerdir. Türkiye'nin dış dünyayla ilişkileri çok daha sağlam bir zemine oturacaktır. Türkiye temsilde adalet ilkesinde çok önemli bir ilerleme kaydetmiş olacaktır."

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise  yurtdışındaki vatandaşların parlamento temsili hususunda Ayata'nın ifade ettiği cümlelere iştirak ettiğini söyledi. Külünk, "Yurtdışında seçme hakkı var ancak seçilme hakkı noktasında da parlamento iradesinin tecelli ederek, dış vatandaşlarımızı temsil etmek üzere bir milletvekili seçim bölgesi oluşturulmasının yeni Türkiye açısından çok anlamlı olduğunu ifade ediyorum ve hazırladığım kanun teklifini bugün grup başkanvekilliğimize teslim edeceğim" diye konuştu.

-"Türk medyasının yüz karası"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Külünk'ün Kartal'da bir bürokratın CHP partizanı gibi davrandığına ilişkin iddialarına cevap verdi. Kartal'da seçimlerin 7-8 bin oy farkla kazanıldığını ifade eden Altay, ilçedeki bir bürokratın CHP partizanı gibi davranmakla itham edilmesinin doğru olmadığını söyledi. Altay,"Şaibeli seçim arıyorsanız önce Ankara'ya bakacaksınız. Partizanlık yapan  bürokrat arıyorsanız Melih Gökçek'e mazbata veren ilçe seçim kurulu başkanına ve orada yaptığı konuşmaya bakacaksınız. Her yerde geçersiz oylar var. Kartal seçmeni iradesine saygı gösterin" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise oturduğu yerden söz alarak, "17 Aralık soruşturmasında çok kapsamlı iddialarla hakim  önüne çıkarılan bir kara para aklamacının medyada aklanmak istenmesi, arkasında bir Türk Bayağı olmak üzere pazarlamaya tabi tutulmasını kınıyorum. Böylesine şüpheli kişi, AK Parti ekonomi politikalarını başarıya ulaştıran şahsiyet olarak lanse edilmesiyle, herhalde yeni Bakanlar Kurulu'nda  ekonomiden sorumlu bakan olarak atanması düşünülüyor. Ama bu kişinin böylesine pazarlanması, Türk medyasının yüzkarasıdır" diye konuştu.

Adana'da MHP'nin 21 bin oyla belediye başkanlığını kazandığını, her itirazda oylarının arttığını anlatan Vural, ildeki seçimlerle ilgili bir sıkıntı olmadığını savundu. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement