TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Yıl sonuna kadar da İran ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki doğalgaz fiyatıyla alakalı anlaşmazlık İnşallah bir noktaya bağlanacaktır" "Biz doğalgazın elektrik üretiminde kısmen ama konutlarda ve sanayide tamamen kullanılmasından yanayız. Çünkü çevre.

10.09.2014 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Yıl sonuna kadar da İran ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki doğalgaz fiyatıyla alakalı anlaşmazlık İnşallah bir noktaya bağlanacaktır" dedi.

Yıldız, TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemine (TANAP) İlişkin Hükümetlerarası anlaşmanın Eki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve The Trans Anatolian Gas Pipeline Company B.V. Arasında Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemi Hakkında Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasına İlişkin Değişikliğin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının görüşmeleri sırasında TANAP hakkında bilgi verdi.

Enerji projelerinde işbirliğinin önemine işaret eden Yıldız, Türkiye'nin Rusya Federasyonu, Azerbaycan, İran ve mümkün olabildiği kadar Türkmenistan ile Irak ile bu tür projeleri geliştireceğini söyledi. Suriye rejiminin yarattığı hadiseler dışında Mısır'dan gelen doğalgaz boru hattının Suriye üzerinden Türkiye'ye bağlanması projesinin de bu çalışmalar arasında olduğunu belirten Yıldız, "Tabii ki bu projelerden yararlanacak olan o ülkenin halkıdır. O yüzden bir barışın gerekçesi olarak doğalgaz ve petrol projelerini geliştirmeye gayret ediyoruz. TANAP bunlardan bir tanesi" diye konuştu.

Türkiye'nin doğalgaz için, özel şirketler ve kamu şirketleri aracılığıyla, Mavi Akım'dan 16 milyar metreküplük, Batı hattı denilen Trakya üzerinden ise 14 milyar metreküplük kontratı bulunduğunu hatırlatan Yıldız, şöyle devam etti:

"İran ile 10 milyar metreküp, Azerbaycan ile 6.6 milyar metreküp, bunlar boru hatları ile yapılanlar, bir de Cezair ve Nijerya'dan gelen sıvılaştırılmış enerji dediğimiz doğalgaz var. Onunla beraber yaklaşık 50 milyar metreküplük bir kontrata sahip Türkiye. İhtiyacı ne kadar? 46 ila 48 metreküpler civarında. Özellikle biz doğalgazın elektrik üretiminde kısmen ama konutlarda ve sanayide tamamen kullanılmasından yanayız. Çünkü çevre faktörü ve hava kirliliği açısından doğalgazın konutlarda kullanılmış olması Türkiye'nin daha çevreci projeler üretebilecek bir enerji sektörü oluşturmasına sebep oluyor."

TANAP'ın özellikle Hazar bölgesinde bulunan 468 kilometrekarelik bir ruhsat alanında Şahdeniz-2 denilen projeden üretilecek gaz ile ilgili Azerbaycan'dan başlayan ve İsviçre'ye varıncaya kadar devam eden boru hatlarıyla birlikte gerçekleştirilecek bir proje olduğunu belirterek, projenin toplam tutarının 45 milyar dolar olduğunu ifade etti.

"Bu her birimizin iftihar edeceği projedir" -

Yıldız, TANAP ile Türkiye'nin Şahdeniz'de 468 kilometrekarelik alandaki bütün projelere ortak olduğunu, yüzde 9'luk hissesini yüzde 19'a çıkardığını aktararak, "Bu her birimizin iftihar edeceği projedir" dedi.

Türkiye'nin en önemli ithal kaynaklarından biri olan enerji girdilerini azaltmak için kendi sınırları içinde ya da dışında bu projeleri gerçekleştirdiğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Bizim şu anda yurtiçinde kuyulardan yaklaşık 50 bin varil petrol elde ediyoruz, hemen hemen bu rakama yakın bir rakamı da yurtdışından elde ediyoruz. Ama sonuçta petrol bizim petrolümüz. O yüzden siyasi sınırlarımız sabit kalmak kaydıyla ekonomik sınırlarımızı genişleterek petrol ve doğalgaz aramacılığıyla alakalı kendi hissemize düşen oranı artırmak istiyoruz. Türkiye'nin 750, 800 bin variller civarında günlük kullanımı var. Biz bunun en az yarısını 2023 yılına kadar mutlaka yurtiçi veya yurtdışı kendi kaynaklarımızdan elde etmek zorundayız ki dışa bağımlılığımız azalsın"

2018 yılının sonunda projenin tamamlanmasının hedeflendiğini ifade eden Yıldız, ancak zincirin halkalarının eksik kalmamasının önemli olduğunu, bu nedenle projenin tüm ayaklarındaki yatırımların aynı şekilde ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Yıldız, "Bu projenin Türkiye ayağında başarıya ulaşması için 2014 yılının Mart ayında İnşallah TANAP'daki temel atmayı burada sağlayacağız. 20 Eylül'de de bizim Güney Kafkasya Boru Hattı dediğimiz TANAP'ı besleyen boru hattının temeli atılacak, Bakü'de" diye konuştu.

TANAP'ta kullanılacak boruların büyük kısmının Türkiye'den sağlanmasını istediklerini de belirten Yıldız, buna ilişkin çalışmaların da sürdüğünü anlattı. Yıldız, "Mühendislik çalışmaları başladı, güzergah çalışmaları bitti, kamulaştırmalarla alakalı bin 800 kilometre kamulaştırma 5 ayrı noktadan devam ediyor. 19 ilimizden geçecek, 5 bine yakın kişi çalıştıracağız, tamamen finansmanı ulaslararası firmalar tarafından yapılacak bir projeden bahsediyoruz. Türkiye kendi öz kaynaklarından, Hazine'den, Maliye'den 1 dolar harcanmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin aldığı en pahalı doğalgaz İran'dan aldığı doğalgazdır" -

Muhalefet partisi milletvekillerinin konuşmaları sırasında Azerbaycan doğalgazının Türkiye'nin aldığı ön pahalı doğalgaz olduğunu söylediklerini aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

"Azerbaycan doğalgazı Türkiye'nin aldığı en pahalı doğalgaz değildir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin aldığı en pahalı doğalgaz İran'dan aldığı doğalgazdır. ve bununla alakalı itirazlarını ortaya koymuştur. İranlı meslektaşlarımızla yaptığımız toplantılarda sonuç alacak ve direkt doğalgaz fiyatını indirecek bir noktaya gelinememiştir. O yüzden uluslararası tahkim kuralları işletilmiştir. Konu son derece açıktık."

Uluslararası piyasalarda ticari sır olarak saklanan fiyatların bazı basın yayın organlarında ilan edildiğini belirten Yıldız, "Bizlerin telaffuz etmesi uluslararası anlaşmalara aykırıdır. Bu gizemli oluşu, gizli olduğu ile alakalı bir konu değildir. Uluslararası bir nezakettir. İran tahkimi nihayetlenmek üzeredir. Son nihai toplantı bu ay içinde yapılacaktır. Yıl sonuna kadar da İran ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasındaki doğalgaz fiyatıyla alakalı anlaşmazlık İnşallah bir noktaya bağlanacaktır" dedi.

Gelecek ay yerli kaynakla ilgili finansman modeline ilişkin bir projeyi açıklamayı planladıklarını, projelerin süreceğini belirten Taner, TANAP'a katkıda bulunan ve destek veren milletvekillerine teşekkür etti.

Yıldız'ın açıklamalarının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın sorusunun yanıtlamak üzere söz verdiği Bakan Yıldız, bir süre telefonla görüştükten sonra konuşmasına başladı. Yıldız,  Başbakan Ahmet Davutoğlu ile önemli bir görüşme yaptığını ifade ederek, beklettiği için milletvekillerinden özür diledi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.


Advertisement