TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu: "Dersim ile Kerbela'nın aynı kategoride tutulması söz konusu olamaz" "Eğer TBMM gerçekten Dersim meselesini gün yüzüne çıkarmak istiyorsa bir komisyon kuralım" HDP İstanbul Milletvekili Tüzel: "Dersim katliamı meselesi Türkiye'nin tarihinde bir gerçekliktir" AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı: "Biz kendisini (Kamer Genç) çok seviyoruz.

18.11.2014 18:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Dersim ile Kerbela'nın aynı kategoride tutulmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.

Genel Kurul'da, Danışma Kurulu'nun Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Makedonya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kültür Merkezleri'nin Kuruluşu ve Faaliyetleri Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışması önerisi kabul edildi.

Öneri üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu, Dersim ile Kerbela'nın aynı kategoride tutulmasının söz konusu olamayacağını belirterek, şunları söyledi:

"Eğer TBMM gerçekten Dersim meselesini gün yüzüne çıkarmak istiyorsa -işte, hemen burada destek veriyoruz- bir komisyon kuralım, bu komisyon İtalyan, Fransız, İngiliz ve Rus arşivlerini, bütün arşivleri incelemek suretiyle bir sonuç elde etsin. Bakın, hodri meydan. O zaman o devletlerin aldığı kararlar, kimlerle hangi ajanların Dersim bölgesine geldiği, onlara kimlerin silah getirdiği, hangi subayların bu olay içerisinde yer aldığı, bunları ortaya çıkaralım. Çok basit bir şey söylüyorum. 1921'de Koçgiri İsyanı, 1921'de Şeyh Said İsyanı vardır, 1927 ile 1930 tarihleri arasında 3 kere Ağrı isyanı vardır. Bunların içerisinde Seyit Rıza da vardır. Bunları görmezden gelemezsiniz. Orada meydana gelen olayların içerisinde hoşa gitmeyecek olaylar olmuş olabilir, bunları da kabul ediyorum ama bunu tümüyle gayrimeşru saymak PKK'yı yarın meşru saymakla eş değer hale gelecektir."

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Halaçoğlu'nun "hoşa gitmeyecek olaylar olmuş olabilir" ifadesini eleştirerek, "Bu şekilde ifade etmek hem o güne hem de bugüne dair ne olduğunu anlamamak ve doğru dersler çıkarmamak olacaktır. Kürtler'in ve Aleviler'in uğradığı bu katliamdan hem özür dilemek, böyle bir basiret göstermek hem de bugünkü taleplerine yanıt vermek gerekir diye düşünüyorum" dedi.

Tüzel, Dersim katliamı meselesinin Türkiye'nin tarihinde bir gerçeklik olduğunu ifade etti.

"TBMM'nin  seviyesini bu kadar düşürmemek gerek"

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Hacı Bektaş Veli'de "Dersim katliamı modern Kerbela'dır" dediğini belirterek, "(Benim Başbakan olduğum Türkiye Cumhuriyeti devleti katil bir devlettir, katliam yapmıştır) diyor. Davutoğlu eğer sende haysiyet, onur varsa bir önerge verelim. Dersim'de ne olmuş onu tespit edelim" diye konuştu.

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Kamer bey her zaman ki gibi bir konuşma yaptı. Hasih Türkçesi, anlatım yeteneğiyle bizleri yine büyüledi. Esasen biz kendisini çok seviyoruz. Onu asla kötü, rezil, haysiyetsiz, alçak bir adam olarak görmüyoruz. Her konuştuğunda arkadaşlarımız o kadar onu sevme arzusuyla doluyorlar ki kürsüde konuşurken bile gelip öperek kendisini kutlamak istiyorlar. Ama zannediyorum öperek kutlama da iç tüzüğe aykırı olabilir. Kamer Bey sizi seviyoruz" dedi.

Halaçoğlu, tekrar söz alarak TBMM'nin seviyesini bu kadar düşürmemek gerektiğine vurgulayarak, "Herkes kendi seviyesini muhakkak ki burada gösterir. Hiç kimse başkasını rezil edemez, ancak kendi kendini rezil eder' şeklinde konuştu.

Yusuf Halaçoğlu, bu konunun siyasete alet edilmemesi, polemiğe sebep olmaması için TBMM'de bir komisyon kurulması gerektiğini sözlerini yineleyerek, "Arşivleri araştıralım, sonucu ortaya koyalım. Herkes ne olduğunu görsün. Ak mı, kara mı? Yok 70 bin mi öldü, yok 13 bin mi öldü? Kaç kişi öldüyse ortaya çıksın" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement