TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin, Uludere olaylarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

26.11.2014 18:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP'nin, Uludere olaylarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.

CHP, Uludere olaylarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisini TBMM Genel Kurulu'na getirdi.

Öneri lehinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, 3 yıl önce Uludere'de 34 yurttaşın, TSK'nın düzenlediği hava operasyonunda hayatını kaybettiğini iddia ederek, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İçişleri Bakanlığı ve askeri savcılığın olayı kapatmaya çalıştığını savundu.

Adalet arayışlarını sürdüren ailelerin Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunduğunu belirten Gök, "Bombalama emri dönemin MGK'sında dönemin Başbakanı'nın bilgisi dahilinde bizzat Genelkurmay Başkanı tarafından verilmiştir" dedi.

Gök, MİT'in olayın ardından İnsan Hakları Komisyonu'na gönderdiği yazıda, "12 saat sonra olaydan haberinin olduğunu" kaydettiğini öne sürdü.

Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in, "üst düzey MİT görevlisinin TSK'ya, 'PKK'lı Bahoz Erdal sınırı geçiyor' dediğini ve bunun üzerine bu vahim olayın yaşandığını" söylediğini anlatan Gök, "Ortada ciddi bir iddia vardır. Bu MİT görevlisi kimdir, hakkında neden soruşturma açılmamıştır?" diye sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in itirafının ardından bunun gereğinin yapılması gerektiğini söyledi.

Şahin'in gidip gönüllü olarak ifade vermesi gerektiğini ifade eden Kaplan, "Hükümetin eski İçişleri Bakanı, Hükümetin emri altında olan kurumu suçlayan bir beyanda bulundu. Bu beyan vahimdir. Bunun karşısında yasamanın da yapması gerekenler var" dedi.

Kaplan, İnsan Hakları Komisyonu'nda olayla ilgili kurulan alt komisyonun raporunda olayı örtbas ettiğini öne sürerek, Meclis'in bunu tekrar gündemine alarak araştırması gerektiğini vurguladı.

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İdris Naim Şahin'i kastederek, "Siyasi olarak mefta olanların söyledikleri üzerinden siyaset yürütülmez" dedi.

CHP'nin Dersim konusunda sıkıştığını, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Dersim'den dolayı özür dilerken, partinin ulusalcı milletvekillerinin bu özrün kurucu iradeye aykırı olduğunu beyan ettiklerini kaydeden Dağ, "CHP Genel Başkanı, 'MİT bizi karıştırıyor' dedi. Bir milletvekili ise 'biz zaten karışığız, MİT'in bizi karıştırmasına gerek yok' dedi. CHP Dersim'i gündemden düşürerek, yeni bir konuyu gündeme getirmek derdinde. Ama böyle işlerle uğraşmayın. Bu önerge gündem değiştirmeye yöneliktir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından CHP'nin önerisi reddedildi.

MHP'nin, öğretmenlerin sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi de kabul edilmedi.

Daha sonra, kamuoyunda "yargı paketi" olarak bilinen Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünün maddelerinin görüşülmesine geçildi. - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement