TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: "Gezi'de mesele sadece ağaçlar da değildi, memleketin, ülkenin, toplumun özgürlük meselesiydi.

04.12.2014 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Gezi'de mesele sadece ağaçlar da değildi, memleketin, ülkenin, toplumun özgürlük meselesiydi. Bu özgürlüklere baskı yapan bir iktidarın karşısında duran bir gençliğin, bir toplumun haykırışıydı"  dedi.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanı Sadık Yakut başkanlığında toplandı.

Engelli vatandaşların sorunları hakkında gündemdışı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 2013 raporlarına göre, 7, 8 milyon engelli vatandaşın yüzde 78'inin iş gücüne dahil olmadığını belirtti.

Tanal, engelli vatandaşların yüzde 36'sının okuma yazma bilmediğine, okuma yazma bilenlerin de sadece 2'sinin  yüksekokula gittiğine dikkat çekti.

Görme engelli vatandaşların Meclis ana binadan bir memurun yardımı olmadan milletvekillerinin bulunduğu yeni Halkla İlişkiler binasına ulaşmakta zorluk çektiğini belirten Tanal,  "Meclis Başkanı'ndan bir an önce görme engelli vatandaşların akıllı bina denilen yere hiç kimseye muhtaç duymaksızın erişiminin sağlanmasını talep ediyorum" dedi.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla söz alan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Soma ve Ermenek'te yaşanan maden facialarına değindi.

İş kazalarının minimuma indiği ülkelerde asıl sorumluluğun devlette olduğunu ifade eden Öztürk, "İşveren ikinci derece sorumludur. Türkiye'de ise birinci derecede çalışanlar sorumlu oluyor. Ölenler öldükleriyle kalıyor, ölmeyenler de hapishanelere giriyor" dedi.

AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova trafiğinin rahatlaması amacıyla yapılmasına karar verilen köprülü kavşak nedeniyle kesilen ağaçlara değindi.

Coşkun, belediyenin bu işi beceremediğini, sökülen ağaçların nakledilmesini sağlayamadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu olay hiç hoş olmamış hepimizi derinden üzmüştür. Hele hele çevre ve ağaç konusunda hassas olduğunu iddia eden CHP'nin bu kıyımı gerçek yüzünü göstermiş ve CHP adeta suç üstü yakalanmıştır. Gezi'de, Validebağ'da, ODTÜ'de yaptıkları eylemlerin gerçek yüzü ortaya çıkmış, bunların meselesinin ağaç olmadığı da anlaşılmıştır. Bir haftadır ufak tefek tepkilerin dışında CHP'li arkadaşlarımızdan maalesef bir tepki maalesef gelmemiştir. Her tarafa koşa koşa giden TOMA'lara, tanklara tırmanan CHP'li milletvekilleri üzüntülerini belirtmemişlerdir."

"O ağaçlardan biz de üzüntü duyuyoruz"

Sataşma nedeniyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yalova'da kesilen ağaçlar konusunda hassasiyetleri paylaştığını ve ağaçların kesilmemesi gerektiğini söyledi.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin bu konuda özür dileyen bir açıklama  yaptığını ifade eden Hamzaçebi, şunları söyledi:

"O ağaçlardan biz de üzüntü duyuyoruz. Sıkılan biber gazı da üzüntü nedenidir. O da olmamalıydı. Ondan da ben özür diliyorum. Peki siz Gezi'de sıkılan biber gazı fişekleriyle öldürdüğünüz gençlerin ailesinden, Eskişehir'de linç edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinden, o 14 yaşındaki Berkin Elvan'ın ailesinden özür dileyecek misiniz? Gezi'de kesilen ağaçlar için özür dileyecek misiniz? Evet Gezi'de mesele sadece ağaçlar da değildi, memleketin, ülkenin, toplumun özgürlük meselesiydi. Bu özgürlüklere baskı yapan bir iktidarın karşısında duran bir gençliğin, bir toplumun haykırışıydı. Siz bu baskıcı, otoriter tutumunuz nedeniyle özür dileyecek misiniz? AOÇ'yi katleden o saray nedeniyle milletten özür dileyecek misiniz?" - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement