TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Bu Meclis'in çalışması gerekir. Hemen kapatacak mıyız? Böyle bir anlayış doğru değil" dedi.

20.02.2015 01:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, "Bu Meclis'in çalışması gerekir. Hemen kapatacak mıyız? Böyle bir anlayış doğru değil" dedi.

TBMM Genel Kurul'da "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin usul tartışmaları sırasında yaşanan gerilim üzerine verilen aranın ardından birleşimi açan Başkanvekili Yakut, görüşmelere devam edeceğini söyledi.

Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yakut'un oturuma gürültü ve kavga olması nedeniyle iç tüzüğün 68. maddesine göre ara verdiğini ve tekrar açıldığında ise gürültü, kavga ve gerilimin devam ettiğini söyledi. Hamzaçebi, "Sizin göreviniz şu an 68. maddeye göre bugün için çalışmalara son vermektir. Aksi takdirde iç tüzüğü çiğnemiş olacaksınız" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de iç tüzüğün 68. maddesini anımsattı. Baluken, "Bu oturumu devam ettirmenin koşulları yoktur. Sizi iç tüzüğe uymaya, iç tüzüğün 68. maddesine göre hareket etmeye davet ediyoruz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da "68 maddeye dayanarak oturumun kapatılması" şeklindeki ifadenin çok haksız ve mesnetsiz bir iddia olduğunu söyledi.

İç tüzüğün 68. maddesini okuyan Aydın, "Eğer muhalefetin dediği doğru ise her iki ara vermede kapatmamış olmamız lazımdı" dedi.

Muhalefetin itirazları üzerine Yakut, "Bu Meclis'in çalışması gerekir. Hemen kapatacak mıyız? Böyle bir anlayış doğru değil" şeklinde konuştu.

Yeniden söz alan Hamzaçebi, kavganın AK Parti Grup Başkanvekili'nin kürsüdeki hatip Sezgin Tanrıkulu'na, kürsünün hemen arkasında durarak laf atmasıyla başladığını söyledi.

Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da "Ben hiçbir şekilde şahsa kürsüde konuşma yaparken sataşmada bulunmadım. Eğer arkadaşlarım orada araya girmeselerdi milletvekili bana fiili müdahalede bulunacaktı. Çünkü merdivenleri çıkıp üzerime yürüdü. Buna rağmen hareketsiz kalarak fiili bir müdahaleyi engelledim" karşılığını verdi.

Konuşmalar sırasında zaman zaman muhalefet milletvekilleri ile AK Parti milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı.

Bu arada muhalefet milletvekilleri, Yakut'un iç tüzüğün 75. maddesine göre verilmiş bir tezkere olduğunu ve okutup oylayacağını söylemesi üzerine sıralara vurarak protesto etti.

Muhalefet partisi grup başkanvekillerinin Divan Başkanlığı'na giderek, CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi'nin usul tartışması açmak istemesi üzerine Yakut, "Neyin usul tartışması Hamzaçebi? Tüm grubunuz ayağa kalkıp, gürültü yapacak ve 'usul tartışması açıyorum' diyeceksiniz. Böyle bir usul var mı?" diye sordu.

Daha sonra Yakut, Divan Katip Üyesi Muharrem Işık'tan birkaç kez tezkereyi okumasını istedi. Işık'ın okumaması üzerine Yakut birleşime ara verdi.

Işık, verilen arada AK Parti sıralarından kendisine yönelik, "Yuh sana niçin geldin oraya?" ifadelerine, "Terbiyeli konuş" karşılığını verdi. Yaşanan sözlü tartışma milletvekillerinin araya girmesiyle sone erdi.

Muhalefetten itiraz

Verilen aradan sonra Başkanlık Divanı'na katip üyeler AK Parti İstanbul Milletvekili Bilal Macit ve AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'in çıkmasına muhalefet itiraz etti.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Yakut, divana CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya'yı çağırdı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın isteği üzerine Yakut, görevlendirme çizelgesini okudu. Yalçınkaya, adı listede olmadığı için Divan'a çıkmadı.

Daha sonra Yakut, CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu ile HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün birleştirilen tasarıdaki kanun tekliflerini geri çekme tezkerelerini okutarak oylattı.

Muhalefet milletvekilleri Divan'da iki AK Parti'li katip üye bulunmasını sıralara vurarak protesto etti. Oylamalarda kanun tekliflerinin geri çekilmesi tezkereleri reddedildi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'ın, "Talimat alıyorsun" diye bağırdığı Yakut, "Siz ne kadar talimat alıyorsanız ben de o kadar alıyorum" dedi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement