TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin, Suriye'de devam eden iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sorunlarının araştırılmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

25.02.2015 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin, Suriye'de devam eden iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sorunlarının araştırılmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

MHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için, Suriye'de devam eden iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerle Osmaniye'de bulunan Cevdetiye Türkmen Kampı'nda yaşayan Türkmen soydaşların sorunlarının araştırılmasına ilişkin grup önerisini Genel Kurul'a getirdi.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, 1973'te Süleyman Şah Türbesi'nin sular altında kalması gündeme geldiği zaman Suriye'nin Türkiye'ye, "Burası sular altında kalacak, alın Türkiye'ye götürün" dediğini belirterek, "O zaman Türk heyetinde yer alan Albay Necabettin Ergenekon 'burası Türk toprağıdır, Ardahan, Edirne ne ise burası da bizim için aynıdır' diyor. 'Başka yere götürün' denildiği zaman ise 'Burası sular altında kalacak olursa Suriye'de başka bir yere götürürüz' diyor. Bunun üzerine Suriye, dönemin Türk heyetinin ve albayın kararlı duruşu karşısında türbenin Suriye'de istediği yere taşınması noktasında görüş belirtiyor" dedi.

Suriye'den 1.5 milyona yakın sığınmacının geldiğini belirten Yılmaz, "(Emevi Camii'nde cuma namazı kılacağız) dediniz ama Suriye'den kaçan sığınmacılar Türkiye'de camilerde dileniyor" diye konuştu.

Yılmaz, Türkmenlerin Cevdetiye Kampı'nda, 15 metrekarelik çadırlarda 10-15 kişi birlikte, çok kötü ortamlarda kalmak zorunda kaldığını söyleyerek, bu soydaşların sıkıntılarının el birliği ile çözülmesi gerektiğini ifade etti.

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yerinden söz alarak, Necabettin Ergenekon'un, kendisinin çevirdiği Beynelminel filmindeki albay olduğunu belirterek, "Sayın hatip, o günleri gören bir MHP ilçe yöneticisini aradığında, bu insanın ne kadar gaddar, işkenceci, zalim olduğunu kendi partili arkadaşlarından öğrenebilir. O albayın yaptıkları o kadar ayyuka çıkmıştır ki faşist cuntanın görevden almak zorunda kaldığı tek kişidir" dedi.

Tekrar söz alan Yılmaz, "Burada mesele şahıslar değil, insanların verilen talimatları yerine getirmesidir. 1973'te heyette yer alan albayın takındığı tavır, Hükümetten kaynaklanmaktadır. Günümüzde de Hükümet oradaki askere talimat verse gereği yapılırdı. Bugün de o kararlılık gösterilebilirdi" diye konuştu.

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Suriye'den Türkiye'ye 1 milyon 700 bin kişi geldiğini, 251 bin kişinin kamplarda kaldığını belirterek, "Onlar için harcanan para 5.5 milyarı buldu. 3 milyon 700 bin kişi poliklinik hizmeti aldı, 277 bin yatarak tedavi gördü, 45 bin doğum gerçekleşti. 70 bin kişi ilk, orta ve lisede eğitim alıyor. Açılan bin 200 kursa 40 bin kişi katılarak sertifika aldı" dedi.

Soysal, basında Cevdetiye Kampı ile ilgili yer alan haberlerin yalan olduğunu, kampta hiçbir sorun olmadığını söyledi.

Yerlerinden söz alan milletvekilleri de Malatya'da iki uçağın çarpışması sonucu şehit olan pilotların ailesine ve millete, ayrıca babası vefat eden AK Parti Niğde Milletvekili Ömer Selvi'ye başsağlığı diledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement