TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda; MHP'nin ASELSAN mühendislerinin ölümü ve CHP'nin faiz lobisi ile ilgili grup önerileri kabul edilmedi.

10.03.2015 21:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda; MHP'nin ASELSAN mühendislerinin ölümü ve CHP'nin faiz lobisi ile ilgili grup önerileri kabul edilmedi.

TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine MHP grup önerisini Genel Kurul'a taşıdı.

MHP'nin ASELSAN mühendislerinin ölümü ile ilgili önergenin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi üzerinde konuşan Kütahya Milletvekili Alim Işık, mühendislerin arka arkaya ölümünün araştırılması gerektiğini söyledi. Işık, "Hükümet bu ölümlerle ilgili nelere ulaştı? Bu olayların arkasında kimler var? Soruşturmalar neden sonuçlanmıyor? Hangi gerçekler gizleniyor? Bunların açığa kavuşturulması gerekiyor" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, söz konusu olaylara ilişkin basında yer alan haberlerin sağlıklı olmadığını ifade etti. Ünal, hayatını kaybeden ASELSAN çalışanlarından birinin trafik kazasında öldüğünü, birinin intihar ettiğini, diğer ikisi ile ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger de ASELSAN çalışanlarının ölümü ile ilgili şaibeler olduğunu, iki çalışanın ölümüne ilişkin kamera kayıtlarının ortada olmadığını söyledi. Aksünger, konuyla ilgili Meclis Araştırması açılaması gerektiğini kaydetti.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ise söz konusu ölümlerle ilgili araştırma yapılabileceğini ancak yasama döneminin sonuna yaklaşıldığını, çalışmanın 25. Dönem'de gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

-"Faiz lobisi yetmiyordu döviz lobisi çıktı"

MHP'nin grup önerisinin reddedilmesinin ardından CHP'nin "faiz lobisi" ile ilgili Araştırma Önergesi'nin görüşülmesini içeren grup önerisi görüşüldü.

Önerge üzerinde konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, "Cumhurbaşkanı çıkıyor, Merkez Bankası Başkanı'na suçlamalarda bulunuyor. Dolar tırmanışa geçiyor. Cumhurbaşkanı 6-7 defa konuştu, her seferinde Dolar yükseldi. Kapalı kapılar ardında yapılması gereken konuşmalar, neden ısrarla mikrofonlar ve kameralar önünde yapılıyor? Bu konuşmalardan sonra Dolar'ın yükselişe geçeceği bilinmesine rağmen bu açıklamalar neden yapılıyor? Dolar sürekli yükseltilerek kimlere kazanç sağlanıyor? Bu konuşmalardan önce kimler Dolar alıyor, sonrasında kimler satıyor? Diğerlerinden emin değiliz ama burada kesinlikle bir lobi var. Bu lobi kime çalışıyor, Cumhurbaşkanı'nın konuşması kimleri zengin ediyor? Bu soruların cevaplarının acilen bulunması gerekiyor" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Faiz lobisi yetmiyordu döviz lobisi çıktı. Günlerdir Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda brifing veriliyor. Yanlış yerde brifing veriyorsunuz, burada vereceksiniz. Cumhurbaşkanı'nın görevi her gün Merkez Bankası Başkanı ile kavga etmek mi? Git kardeşim, köşkte otur. Hükümet'in bakanları Başbakan'a mı hesap verir, Cumhurbaşkanı'na mı hesap verir? Eğer bu Anayasa ve yasalara göre alırsanız ha Cumhurbaşkanı'na gitmiş hesap vermiş Merkez Bankası Başkanı, uzmanları, Ekonomi Bakanı veya ekonomiden, koordinasyondan sorumlu Bakan ha bekçi Murtaza'ya gitmiş brifing vermiş, hiçbir farkı yok" diye konuştu.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "faiz lobisi" tartışmalarının sürdüğünü belirterek, "Her sene bütçeden faiz gideri kaç para harcanıyor? 620 milyar liraya yakın...Her sene 50-55 milyar lira faiz ödüyoruz. Öderken seyredeceksiniz, yapısal önlemleri almayacaksınız. Merkez Bankası Başkanı'nı kim atadı? Faiz lobisi diye niye karnınızdan konuşuyorsunuz. Erdoğan her konuştuğunda döviz çıkıyor" görüşünü savundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, sataşma gerekçesiyle söz alarak, iktidara geldiklerinde bütçeden faize ayrılan payın yüzde 44 olduğunu, bunu 12 yılda yüzde 13'e indirdiklerini ve hazineye bir katrilyonun  üzerinde para kaldığını ifade ederek. "Gezi olaylarından önce ülkede faiz 4,64'e kadar düşmüştü, sonra 10'un üzerini gördü  ve o günden bugüne kadar biz tekrardan istikrarlı bir şekilde faizi yüzde 7'lere kadar çektik. Cumhurbaşkanı'nın, Ali Babacan ve Erdem Başçı için 'vatan haini' ifadesi olmamıştır. 'Gerekli hassasiyeti göstermeyen bürokraside yapılanma mı var, bunun üzerine gitmek gerekir' ifadesini kullanmıştır" dedi.

AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, faiz lobisinin faaliyetlerini büyük ölçüde engellediklerini savunarak, finans sektöründe de kazançlarını artırmak için çalışan lobiler olduğunu söyledi. Badak,  Gezi olaylarıyla uluslararası faiz lobinin uluslararası medya ile kazançlarını artırma manipülasyonlarına tanık olduklarını kaydederek, bilinen gerçekler üzerinden Meclis'te yeni bir mesai yapmaya gerek olmadığı görüşünü dile getirdi.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu'nun Emniyet personelinin  ek göstergesinin artırılmasını öngören  yasa teklifinin, İçtüzük uyarınca 45 günde ilgili komisyonda görüşülmediğinden doğrudan gündeme alınma önergesi reddedildi.

Genel Kurul'da daha sonra RTÜK'te boşalan üyelik için seçime geçildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement