TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

İstanbul Adalet Sarayı'nda Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit olduğu terör eylemi TBMM Genel Kurulu'nda ele alındı.

01.04.2015 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Adalet Sarayı'nda Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit olduğu terör eylemi TBMM Genel Kurulu'nda ele alındı.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı. Mumcu, birleşimi açtıktan sonra bir saat ara verdi. Aranın ardından yeniden birleşimi açan Mumcu, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline söz verdi.

AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, gündem dışı konuşmasında Kütahya'da yapılan yatırımlara değinerek, 6 milyar liralık kamu yatırımı gerçekleştirildiğini, kentin doğalgazla tanıştığını, kentsel dönüşüm başladığını, DSİ tarafından onlarca baraj, gölet, taşkın koruma projelerinin hayata geçirildiğini, sağlık tesislerinin yapıldığını anlattı.

MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, okullarda yabancı madde kullanımıyla ilgili gündem dışı konuşmasında, okullarda ve gençlerde uyuşturucu kullanımının arttığını, acil önlemlerin alınması gerektiği yönünde uyarılar yapıldığını söyledi. Doğru, Türk Eğitim Sen'in okullarda uyuşturucu kullanımıyla ilgili araştırmasında çarpıcı verilerin elde edildiğini, okul yönetimlerinin uyuşturucuyla mücadele konusunda üzerine düşeni yapmadığının görüldüğünü ifade ederek, konunun aileden başlayarak tüm kurumları ilgilendirdiğini kaydetti.

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, muhtarların sorunlarına ayırdığı gündem dışı konuşmasında, 53 bin muhtarlarla ilgili gerekli düzenleme olmadığını belirterek, "Muhtar doğumumuzdan ölümümüze kadar her şeyle ilgileniyor. Maaşları düzeltilmeli, sosyal güvenlik primlerini devlet ödemeli. Şehir muhtarının geliri var ama köydekilerin geliri yok, kimseden para alamıyor, cebinden harcama yapıyor. Hepimizin emekli maaşı var ama muhtarların emekli maaşı yok, onlara da maaş bağlanmalı" diye konuştu.

Köylü kasketi takan Öğüt, milletvekillerine veda etti.

-İstanbul'daki olay

Genel Kurul'da yerinden kısa süreli söz alan grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri ise dün İstanbul'da Çağlayan Adliyesi'nde yaşanan terör eylemine ilişkin görüşlerini ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, olayın araştırılarak aydınlatılması ve saldırının arkasında kimlerin olduğunun ortaya çıkarılmasını isteyerek, CHP olarak her türlü terörü kınadıklarını söyledi.

Balyoz davasında beraat kararı verildiğini hatırlatan Hamzaçebi, davanın uydurma delillerle yürütüldüğünü baştan söylediklerini ve söylediklerini gerçek çıktığını belirtti. Beraat kararının "buruk mutluluk" yarattığını, davada yargılananların hayatlarının çalındığını, geleceklerinin karatıldığını, kimisinin ya emekli olduğunu ya da tasfiye edildiklerini savunan Hamzaçebi, "Yapılması gereken komutanlarımıza itibarlarını iade etme yönünde yasa çıkarmaktır. Özür dilemek kanunla olur. Meclis kapanmadan verdiğimiz iadei itibar teklifinin yasalaşmasını öneriyorum" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Türkiye'nin terörden çok çektiğini belirterek, saldırıda Berkin Elvan'ın  adının kullanıldığını ancak ailesinin tavrının açık olduğunu, eylemin bunu vesile yaparak toplumsal bütünlüğe yönelik suikast amacını taşıdığını söyledi.  Olayın arkasındaki ilişkilerin açığa çıkartılmasının yararlı olacağını belirten Bostancı, "Çok sıkıntılı bu coğrafyada insanların aklıselim, dayanışma e birliğe ihtiyaç var. Toplumsal birliği parçalamak için bir kibrit yeter ama inşa etmek için çok alınteri, emek ve katkı gerekir. Terör insanları akılsızlığa çağırıyor. Asıl amacı budur"dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de "başarısız operasyonla savcı ve iki eylemcinin yaşamını yitirdiğini" belirterek, ölümlerden kaynaklanan üzüntülerini paylaştıklarını söyledi. "Berkin Elvan'ın vurulması ve vuranların cezalandırılmaması gerekçesiyle demokratik muhalefetin bugüne kadar konuyu hassasiyetle takip ettiiği sürecin devam ettiğini ifade eden Baluken, dün pek çok kısmı açıklanmaya muhtaç olayın gerekçe gösterilerek soruşturmanın üstünün kapatılamayacağını ve buna yönelik çalışmalarda Hükümet'in gerekli tavrı ortaya koyması gerektiğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise teröristleri ve terörü lanetlemenin yetmediğini, önceden istihbari bilgileri de almak gerektiğini ifade etti. Şehit Savcı Kiraz'ın kimler tarafından kurşunlandığının tespit edilmesi gerektiğini kaydeden Halaçoğlu, bulunduğu odada üzerinin farklı tozlarla kaplanmasının bir takım şüphelere neden olduğunu, bunun araştırılmasının Hükümet'in borcu olduğunu savundu.

Genel Kurul'da daha sonra CHP'nin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile ilgili Gensoru, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkındaki Soruşturma önergelerinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edildi.

Daha sonra Babacan ile ilgili Gensoru Önergesi'nin görüşülmesine geçildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement