TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, HDP Siirt Milletvekili Besime Konca'nın, "Kürtlere katliamlar yapıldı.

30.01.2016 01:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, HDP Siirt Milletvekili Besime Konca'nın, "Kürtlere katliamlar yapıldı. Bugün kazılan 'çukurlar' yıllardır dayatılan katliamın sonucunda insanların geliştirdiği refleks ve öz savunma gerekçesidir" şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. Bostancı, "Demokrasi ile terörün asla bağdaşmayacağı ilkesini burada beyanlarıyla ihlal eden, açılan çukurları ve bu çukurların orada yarattığı trajediyi, 'Halk kendisini savunuyor, öz yönetimini kuruyor' diyerek savunan anlayışı kınıyorum ve asla kabul edilemez buluyorum" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor.

Tasarı üzerinde konuşan HDP'li Konca, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'ın, "Kürdistan yoktur" dediğini anımsatarak, "MHP ve AKP, Başkanın bu sözü üzerine ayağa kalktı, alkışladı. Aslında alkışladığınız Erdoğan'dı. Kürdistan vardır, bunu söylüyorum. Erdoğan da Kürdistan'ın olduğunu söyledi. Kürdistan 'Türkiye' kavramından çok daha önce var olan bir kavramdır. Yaşamın, yerleşik hayata geçişin, ekonominin özgür yaşamın geliştiği alan Mezopotamya ve Kürdistan coğrafyasıdır. Kürtler buraya hiçbir yerden gelmemiştir" dedi.

Kürtlerin tarihteki 28 isyanının başlangıcında "çukur, barikat" olmadığını belirten Konca, "28 kez Kürtleri katlettiniz, 28 kere Türklere soykırımı dayattınız. 28 isyanın dışındaki son 30-40 yılda yapılanları anlatırsak da çok ciddi katliamlar var. Sadece Kürtlere yapılmadı, başka etnik yapılara, inançlara da bu katliamları dayattınız" ifadelerini kullandı.

Konca, Şeyh Said ve Dersim isyanlarının kendi haklarını, öz yönetimini, özgürlüğünü korumak için olduğunu, Türkleri katletmek için olmadığını savunarak, bugün kazılan "çukurların" yıllardır dayatılan katliam ve siyasi soykırımın sonucunda insanların geliştirdiği refleks ve öz savunma gerekçesi olduğunu iddia etti.

Besime Konca, "Siz Dersim'de mağaralara doldurulup gaz verilerek katledilen insanları görmediniz, biliyorsunuz, dile getirmiyorsunuz. Bugün Cizre'de yaşanan durum da budur, Dersim katliamından farklı bir şey değil" değerlendirmesinde bulundu.

"Demokrasiyle terör, çukur bağdaşmaz"

Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, "Halkın oylarına, demokrasinin ahlakına ve namusuna sahip çıkması gereken, en temel kural olan, demokrasi ile terörün asla bağdaşmayacağı ilkesini burada beyanlarıyla ihlal eden, açılan çukurları ve bu çukurların orada yarattığı trajediyi, 'Halk kendisini savunuyor, öz yönetimini kuruyor' diyerek savunan bu anlayışı kınıyorum ve asla kabul edilemez buluyorum" dedi.

Bostancı, şunları kaydetti:

"Bu akıl, terörün açtığı çukurları ve çukurların arkasında 20-22 yaşındaki çocukların, 'Hadi halkınızı kurtarıyorsunuz, öz yönetimi kuruyorsunuz' diyerek onurlandırılan ve ölüme gönderilen çocukların sorumlusudur. O çocukların elleri onlara gaz veren, onları bu şekilde ölüme gönderen bu aklın, siyasetin yakasında olacaktır. Orada çukur açan, oradaki insanları mağdur eden bu insanlar, bu akıl, yağmurda, çamurda göç eden insanların haksızlığını gerçekleştiren bir aklın temsilcisi olarak burada konuşmuş olurlar. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değil, demokrasiyle terör, çukur bağdaşmaz.

Sorumlu olmak gerekir, Türk ve Kürt kardeşliği böyle bir yaklaşımla sağlanmaz. 'Katliam yaptınız, Kürt bebeklerini öldürdünüz' diyecekseniz, arkasından da halkların kardeşliğinden bahsedeceksiniz. Kardeşlik kolay kurulmaz. Türkleri ve Kürtleri adeta kainatın bambaşka taraflarındaki iki millet gibi anlatan bu yaklaşım kardeşliği kuramaz. Ama bu yaklaşıma rağmen Türklerle Kürtler bu kardeşliği kuracaklardır."

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da HDP'li Konca'nın Türkiye'yi işgalci gösteren ifadelerini kabul etmediklerini söyledi.

"Dersimli fakir bir ailenin 4. evladını genel başkan yaptık"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise HDP'li Konca'nın, CHP'nin 1938 yılında Dersim'de soykırım yaptığını söylediğini belirtti. CHP'nin 1938'de Dersim'de yaşananların araştırılması için bir çok kez araştırma komisyonu kurulmasını teklif ettiğini, ancak iktidarın bunu her seferinde reddettiğini vurguladı.

CHP'nin Dersim'in bilimsel olarak araştırılmasına itiraz etmeyeceğine dikkati çeken Özel, "CHP, o dönemde Atatürk'ün o meseleyle ilgili hissiyatını son derece yakından bilir. CHP Dersim'le hesaplaşacaksa, yüzleşecekse bunu yapmıştır. Biz, Dersimli 7 çocuklu fakir bir ailenin 4. evladını kendimize genel başkan yaptık, gururla söylüyorum. İktidar partisi acaba, Dersimlileri nerede, hangi makamlara layık görüyor" diye konuştu.

Tekrar söz alan HDP'li Konca, sözlerinin arkasında olduğunu bildirdi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da "12 Eylül uygulamaları PKK'yı doğurdu ama şu altı ayda yaşananlar, zulüm, ölümler, uygulamalar 12 Eylül'den daha fazla, 10 isyanı doğuracak kadar büyük bir öfke biriktiriyor. Biz bunu alandan görüyoruz, yaşıyoruz ve sizlerle paylaşıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Genel Kurulu
Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Halka Çağrıda Bulundu
    03:35 AK Parti Kütahya İl Başkanı ve Belediye Başkan Adayı Halka Çağrıda Bulundu

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, AK Parti Kütahya Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu ve AK Parti Kütahya İl Genel Meclisi Adayı Muhterem Kılıç, 31 Mart'ta halka "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısında bulundular.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak
    01:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da mitinglere katılacak

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanbeyli ve Sancaktepe'de düzenlenecek mitinglerde halka hitap edecek. Ayrıca, İstanbul Kongre Merkezi'ndeki Gençlik Aşkıyla Yeniden İstanbul Programı'na da katılacak.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.


Advertisement