TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye'nin çeşitli ülkelerle imzaladığı anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair 14 kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

10.03.2016 22:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye'nin çeşitli ülkelerle imzaladığı anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair 14 kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurulda kabul edilen yasalar şöyle:

"- 11 Nolu Protokol ile Değişik İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşmeye Ek 7 Nolu Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan Arasında Polis ve Gümrük İşbirliği Ortak Temas Merkezi Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Anlaşma ile Notaların Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Arasında GTÖ Orta Asya Alt Bölge Ofisine Dair Anlaşmaya Yönelik GTÖ Orta Asya Alt Bölge Ofisinin Güçlendirilmesi Konulu Tamamlayıcı Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ile Azerbaycan Arasında Elektrik Enerjisi Mübadelesi ile İlgili Olarak Ortaya Çıkan Borca İlişkin Protokolün Onaylanması Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ve Sierra Leone Cumhuriyeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ve Güney Sudan Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ve Ruanda Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ve Zimbabve Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ve Jamaika Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ve Zambiya Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ve Orta Afrika Cumhuriyeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ve Fildişi Sahili Cumhuriyeti Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Türkiye ve Benin Arasında Hava Ulaştırma Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı"

-Türkiye ile Ekvator Cumhuriyeti Arasında İşbirliği Çerçeve Anlaşmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

"Sabiha Gökçen ismi üzerindeki yaklaşımı doğru bulmuyoruz"

Tasarıların görüşmeleri sırasında söz alan HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Atatürk'ün "İstikbal göklerdedir" diyerek işaret ettiği gökyüzüne "bugün doğu ve güneydoğu illerindeki çocukların korkarak ve endişeyle baktığını" savundu.

Tarihteki bazı hava saldırıları ve bombalamalardan bahseden Yıldırım'ın "1937-38 Dersim bombardımanında yaşananlar, Sabiha Gökçen'i hatırlıyoruz" ifadelerini kullanması üzerine, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel yerinden söz aldı.

Özel, şunları kaydetti:

"Bir hava bombardımanından bahisle Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'den bahsedilerek onun hedefe konduğunu duyuyoruz. Sabiha Gökçen, genç Türk kadınının pilot olabilme, her göreve gelebilme ve bunu kadınların da yapabilme umudunun gerçekleştiği isimdir. Bugün Uludere'de bombaları atan uçağın pilotunu kim araştırıyor? Pilotu kim sorguluyor? O pilotun aldığı emirle, gerçekleştirdiği eylem üzerinde durabilirsiniz ama o pilotun ismini merak ettiniz mi, sordunuz mu? Sormamak da lazım. Sabiha Gökçen ismi üzerindeki bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz."

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Yıldırım'ın provokatif mahiyette konuşma yaptığını, Sabiha Gökçen'in Türkiye Cumhuriyeti'nin sembol isimlerinden biri olduğunu belirtti.

Çocukların uçaklardan korkmadığını, aksine sevdiklerini dile getiren Akçay, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin, hava kuvvetlerinin gücü, dosta güven, düşmana korku verir. Silahlı kuvvetlerin uçaklarından terörist korkar diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Yıldırım'ın içinde tarihsel olaylardan alıntılar bulunan bir konuşma yaptığını, kendilerinin de bu olaylara ilişkin tüm siyasi partilerin aynı görüşte olmasını zaten beklemediklerini söyledi.

"Sabiha Gökçen ile ilgili tartışmalar konusunda HDP olarak diğer siyasi partilerden farklı düşünüyoruz" diyen Baluken, kısa polemikler üzerinden yapılan tartışmalarla sonuç alınamayacağını, geçmişe ve güncele dair hakikatlerin ayrıntılı incelenmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Tasarıların yasalaşmasının ardından Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, Fenerbahçe Futbol Takımının UEFA Avrupa Ligi'nde karşılaştığı Portekiz temsilcisi Braga takımını yendiğini belirterek, Fenerbahçe'yi kutladı.

Buldan, daha sonra birleşimi 22 Mart Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement