TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, basın özgürlüğüyle ilgili Meclis araştırması açılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

22.04.2016 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, basın özgürlüğüyle ilgili Meclis araştırması açılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

HDP, TBMM Danışma Kurulunun toplanamaması üzerine önerisini Genel Kurula taşıdı.

Öneri üzerinde konuşan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Meclis Başkanlığı tarafından kendilerine gönderilen yazıda, milletvekillerine F klavye bilgisayar verileceğinin yer aldığını belirterek, kendisinin 30 yıllık gazeteci olduğunu ve Q klavye kullandığını kaydetti.

Dün gelen yazıda, "Biz F klavye aldık, alacağız. İstemiyorsanız cevap verin" denildiğini aktaran Bilgen, "Hangi klavyeyle yazıp yazamayacağımıza dair kararda bile milletvekili iradesi bir şey ifade etmiyorsa; bırakın grupları, partileri, bu Meclisin ne kadar demokratik işlediği konusunda suçu İçtüzüğe atarak işin içinden çıkamayız. Darbe döneminin Anayasası, İçtüzüğü var. 'İki klavyeden hangisini tercih edersiniz?' diye sormak varken, 'Biz F klavye alacağız, ister alın ister almayın' diyen bir tarzla Parlamentonun kendi iç işleyişini demokratikleştirmesi için sadece İçtüzük değişikliği de yetmez" dedi.

Cezaevlerinde 32 tutuklu ve hükümlü gazeteci bulunduğunu savunan Bilgen, bu kişilerin gazeteci olup olmadığı yönünde tartışmalar yapıldığını ve konunun yurt dışında da gündeme geldiğini anlattı. Konuyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istediklerini anlatan Bilgen, Türkiye'de geçmişte Demokrat Parti tarafından çıkarılan Atatürk'ü Koruma Kanunu nedeniyle gazetecilerin yargılandığını söyledi. Bilgen, son yıllarda Cumhurbaşkanı'na hakaretten yargılananların sayısının, 65 yılda Atatürk'ü Koruma Kanunu'ndan yargılananlara ulaştığını ileri sürdü.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, "Türkiye'de basın kadar özgür kurum yoktur. Sabah erken kalkan ülkenin Cumhurbaşkanı ve AK Parti kadrolarına ağza alınmayacak hakaretler ediyor. Basın özgürlüğü sınırsız hak demek değil. Bir marangozun, doktor grubunun suç işleme özgürlüğü yoksa basının da yoktur. Devletin ve milletin bekası, vatandaşımızın can ve mal güvenliği her şeyden önce gelir" görüşünü savundu.

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün, gazetecilik faaliyeti kapsamında değil, casusluk faaliyeti kapsamında tutuklandığını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

"Batılı ülkelerde bu tür tedbirler alındığında hukukun üstünlüğü olarak yorumlanmaktadır. 2010 yılında ABD askerinin sızdırdığı belgeleri kurucusu olduğu Wikileaks'te yayınlayan Julian Assange'ın tutuklanmasına karar verildi. Kendisi şu anda Ekvador Konsolosluğundan kafasını dışarı çıkaramıyor. Mesele ne basın özgürlüğüdür ne de tutuklu gazetecilerdir; mesele AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği hareketin başarılı olmasının engellenmesi çabasıdır. Artık fantastik cümlelerle muhalefet yapma zamanı geçmiştir; şimdi geçerli olan reel politiktir ve reel politiğin başında da AK Parti ve kadroları var."

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, öneri lehine yaptığı konuşmada, "Yasaklardan, parti kapatmalardan gelen bir heyetin yasaklara sığınmasını, yüzde 50 oyla gelenlerin muhaliflerin konuşmasından korkmasını ibretle izliyorum" diye konuştu.

Basının susturulmasının anlaşılır olmadığını, düşünce ve ifade özgürlüğü yoksa hiçbir şeyin olmayacağını dile getiren Bekaroğlu, "Düşünce ve ifade özgürlüğü yoksa demokrasiden söz edemez, 'İyi şeyler yapıyoruz' diyemezsiniz. Ağzını açan terör yandaşı damgası vurulup susturuluyor, düşüncesini açıklayanlar yargılanıyor. Yargının verdiği kararları idare ya uygulamıyor ya da istediği gibi uyguluyor. 'Yeni Türkiye' diyorsunuz. Siz eski Türkiye'nin bütün araçlarına sarıldınız. Türkiye'yi bir karanlığa yuvarlıyorsunuz. Firavun yönetimler geçmişte de günümüzde de yüzde 95'lerle seçilmişlerdi" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız ise öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, basın özgürlüğünün Anayasa'da teminat altına alındığını, bunun milli güvenlik ve kamu düzeni gibi sebeplerle nasıl sınırlanabileceğinin de düzenlendiğini belirterek, Türkiye'nin demokratik standartlarda uygulanan basın özgürlüğüne sahip olduğunu, "Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığını beyan edenlerin milletin yerli ve milli değerlerine, AK Parti'ye ve millete düşmanlık ettiklerini" söyledi.

Konuşmaların ardından HDP'nin, basın özgürlüğüyle ilgili Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra "Cezai Konularda Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu Tasarısı"nın görüşmelerine geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement