TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili açıklamasına TBMM Genel Kurulunda muhalefet partilerince tepki gösterildi.

26.04.2016 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili açıklamasına TBMM Genel Kurulunda muhalefet partilerince tepki gösterildi.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı.

Gündem dışı ilk sözü alan AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Dünya Kardeşlik Haftası dolayısıyla yaptığı konuşmada, savaşların olmadığı, insanların ölmediği, kardeşlik türkülerinin bütün coğrafyada söylendiği bir dünyada yaşamak dileğinde bulundu.

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, seçim bölgesi hakkında bilgi sundu ve ilin sorunlarını dile getirdi. Tuncer, konuşmasının sonunda "TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ı, Meclis Başkanı sıfatıyla katıldığı bir toplantıda 'Laiklik Anayasa'dan çıkarılmalıdır, dini esaslara dayalı anayasa yapılabilir' şeklindeki sözlerinden dolayı kınıyor, istifaya davet ediyorum. İstifa edip milletvekili olduğunda düşüncelerini daha özgürce açıklayabileceğini belirtiyorum." dedi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Tuncer'in kullandığı "kınama" ifadesini eleştirerek, "Sayın milletvekilleri kınamak o kadar kolay bir tabir olmamalı. Sayın Meclis Başkanı'mızın muhakkak bir açıklaması olacaktır. Ama laiklik tarifiyle ilgili söylediklerini, bağlamından koparılmak suretiyle farklı yorumlamanın doğru olmayacağı kanaatindeyim. Siyasi açıklamalar olacaktır, açıklamaları görelim. Kınamak öyle her önüne geldiğimiz kişiyi -ki bu parlamentonun başkanlığını yapan değerli başkanımızı, bu üslupla kınamanın da doğru olmayacağı kanaatindeyim." diye konuştu.

"Burası Meclis Başkanı'nın çiftliği değildir, laik Cumhuriyet'in Meclis'idir"

Aydın'ın sözleri üzerine CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Başkanı Kahraman'ın tartışılan sözlerinin ne anlama geldiğini izah etmekle sorumlu olduğunu belirterek, "Burası Meclis Başkanı'nın çiftliği değildir, laik Cumhuriyet'in Meclis'idir. Eğer Meclis Başkanı bu sözlerden sonra yüreği yetiyorsa gelsin kürsüye." ifadesini kullandı.

Gök, Türkiye'nin dün itibarıyla vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğunu iddia ederek, şöyle konuştu:

" Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesini alan, Cumhuriyet'in en önemli ilkesi olan laiklik ilkesinin Anayasa'dan çıkarılmasını savunan Meclis Başkanı'nı Türkiye taşıyamaz. Bu Meclis Başkanı kanunlara, Anayasa'ya aykırı davranmakta, Türkiye'nin kuruluş felsefesini sabote etmektedir. CHP olarak Meclis Başkanı'nın söylemlerini şiddetle reddediyoruz, elimizin tersiye itiyoruz. Meclis Başkanı bilmelidir ki CHP Meclis'te bulunduğu sürece, ona oy veren milyonlarca seçmen Türkiye'de bulunduğu sürece laiklik ilkesi Anayasa'da kalacaktır. Belki Meclis Başkanı başka yerlere gidecektir ama Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesini sonsuza kadar yaşatmaya azimli ve kararlı CHP mensupları ve milyonlarca yurttaşımız Mustafa Kemal Atatürk'e, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesine, laiklik ilkesine sonuna kadar sahip çıkacaktır."

Ahmet Aydın da "Meclis Başkanı'nın yüreği yeter. Böyle bir üslubu kabul etmediğimizi söyledim. Meclis Başkanı adına vekaleten bu işi yürütüyorum. Tartışabilirsiniz, istişare edebilirsiniz, aleyhinde beyanatlar verebilirsiniz ama bunu yaparken üslup noktasında azami hassasiyeti göstermeniz adına tavsiyede bulundum." dedi.

"Ağzındaki baklayı ortaya saçmıştır"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili açıklamalarına dair milletvekillerinin görüşlerini dile getirmesi, tarafsız ve Anayasa'ya bağlı olması gereken Kahraman'a ilişkin kınama ifadesini belirtmesinin doğal olduğunu belirterek, "Siz, Başkanlık Divanı olarak orada idare etmek üzere Meclis Başkanvekili olarak görev yapıyorsunuz. Milletvekillerinin yaptığı konuşmalara, kınamalara dair sürekli bir yorum yapma, müdahale etme hakkını kendinizde görüyorsunuz, böyle bir hakkınız yok." dedi.

Kahraman'ın Genel Kurulu bu konuda bilgilendirmesini isteyen Baluken, "İsmail Kahraman, ağzındaki baklayı ortaya saçmıştır. AKP Hükümetinin Türkiye'ye dayatmak istediği otoriter, baskıcı bir rejim değişikliğini dini kılıf olarak kullanmak suretiyle hayata geçirmek arayışını teşhir etmiştir. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu toplumda laikler ve dindarlar şeklinde yeni bir tartışma yaratarak rejim değişikliği çabalarını dini hassasiyeti olan yurttaşları homojenize ederek, kristalize ederek başarma gayreti olarak değerlendiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Hatasından dönmeye davet ediyorum"

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Kahraman'ın açıklamalarını "talihsiz açıklamalar" olarak niteledi. Milletvekillerinin eleştirel beyanlarında üslup sorunu bulunmadığını savunan Akçay, Türkiye'nin laiklikle ilgili sorunu olmadığını ifade etti.

Akçay, İsmail Kahraman'ın açıklamalarının "kişisel görüş" olarak geçiştirilemeyeceğini belirterek, "Laiklik üzerinden bir tartışma başlatmak toplumu kutuplaştırmaktan, ayrıştırmaktan başka bir anlam taşımayacaktır. Toplumun değerler üzerinde kutuplaştırılmasına asla izin vermeyeceğiz. Meclis Başkanı'nı hatasından dönmeye davet ediyorum." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır ise laikliğin uygulamasıyla ilgili birçok sorunla karşı karşıya kalındığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Laikliği tartışırken hiçbir zaman laikliğe karşı olduğumuzdan değil, aksine laikliğin uygulamasından kaynaklanan 'laikçi uygulamalardan' şikayet ettik. Anayasa değişikliği tartışmaları bağlamında dün, bugün ne de yarın laiklikle ilgili ne bir ifademiz ne de bir kanaatimiz var. Tartışmasını bile yapmadık. Özgürlükler bağlamında laiklik de tartışılabilir. Laiklik meselesini tartışmaktan kaçınmayalım."

Gündem dışı konuşmaların ardından TBMM Başkanvekili Aydın, 15 milletvekiline yerinden söz verdi.

Söz alan milletvekillerinin bir kısmı, TBMM Başkanı Kahraman'ı, laiklikle ilgili açıklamalarından dolayı istifaya davet etti.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

  • 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu
    21:22 29 Yıl Önce Terör Saldırısında Şehit Edilen Babasının Koltuğuna Oturdu

    Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde 29 yıl önce terör örgütü PKK tarafından şehit edilen dönemin Belediye Başkanı Kemal Tekin'in oğlu Ali Emrah Tekin, 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde belediye başkanı seçildi. Mazbatasını alarak göreve başlayan Tekin, babasının ilkeleri doğrultusunda Nazımiye halkına hizmet etmenin birinci amaçları olduğunu belirtti.

  • İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi
    21:17 İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermekten kaçındı. İmamoğlu, gazetecilere 'Allah bilir' cevabını bile vermediğini söyledi ve meseleye bütünlükçü bir bakış açısıyla yaklaştıklarını vurguladı.

  • İBB Meclisinde, 2023 yılı faaliyet raporu tartışıldı
    21:03 İBB Meclisinde, 2023 yılı faaliyet raporu tartışıldı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinde, İBB'nin 2023 yılı faaliyet raporu tartışıldı.

  • Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Ziyaret Etti
    21:01 Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Ziyaret Etti

    Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette yerel yönetimlerle ilgili fikir alışverişi yapıldı ve Altıeylül adına Türk Bayrağı hediye edildi. Mansur Yavaş da Altıeylül'e ziyaret sözü verdi.


Advertisement