TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, spor karşılaşmalarında nefret ve ayrımcılık söylemleri ile şiddet olayları konusunda Meclis Araştırması açılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

26.04.2016 18:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, HDP'nin, spor karşılaşmalarında nefret ve ayrımcılık söylemleri ile şiddet olayları konusunda Meclis Araştırması açılmasını içeren grup önerisi kabul edilmedi.

HDP, TBMM Danışma Kurulunun toplanamaması üzerine önerisini Genel Kurula taşıdı. Öneri üzerinde konuşan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Ankaragücü-Amedspor ile Trabzonspor- Fenerbahçe karşılaşmalarında yaşanan olaylara işaret ederek, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) yaşananlara sessiz kaldığını, futbolda siyasallaşma sürecinin bir parçası olduğunu söyledi.

Baluken, isim değişikliğinden sonra Amedspor'un nefret söylemine maruz kaldığını ve hiçbir kulübe uygulanmayan cezalar verildiğini belirterek, "TFF, savaşı ve vahşeti kutsamış, barışı cezalandırmıştır." dedi.

Önerinin aleyhinde konuşan MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, sporda yaşanan sorunlar hakkında "testi kırılmada önlem alınması" gerektiğini daha önce ifade ettiğini belirterek, "Ama şimdi testi kırıldı. Türk sporu öfke, şiddet, kutuplaşma ve ayrışmayla anılır hale geldi. Stat içi ve dışındaki şiddet olaylarının önüne geçilemez hale geldi. İyi bir kanun çıktı. Ama yasaları, mevzuatı ne kadar güçlendirirseniz güçlendirin bunları uygulayacak insanlar ehil kabiliyetli olmazsa, bunları yaşamaya devam ederiz." diye konuştu.

Kulüpler Birliğinin, olaylardan sonra karşılaşmaları iki dakika geç başlatma kararı aldığını hatırlatan Sancaklı, bunun, "Biz bu işi yönetemiyoruz, pes ettik" anlamına geldiğini savundu. "İki dakika geç başlatma şiddeti önleyecek mi? Bir daha olduğunda 3-4 dakika mı geç başlatılacak?" diye soran Sancaklı, görevini yerine getirmeyen yöneticilerin yapacağı en büyük hizmetin, işgal ettikleri koltuklardan kalkarak kendi işlerine dönmesi olduğunu savundu.

Sancaklı, "Futbolda seferberlik ilan edelim. Yeni bir yasa çıkaralım ve milli olmayanlar federasyon başkanı olamasın. Bu şiddet devam ederse önüne geçilemez ve Allah korusun daha büyük katliamlara neden olabilir." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, öneri lehinde yaptığı konuşmada, iktidarın sporu doğru yönetemediğini belirterek, sporun şike, doping ve şiddetle anılır hale geldiğini söyledi.

Sporda taşıma suyla değirmenin dönemeyeceğini belirten Toprak, "Türk gençlerini ay yıldızlı bayrağı takmıyorsunuz, devşirme sporcularla çıkıyorsunuz. Niye Etiyopyalı yarışıyor benim ülkemde? Niye başka bir ülkeden kişiler yarışıyor? Eğer siz milli Türk gençlerini seviyorsanız, gençliğinize önem veriyorsanız, niye federasyonları özerk federasyon olup da ona buna ihale edip, seçim kaybeden milletvekilleri, genel müdür yardımcıları veya danışmalarla federasyonları yönetiyorsunuz? Arjantin'e elin Afrikalısıyla gidiyorsunuz. Kafilede 15 Afrikalı var. Türk gençliğine güvenin ki ülke ayağa kalksın. Statlardan ülkenin kurucularının adını sildiniz. Arena; insanları hayvanların önüne attıkları, insanların ölümünün seyrettiği yerdir. Spor, ölümü seyreden yer değil, seyir zevkidir." görüşünü ifade etti.

AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, geçmiş dönemlerde konuyla ilgili 3 araştırma komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, çalışmalar sonucunda yasa çıkarıldığını söyledi. Meclisin gereğini yaptığını anlatan Bak, herkesin yapacağı açıklama, paylaşım ve değerlendirmelere dikkat etmesini istedi. Bak, son hafta yaşanan olayların, ırkçı söylemlerin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, olaylarla ilgili idari ve adli soruşturmanın yapıldığına işaret etti.

Bak, spora hiçbir dönemde yapılmayan yatırımların AK Parti döneminde yapıldığını, en büyük organizasyonların başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Er geç bu ülkeye olimpiyatları getireceğiz. Türk sporcularını küçümsemeyin. Bizim onlara desek moral vermemiz lazım. Başka ülkeler de de yabancı sporcuları yarıştırıyor." dedi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan Baluken, "Yaratılan ortamın en büyük müsebbiplerinden biri sizsiniz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir taraftar grubunu, darbe suçlamasıyla hedefe koydunuz, tutukladınız. Stadyum açılışlarını taraftara kapattınız. Nefret ve söylemini siz yarattınız, TFF de bunun parçası oldu." görüşünü savundu.

Öte yandan Baluken, Haccetepe Beytepe kampüsünde bir grup öğrencinin "ırkçı bir linç saldırısına maruz kaldığını", amfide mahsur olduklarını ve güvenliklerinin olmadığını ifade ettiklerini belirterek, müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement