TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da katıldığı şehit cenazesinde protesto edilmesini eleştirerek, "Devletin Başbakanının, İçişlerini Bakanının önünde devletin resmi polisleri, Genel Başkanımızın önüne mermi atıyorlar, böyle bir provokasyonu kabul edemeyiz.

08.06.2016 16:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da katıldığı şehit cenazesinde protesto edilmesini eleştirerek, "Devletin Başbakanının, İçişlerini Bakanının önünde devletin resmi polisleri, Genel Başkanımızın önüne mermi atıyorlar, böyle bir provokasyonu kabul edemeyiz. Şehitlerimize yapılan saygısızlığı kabul edemeyiz. İçişleri Bakanının, Başbakanın bu aymazlığını kabul edemeyiz." dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Genel Kurulda gündem dışı ilk sözü alan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Kahramanmaraş'a kurulacak mülteci kampına karşı eylemlerin valilikçe yasaklandığını belirterek, yasak kararını tanımadıklarını, kampın yapımına sonuna kadar direnileceğini söyledi.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, ABD'li Müslüman boksör Muhammed Ali'nin vefatı nedeniyle gündem dışı söz aldı. Muhammed Ali'nin savaşa karşı olduğu için hapis cezası aldığını, kendisinin de savaşa karşı olduğu ve Cudi Dağı'ndaki operasyonların durdurulması için canlı kalkan eylemi nedeniyle 5 yıl hapis cezasıyla yargılandığını anlatan Aslan, Muhammed Ali'ye Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diledi.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, gündem dışı konuşmasında, terörle mücadelede güvenlik güçlerine yönelik bazı basın organlarında karalama yapıldığını belirterek, operasyonlara katılan güvenlik güçlerine desteklerinin devam edeceğini bildirdi.

Kaya, "35 İzmir 35 Proje" başlığıyla seçim bölgesine ilişkin yürütülen çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, projelerin engellenmesi için davalar açıldığını, buna rağmen birçok projenin bitirildiğini kaydetti. Kaya, CHP sıralarına dönerek, "İzmir'den başbakan çıkartacağız' demiştiniz, sözünüzü yerde bırakmadık, İzmir'den başbakan çıkarttık." ifadesini kullandı.

-Şehit cenazesinde Kılıçdaroğlu'nun protesto edilmesi

AK Partili Kaya'nın konuşmasının ardından sataşmadan dolayı söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, terör saldırılarında hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, şehit cenazelerinin dahi istismar edildiğini öne sürdü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katıldığı şehit cenazelerinde devlet eliyle provokasyon yapıldığını iddia eden Gök, "Genel Başkanımızın geldiği sırada polisler tarafından önüne mermi atılıyor. Bu nasıl anlayıştır? Devletin Başbakanının, İçişlerini Bakanının önünde devletin resmi polisleri, Genel Başkanımızın önüne mermi atıyorlar, böyle bir provakasyonu kabul edemeyiz. Şehitlerimize yapılan saygısızlığı kabul edemeyiz. İçişleri Bakanının, Başbakanın bu aymazlığını kabul edemeyiz. Devlet eliyle provokasyon yapılmıştır İstanbul'da. Lanetliyor ve kınıyoruz." diye konuştu.

Söz konusu provakasyonun polisler tarafından yapıldığını yineleyen Gök, şöyle devam etti:

"Ne hakla, niçin? Başbakanın, İçişleri Bakanın önünde kim buna cüret ediyor? Kim, Genel Başkanımızın önüne mermi atacak cüreti bulabiliyor? Oslo'da görüşen kimlerdi, Habur'a çadır mahkemesi kuran kimlerdi? Türkiye'yi bu hale getiren 14 yıllık AKP iktidarı değil midir? Ne hakla Genel Başkanımıza provokasyon yaptırıyorsunuz devlet eliyle? Lanetliyor, kınıyorum hepinizi."

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, sataşmadan söz alarak, AK Parti İzmir Milletvekili Kaya'ya cevap verdi. "Sayın Atilla Kaya kısa pantolonluyken ben İzmir haberlerini manşet yapıyordum." diyen Balbay, Kaya'nın bahsettiği Çandarlı Limanı inşaatının tamamlanmadığını, ulaşımın arazi yoluyla sağlandığını, Sabuncubeli Tüneli inşaatında hatalar olduğunu, çökmeler yaşandığını ve devlete yüksek miktarda maliyet getirdiğini öne sürdü.

"Bu soruşturulması gereken konu"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP'li Gök'e cevap vererek, terörle mücadelenin ortak yürütülmesi gerektiğini, Meclisin bu konuda gerek bildiriler gerekse yapılan değerlendirmelerde ortaklığı mümkün ölçüde göstermeye çalıştığını belirtti.

Kılıçdaroğlu'nun şehit cenazelerine katılmasından, teröre karşı dayanışma gösterilmesini temsil etmesinden memnun olduklarını vurgulayan Bostancı, şöyle dedi:

"Daha önce yumurta hadisesi oldu, bugün Sayın Gök'ten öğreniyoruz bir mermi atılmasından bahsediliyor. Sayın Gök, polisler bir araya gelerek o kocaman mermiyi Sayın Genel Başkanın önüne atmış olamaz, muhtemel bir kişi yapmış olabilir. Kim yaptı, ne yaptı, niçin yaptı, bu soruşturulması gereken konu. Bir kişinin yapmış olduğu hadiseyi 'polisler yaptı' diyerek, teröre karşı mücadele eden insanlara teşmil etmeniz yanlış. Elinizde hiçbir delil olmaksızın iktidara ihale etmeniz ikinci yanlış."

CHP Grup Başkanvekili Gök, Türkiye'nin birliği, bütünlüğü için mücadele eden bütün emniyet kuvvetlerinin baştacı olduğunu belirterek, emniyet kuvvetleri içinde iktidarın yönlendirmesiyle bir taraf olmayı tercih eden çeşitli güçler bulunabileceğini savundu.

Gök, şunları kaydetti:

"Bizzat Başbakanın, İçişleri Bakanının, İstanbul Emniyet Müdürünün bulunduğu ortamda, orada bulunan kimi emniyet görevlileri tarafından Genel Başkanımıza yönelik ağır sloganla saldırı yapıldı, ardından o grup içinden bir mermi atılmak suretiyle bir başka saldırı gerçekleşmiştir. Bunu ortaya çıkarmak iktidarın görevidir. Hiçbir şeyin arkasına sığınmadan, anamuhalefet partisinin liderinin önüne atılan bir mermiyi sorgulamaycaksa iktidar, gerçekten Türkiye'nin durumu çok vahimdir."

-TBMM Başkanvekili Buldan'ın ramazan mesajı

Daha sonra TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, ramazan ayı dolayısıyla düşüncelerini paylaştı.

"Bugün Şırnak'ta, Cizre'de, Yüksekova'da, Nusaybin'de ve Sur'da yüzbinlerce insanın ramazan ayını yaşayacağı bir evi, iftar edecek bir sofrası artık yok." diyen Buldan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bölge halkına karşı öylesine büyük bir düşmanlık güdülmektedir ki bu mübarek ayda evleri yıkılmış olanlar için kurulan iftar çadırları dahi yasaklanmaktadır. Ezici çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede yurttaşa orucunu açacak iftar sofrasını dahi yasaklamanın dünya yüzünde, Allah katında da bir tek adı vardır; o da zulüm. Ülkenin bir yarısında yas var, yokluk var, yıkım ve talan var, ölüm var. Aynı gökkubbe altında milyarlarca canlıya nefes alma, beslenme ve barınma olanağı sağlayan Yüce Rabbin dininde yaşam alanlarını yok etmek, yaratılana zulüm etmek, onu inkar etmek, yerinden, yurdundan etmek, yaşam haklarından mahrum etmek yoktur. Hak, yaratıklarının barış ve uyum içerisinde yaşamasını buyurur.

Bu mihvalde Ramazan-ı Şerif sadece oruç tutma ayı değildir. Nefsin ve iradenin sınandığı bu ayda Hakk'ı kavrayış vardır. Ramazan çalmama, saldırmama, eza etmeme, öldürmemedir. Bu mübarek ay barışın, dayanışmanın ve yardımlaşmanın ayıdır. Toplumun huzur ve saadeti, birlik ve beraberlik, varlıkta ve yoklukta acılarla ortaklaşma ve dayanışma suretiyle gerçekleşir. Bu hepimizin ortak sorumluluğudur. Ben ramazan ayı vesilesiyle çatışmaların ve savaşın son bulması, yaşanan acıların bir an evvel durdurulması temennisini ve inancımı dile getiriyor, toplumun tüm kesilerini bu zor ve yakıcı zamanlarda dayanışmaya çağırıyorum. Ramazan ayında da bütün dualarımız halkımızın selayeti, eşitlik, adalet ve onurlu bir barış için olacaktır."

AK Partili Bostancı, Buldan'ın değerlendirmelerine itiraz ederek, Sur, Şırnak, Cizre gibi yerlerde yaşanan olaylara terör örgütünün sebep olduğunu vurguladı. Bostancı, "Meclis'e başkanlık eden birisi olarak bunların müsebbibi olarak terör örgütünü işin öznesine koymanız gerekir. Bu olayların müsebbibi terör örgütüdür." dedi.

Buldan da "Ben kendi görüş ve düşüncelerimi kamuoyu ile paylaştım, o düşünceler size aittir." yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement