TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, "Devlet, nerede gerekli görürse operasyon yapar." dedi.

13.07.2016 19:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, "Devlet, nerede gerekli görürse operasyon yapar." dedi.

HDP, Danışma Kurulunda oy birliği sağlanamaması nedeniyle askeri operasyonlar ve Lice'deki yangınların sebeplerine ilişkin verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması önerisini Genel Kurula taşıdı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Sur, Cizre, Silopi'deki süreçlerin "çökertme planının" kent ayağı olduğunu, Lice'deki süreçle birlikte planın kırsal ayağının devreye konulmaya çalışıldığını ileri sürdü. Lice'de 10 gün boyunca yaşananların tartışılması gerektiğini savunan Baluken, çıkan yangınlara müdahale edilmesinin engellendiğini iddia etti.

Baluken, "34 köylü köy meydanında yakılmak istendi. Bunları engelleyen de orada görev yapan bir subay oldu. Orada insanlığa karşı hukuksuz işlemler yürütenler varsa mutlaka tarih önünde, adalet önünde ortaya çıkarılması için Meclisin müdahil olması gerektiğini ifade ediyoruz." diye konuştu.

"67 milyon 605 bin Hint keneviri ele geçirildi"

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise Lice'de 22 Haziran'da başlayan ve 3 Temmuz'da sona eren bir operasyon yapıldığını, operasyon sonunda Diyarbakır Valiliğinin bilgilendirmeyi yaptığını hatırlattı. Ensarioğlu, Lice'de operasyon sonunda 67 milyon 605 bin kök Hint kenevirinin, 15 bin 414 kilogram kubar ve 4 bin 921 kilogram toz esrarın ele geçirildiğini belirtti.

Operasyon kapsamında ele geçirilen mühimmatları sıralayan Ensarioğlu, devletin nerede gerekli görürse operasyon yapacağını vurgulayarak, Diyarbakır'da Lice operasyonu ile başlayan ciddi bir bilgi kirliliği olduğunu kaydetti.

Ensarioğlu, şöyle devam etti:

"Bahtiyar Aydın olayının bizim iktidarımız döneminde davası açıldı. On yıllarca Bahtiyar Aydın'ın nasıl öldürüldüğünün hesabını kimse sormazken, biz sorduk ve bugün bir devlet yetkilisi de ondan dolayı yargılanıyor. Cemal Temizöz'ün davası AK Parti döneminde açılmıştır. Temizöz, davası Diyarbakır'da görülürken görmezden geldiniz. Cemal Temizöz davasını açan da bizleriz, takip eden de hesabını soran da bizleriz.

Bu bahsettiğiniz Doğu Perinçek'ten Veli Küçük'e, Yalçın Küçük'e kadar, bunlar kimin döneminde yakalanıp hesap soruldu? Bizim dönemde. Ama kalkıp da Doğu Perinçek'i, Veli Küçük'ü bizden sorarsanız, Doğu Perinçek'in, Yalçın Küçük'ün, Mihri Belli'nin yıllarca hangi televizyonda her gün mülakat verdiğini, gidip Bekaa'da kimi denetlediğini, kiminle sohbet ettiğini de buradan size sorarlar."

"9 kez eve dönüş yasası çıkarıldı"

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Ergenekon duruşmasında 3 bin saat hakim karşısında kaldığını, bu zaman içinde bir tek sanığa, Veli Küçük dahil faili meçhul cinayetin sorulmadığını savunarak, "Orada tanık PKK'nın ikinci adamıydı, sanık İlker Başbuğ'du ve en uzun süren tartışmaların başında da zaten o dönemde bu geliyordu." ifadesini kullandı.

Balbay, Türkiye'de 1984'ten itibaren 21 yılda 9 kez "eve dönüş yasası" çıkarıldığını bunlardan 2'sini ise AK Parti'nin çıkardığını belirtti.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, faili meçhuller davasının sadece Ergenekon davası olmadığını, Van ve Diyarbakır mahkemelerinde faili meçhullerle ilgili görülen birçok dava bulunduğunu bildirdi. Ensarioğlu, uzun tutukluluk sürelerini ortadan kaldıran yasanın AK Parti döneminde çıkarıldığını hatırlattı.

Genel Kurulda tartışma

Söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise milletvekilleri cezaevinde olduğu zaman CHP'nin buna direndiğini belirterek, "Yemin krizi çözülürken bir protokol imzalandı. Milletvekillerinin dışarı çıkarılması ve yasama faaliyetlerine katılmaları için bütün gruplar üzerine düşeni yapacaklardı. O sırada bunu çok konuştuk. Biz bunu konuşurken Galip Ensarioğlu, tepedeki 16 tane avizeyi sayıyordu." dedi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, sataşma olduğu gerekçesiyle yaptığı konuşmada, verdikleri cevaplara karşı cevap verilemeyince kendisinin eski dönemde hangi partide görev yaptığının söylendiğini belirtti. Ensarioğlu, "Ben Doğru Yol Partisi il başkanlığını 16 yıl yaptım, şerefle yaptım. Beyaz toroslara sizin zihniyetiniz biniyordu, sizin zihniyetiniz onları idare ediyordu." ifadesini kullandı.

Ensarioğlu'nun konuşması sırasında AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında tartışma yaşanması üzerine Başkanvekili Pervin Buldan, birleşime 5 dakika ara verdi.

Verilen arada Ensarioğlu'nun CHP sıralarına yürümesi üzerine AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Aranın ardından konuşan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, terör eylemleri nedeniyle boşalan köyleri devletin bir politikası olarak değil, terörün sonucu olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Cora, Diyarbakır'daki orman yangınlarında meydana gelen zararların devlete yüklenmeye çalışıldığını belirterek, " Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler buna müdahale için yola çıkarken, araçlar PKK'lı teröristler tarafından yakılıp yıkılmıştır. Yangına müdahale eden araçlara taciz ateşinde bulunulmuştur. Bu şekilde mi ormanlar korunur?" diye konuştu.

MHP'nin Türk hukuk sisteminin sorunlarının tespiti ve sorunların çözümüne ilişkin gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla verdiği araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi de kabul edilmedi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement