TBMM Genel Kurulu'nda "Usul Tartışması Açılması" Tartışması - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu'nda "Usul Tartışması Açılması" Tartışması

CHP Tunceli Milletvekili Genç'in, 4 bakan hakkında Meclis soruşturma komisyonu kurulması için AK Parti'nin üye bildirmemesi nedeniyle usul tartışması açılması talebi, tartışmalara neden oldu Meclis Başkanvekili Akşener: "Konuşmalarımızda temiz ve yapıcı bir dil ve üslup kullanmamız önem taşımaktadır.

18.06.2014 20:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, 4 bakan hakkında Meclis soruşturma komisyonu kurulması için AK Parti'nin üye bildirmemesi nedeniyle usul tartışması talebi, tartışmalara neden oldu.

Genel Kurul'da Gelibolu'ya yeni koruma kalkanı getiren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine başlanmadan önce yerinden söz alan Genç,  5 Mayıs'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin "hırsızlık yapan" 4 bakan hakkında soruşturma önergesini kabul ettiğini ifade etti.

TBMM Başkanı'nın her birleşim açılışında Meclis'e, "Ey Türk halkı, bakın, soruşturma komisyonu 5 Mayıs'ta kurulmuş fakat AKP bu soruşturma komisyonuna üye vermiyor" sunuşunu yapması gerektiğini iddia eden Genç, bu sunuşu yapmadığı için usul tartışması açılmasını istedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da "Bakanlar hakkında böyle bir konuşma yapmaya hakkı var mı? 'Hırsızlık yapan' diye..." ifadesi üzerine, Genç,  Aydın'a, "Hırsızları niye koruyorsun? Soruşturma komisyonuna niye üye verilmiyor?" dedi.

Bunun üzerine Ahmet Aydın ve Genç arasında başlayan tartışma AK Parti ve CHP milletvekillerinin araya girmesiyle önlendi.

Tartışmaların sürmesi üzerine Meclis Başkanvekili Akşener birleşime ara verdi.

-"Amaç, komisyonu kurmaksızın Meclis'i tatile sokmak"

Aranın ardından CHP Grup  Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Genç'in talep ettiği usul tartışmasının açılmasını isteyerek, AK Parti'nin bugüne kadar üyeleri bildirmemek suretiyle komisyonun kurulmasını engellediğini öne sürdü.

Hamzaçebi, amacın gelecek hafta sonuna kadar bunu bildirmeyerek soruşturma komisyonunu kurmaksızın Meclis'i tatile sokmak olduğunu savundu.

Bunun üzerine Akşener, "Nur topu gibi bir problemimiz oldu" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da CHP'nin "usulüne uygun isim vermediğini" ifade ederek, "Hukuken onlar da isim vermemiş sayılır. Çünkü, buna ilişkin itirazlarımız oldu, Meclis Başkanlığı bu itirazları uygun buldu, gerekçeleriyle birlikte iletti. Dolayısıyla, onların da vermiş olduğu isimler zaten hukuken geçerli isimler değil. İsim vermemiş gibiler şu anda" diye konuştu.

Hamzaçebi, sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi. Aydın'ın itirazları üzerine Akşener, gülerek, "Tamam size de sataşılır size de kürsüden söz veririm. Hayırlısıyla başladık" dedi.

Söz alan Hamzaçebi, Meclis Başkanlığı'na soruşturma komisyonunda görev almak üzere 12 isim bildirdiklerini anımsatarak, şunları söyledi:

"Aydın, 'biz o isimlere itiraz ettik' diyor. Bu isimler Meclis Başkanlığı ile bizim aramızda, siz nereden biliyorsunuz? Meclis Başkanı size mi gönderiyor? Suç üstü yakalandınız. 12 ismimiz Meclis Başkanlığı'nda duruyor ama AK Parti Grubu daha bir tane isim bildirmiş değil. Kaçıyorsunuz, kaçmıyorsanız gelin, söyleyin buradan, deyin ki: Biz de yarın bu isimlerin hepsini bildireceğiz. Var mısınız? 'Biz bu isimleri yarın bildireceğiz' cevabını sizden bekliyorum."

Aydın ise bu soruşturma komisyonunun kurulmasını kendilerinin talep ettiğini belirterek, "Bu komisyonun kurulmasına vesile olan AK Parti'dir, sizin ona yüreğiniz yetmedi" dedi. Aydın'ın sözleri MHP ve CHP sıralarından itirazlara neden oldu.

Daha sonra Akşener, Hamzaçebi'nin belirttiği hususun gündemde bulunan bir işe ilişkin olmadığını bu nedenle usul tartışması açılamadığını vurguladı. Soruşturma komisyonu üye adaylarının belirlenmesi hususundaki işlemlerin başkanlıkça yürütüldüğünü belirten Akşener, "Bu konuda usul tartışması açılmasının mümkün olmadığı yönündeki tutumum üzerinde usul tartışması açıyorum" dedi.

Kamer Genç'in, "Bakanlar hırsızlık yapmış, Başbakanlar hırsızlık yapmış; bunlarla ilgili ciddi iddialar var, Soruşturma komisyonu kurulmuş AKP üye vermiyor. Meclis Başkanı diyor ki: 'Benim topum tüfeğim mi var?' Hayır, topun tüfeğin yok. Burada, Cemil Çiçek, sen AKP'nin militanı gibi hareket ediyorsun" ifadeleri üzerine AK Parti sıralarından itirazlar geldi.

Söz alan Aydın, Genç'in  Meclis Başkanı'na "militan" diyerek hakarette bulunduğunu kaydetti ve Akşener'e, "İç Tüzük'ü işletmenizi ve en az üç gün geçici çıkarma cezasıyla cezalandırmanızı talep ediyoruz" dedi.

Birleşime tekrar ara veren Akşener, aranın ardından, şunları söyledi:

"Gündemimizin dışında bir konuyu görüşemeyeceğimize dair tutumumuzda bir değişiklik olması mümkün değildir. Gündemimizde bulunan konular üzerindeki çalışmalarımıza sağlıklı bir şekilde devam edebilmemiz için, İçtüzüğümüze uygun bir şekilde işlemleri gerçekleştirmemiz, söz taleplerimizi buna göre yapmamız, konuşmalarımızda temiz ve yapıcı bir dil ve üslup kullanmamız önem taşımaktadır. Bu Meclis'in her bir üyesinin şahsında TBMM'nin saygınlığını gözetme ve sağlama yükümlülüğü olduğunu hatırlatmak isterim." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu'nda 'Usul Tartışması Açılması' Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement