TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Politika

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Komisyonu AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil başkanlığında toplandı.

25.02.2015 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Komisyonu AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil başkanlığında toplandı.

Komisyonda, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünden Doç. Dr. İlknur Yüksel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın katkısıyla gerçekleştirilen "2014 Aile İçi Kadına Yönelik Şiddet" raporundan bilgiler aktardı.

Türkiye genelinde 15-59 yaş grubunda 7 bin 462 kadın ile gerçekleştirilen görüşmeye ilişkin raporun, ülke genelinde kadınların yüzde 36'sının, kırsalda ise yüzde 38'inin yaşamlarının herhangi bir döneminde fiziksel şiddet gördüğünü ortaya koyduğunu söyledi.

Fiziksel şiddetin yüzde 23 ile en fazla Orta Anadolu'da yaşandığını belirten Yüksel, en az yaşandığı bölgenin ise Doğu Karadeniz olduğuna işaret etti.

Yüksel, Türkiye'de kadınların yüzde 12'sinin yaşamlarının herhangi bir döneminde cinsel şiddetle karşılaştığını, cinsel şiddetin en sık yüzde 16 ile Kuzeydoğu Anadolu'da yaşandığını söyledi.

Şiddet görme oranı yüksek gelir grubunda yüzde 31

Araştırmanın eğitim düzeyi yüksek kesimde de şiddetin bir sorun olarak ortaya çıktığını gösterdiğini belirten Yüksel, "Eğitimi olmayan kadınların yüzde 43'ü yaşamlarının bir döneminde şiddet yaşamış. Ancak lisans ve lisansüstü eğitimi olan kadınlar da şiddetten uzak değil. Lisans ve lisansüstü eğitime sahip kadınların yüzde 21'i de yaşamlarının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalmışlar. Araştırmaya göre düşük gelire sahip kadınların yüzde 43'ü, orta gelirli kadınların yüzde 40'ı, yüksek geliri olan kadınların da yüzde 31'i şiddet görüyor" diye konuştu.

Fiziksel veya cinsel şiddet gören kadınların hayatlarına son vermeyi düşündüklerine de dikkati çeken Yüksel, "Araştırmaya göre fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış kadınların yüzde 33'ü intiharı düşünmüş" dedi. Yüksel bu kadınlar arasında intiharı deneyenlerin oranının ise yüzde 15 olduğunu vurguladı.

Kadınlara şiddeti büyük çoğunlukla eş ve erkek arkadaş gibi en yakınlarındaki erkeklerden gördüklerini belirten Yüksel, şiddetin kuşaktan kuşağa aktarıldığını, şiddet, kadınların şiddetle mücadele konusunda kendilerini yalnız hissettiklerini söyledi.

Erken yaşta evliliklere de değinen Yüksel, 18 yaşından önce evlenmiş kadınların yaşamının herhangi bir öneminde yüzde 48'inin fiziksel, yüzde 19'unun cinsel, yüzde 50'sinin fiziksel ve veya cinsel şiddet, yüzde 51'inin ise duygusal şiddete maruz kaldığını aktardı. Yüksel, 18 yaş öncesi evliliklerin yüzde 37.3'ünde nikah önceliğinin resmi nikah, yüzde 62,7'sinde ise dini nikah olduğunu, dini nikahların yüzde 62.6'sının ise resmi imamlar tarafından kıyıldığını kaydetti.

"Karakolu Arka Sokaklar dizisinden tanıyorlar"

Şiddet gören kadınların resmi makamlara başvurarak şikayetçi olma noktasında çekingen olduklarını, yaşadıkları dayanılmaz noktaya gelinceye kadar bu duruma sessiz kaldıklarını anlatan Yüksel, başvuru noktasında da medyanın etkili olduğunu belirtti.

Kadınların karakolu dizilerden tanıdığını gözlemlediklerini aktaran Yüksel, "Arka Sokaklar dizisi etkili oluyor. 'Karakolu arka sokaklar dizisinden biliyorum, o yüzden başvururken korkmadım. Ama hiç savcı görmedim ondan korkuyorum' diyen çok kadın var" değerlendirmesinde bulundu.

-"Kadınla erkeği birbirine rakip haline getiriyoruz"

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, kadına yönelik şiddete yönelik çalışmaların birbirinin benzeri olduğunu, hiçbir araştırmanın üçüncü bir pencere açmayı başaramadığını belirtti. Uçma, "Araştırmalardan hareketle bir sonuç almaya çalışırsak kadınla erkeği birbirine rakip haline getiriyoruz" dedi.

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut da göçün kadına yönelik şiddet üzerindeki etkisine dikkati çekti. Bulut, araştırmaların tespit odaklının yanında çözümü merkezi alan bir yaklaşım içinde olması gerektiğine işaret etti.

-Genel Kurul'daki kavgalar gündeme geldi

Komisyonda iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında Meclis Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi görüşmeleri sırasında kadına yönelik tutum hakkında tartışma da yaşandı.

AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadın erkek eşitliğine yönelik sözlerini hatırlatması ve siyasilerin bu konuya olumsuz yaklaşımının olmadığını belirtmesi üzerine söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral'ın Meclis Genel Kurulu'nda yaşanan kavgadaki HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'e yönelik tavrını ve bununla ilgili düzenlediği basın toplantısındaki sözlerini hatırlattı. Aydoğan, "Siyasiler diyorsunuz ama bu Meclis'te bir kadını itmenin suç olduğunu bilmeyen milletvekili var" dedi.

Orhan da tekrar söz alarak kimden kime yönelik olursa olsun şiddeti tasvip etmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, Genel Kurul'da Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'ya muhalefet milletvekillerince sözlü şiddet uygulandığını ve hatta bir milletvekilinin kürsüye gelerek Bahçekapılı'nın eline vurduğunu söyledi.

MHP'li Bulut ise vurmanın söz konusu olmadığını belirterek, "Yalan beyan" dedi.

Komisyon Başkanı Dedegil, Genel Kurul'da yaşananlar üzerinden karşılıklı bir tartışma açmanın komisyon çalışmasına bir katkısı olmadığını belirterek, gündeme dönülmesi, gerçekleştirilen sunumlara ilişkin görüş ve eleştirilerin aktarılması yönünde uyarıda bulundu.

Komisyonda Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Hakim Muhittin Özdemir, mağdur kadının adli süreçte korunması, Ankara Adliyesi 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Hüseyin Karamanoğlu ile Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gökalp Aktaş da kadına yönelik şiddet suçlarının soruşturulması ve kovuşturulmasına ilişkin süreçler hakkında sunum yaptılar.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement