TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika
Politika

TBMM Kit Komisyonu

TBMM Kit Komisyonu

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun 2011 yılı hesapları ibra edildi MKEK Genel Müdürü Artunç: "2011 yılını 850 milyon lira satışa karşılık 260,2 milyon lira faaliyet karı ve 1 65 milyon lira dönem karıyla; 2012 yılını da 818 milyon lira satışa karşılık, 198,4 milyon lira faaliyet karı ve 139 milyon lira dönem karı ile kapatmıştır"

26.06.2013 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM KİT Komisyonu'nda, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK) 2011 yılı hesapları ibra edildi.

AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz'ın başkanlığında toplanan Komisyon, MKEK Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı hesaplarını görüştü.

Kurum Genel Müdürü İzzet Artunç, yaptığı sunumda, mühimmat, silah, roket, patlayıcı maddeler ve kimyasallar olmak üzere bini aşkın çeşitte savunma sanayi ürünü ürettiklerini söyledi.

Kurumun etkin, dinamik ve verimli çalışmaları ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) geleneksel silah ihtiyacının tamamını karşıladığını belirten Artunç, artan kapasite ve imkanlarıyla da ülkenin sanayisine katkıda bulunduklarını ifade etti.

Artunç, Kurumun TSK ve emniyet güçlerinin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra üretim hatlarını ayakta tutmak amacıyla yurt dışı pazarlama faaliyetlerine de öncelik verdiklerini vurgulayarak, yurt içi ve yurt dışı müşteri talebine göre ürün çeşitliliğini artırdıklarını bildirdi.

Ar-Ge faaliyetlerine de büyük önem verdiklerini dile getiren Artunç, başta TÜBİTAK olmak üzere 29 üniversite ile Ar-Ge projeleri yapmak için protokoller imzaladıklarını hatırlattı.

İzzet Artunç, MKEK'nin halen Altay Milli Tank Projesi, Modern Piyade Tüfeği, Modern Makineli Tüfek Projesi ve Havadan Taşınabilir 105 mm Hafif Obüs Projesi gibi bir çok proje üzerinde çalıştığını kaydetti.

Kurumun, 2010 yılında 338 milyon lira, 2011 yılında 402 milyon lira, 2012 yılında ise 412 milyon liralık üretim gerçekleştirdiğini ifade eden Artunç, 2012 yılında toplam 818 milyon liralık, Nisan 2013 itibariyle de 232 milyon liralık satış yaptıklarını bildirdi.

Faaliyet sonuçlarına ilişkin de bilgi veren Artunç, şöyle devam etti:

"Kurum, alınan tedbirlerle üretimlerindeki yüksek verimliliğin ve satışlarındaki artışın sonucunda son 3 yılda Türkiye'deki 500 şirket içinde ilk 100'e girmiş olup, 2010 yılı sonuçları ile 90. sırada, 2011 yılı sonuçları itibarı ile de 86. sırada yer almıştır. Kurum; 2010 yılını 650 milyon lira satışa karşılık 150 milyon lira faaliyet karı ve 61 milyon lira dönem karı ile kapatmıştır.

2011 yılını 850 milyon lira satışa karşılık 260,2 milyon lira faaliyet karı ve 165 milyon lira dönem karı ile, 2012 yılını da 818 milyon lira satışa karşılık, 198,4 milyon lira faaliyet karı ve 139 milyon lira dönem karı ile kapatmıştır. Nisan 2013 tarihi itibariyle de 232 milyon lira satışa karşılık, 55,7 milyon lira faaliyet karı, 37 milyon lira da dönem karı oluşmuştur."

-"Personelin maaşlarını iyileştirmek için çalışıyoruz"

Artunç, Kurumda çalışan personelin maaşlarının iyileştirilmesi için de çalışma sürdürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:

"MKEK'nin, hedeflerine daha kısa zamanda ulaşabilmesi ve piyasa koşullarında daha rekabetçi bir yapıya taşınabilmesi amacıyla Sayıştay Başkanlığı'nın denetim raporlarında da her yıl dile getirildiği üzere, Kuruma özgü yasal bir düzenleme yapılması çalışmalarımız bugüne kadar yoğun bir şekilde sürdürülmüştür. Ancak Kurumu ülkemizin önde gelen üniversitelerin mezunlarınca yeniden tercih edilebilen bir cazibe merkezi haline getirmek ve Kurumda kalıcılıklarını sağlamak amacıyla hazırlanan yeni kanun tasarısı taslağı teklifimizle ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı'nın taslak hakkında görüş sorduğu Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 'kamu mali disiplinini bozacağı, diğer KİT'lerden de benzer taleplerin gündeme gelebileceği ve çalışma barışının bozulmasına, dolayısıyla yeni dengesizliklerin oluşmasına sebebiyet vereceğinden, kanun tasarısı taslağı teklifinin olumlu mütalaa edilmediğini' bildirmiştir.

Sürekli tekrar eden bu gelişmeler sonucunda MKEK'nin nitelikli personel ihtiyacının karşılanması ve bu personelin Kurumda kalıcılığının sağlanması için genel kamu düzeni ve disiplini çerçevesinde çözüm bulunması yönünde çalışmalarımız sürecektir."

-MKEK tesislerinin Ankaragücü'ne bedelsiz kullandırılması-

Daha sonra, bir öneri üzerine söz alan Artunç, Kurumun, MKE Ankaragücü Spor Kulübü'ne maddi destek verip vermediğine ilişkin Komisyona bilgi verdi.

Kamu kurumu olarak kulüple doğrudan bir ilişkileri olmadığını, aradaki ilişkinin daha çok kuruculuktan kaynaklandığını belirten Artunç, "Derneklerle ilgili 2004 yılında çıkan düzenlemeden önce, 3-4 kez kulübün sıkıntıya geçtiği dönemlerde MKEK Genel Müdürü ve elemanları, doğrudan kulübü yönetmiş ama şu anda böyle doğrudan bir ilişkimiz yok. Burada, aslında söz konusu düzenlemeye ilişkin bir tereddüt var, kamu kurumlarının derneklere doğrudan yardım yapıp yapamayacağıyla ilgili. Ancak geçen yıl Nisan ayında Başbakanlığın çıkardığı bir genelge çerçevesinde her ne olursa olsun bu konuda Başbakanlıktan izin alınması gerektiği belirtildi. Biz de bunun için, olayı hukuken tam olarak tamamlamak için Başbakanlıktan bir izin talebimiz oldu" diye konuştu.

Artunç, izin talebinin, Kurumun spor tesislerinin kulübe bedelsiz kullandırılmasına ilişkin olduğunu ve gelecek cevaba göre hareket edeceklerini söyledi.

Bunun üzerine bazı milletvekilleri, Kurumun Ankaragücü'ne destek olması, bazı milletvekilleri ise Kurumun kendi işini yapması, kulüplere özel sektörün destek olması gerektiğini ifade etti. Konu üzerindeki konuşmaların ardından önerinin Sayıştay tarafından izlenmesine karar verildi.

Önerilerin okunmasının ardından MKEK'nin 2011 yılı hesapları ibra edildi. -

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement