TBMM'nin 94. Açılış Yıl Dönümü Resepsiyonu - Son Dakika
Politika

TBMM'nin 94. Açılış Yıl Dönümü Resepsiyonu

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "(Başbakan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajı) Tarih siyah ve beyazlardan oluşmaz. Gri bir alanda herkesin, geçmiş acıları paylaşabilme erdemini göstermesi lazım. Aslında bugün yapılan aynı zamanda bir çağrıdır.

23.04.2014 21:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarıyla ilgili mesajına ilişkin, "Tarih siyah ve beyazlardan oluşmaz. Gri bir alanda herkesin, geçmiş acıları paylaşabilme erdemini göstermesi lazım. Aslında bugün yapılan aynı zamanda bir çağrıdır. Bu çağrımız ümit ederiz ki karşılığını bulur" dedi.

Davutoğlu, TBMM'nin 94. açılış yıl dönümü resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu,  "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, son 4, 5 yıllık sürecin takip edildiğinde bugün yapılan açıklamanın, bu sürecin doğal bir sonucu veya bir parçası olduğunun rahatlıkla görülebileceğini ifade etti. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bazıları için bir sürpriz niteliği taşımış olabilir ama bizim tarihe bakışımız, tarih içindeki olayları değerlendirme biçimimiz ve yaşanılan  savaşlar her ne gerekçeyle yaşanmış olursa olsun, acıların insanlığın acısı olduğu konusundaki insani ve evrensel bakış açımız herkesin malumu.

2009'da Ermenistan ile protokoller imzalandığı gün eğer bir konuşma imkanı, o zaman biz karşılıklı birer açıklama yapmak istemiştik. O günde bu muhtevaya benzer bir açıklama planlamıştık. Çünkü adil hafıza ve bu temelde bütün kayıpların etnik ve dini temeli gözetilmeksizin, ayrımı gözetilmeksizin, bütün kayıpların aynı ölçüde insanlık kaybı olarak değerlendirilmesine dönük tutumumuz açık. Zaten Sayın Başbakınımızın ve Meclimizin 2005 yılında yaptığı çağrıda bunun bir parçasıydı. Dolayısıyla bunun konjonktürel bir boyutu yok. Bugün bazı yorumlar gördüm. Bu açıklamanın yapılacağını sadece ve sadece sayın Başbakanımız ve Dışişleri Bakanlığımız ile  Başbakanlık'tan çok dar, bir kaç kişilik bu metin üzerinde çalışan arkadaşlar ilgiliydi. Metin daha önce hazırlanmış."

Davutoğlu, "Bu metin ne zaman hazırlanmaya başlandı?" sorusu üzerine, bütün bu süreç içinde bir planlama yaptıklarını ifade ederek, onların detaylarına girmek istemediğini söyledi.

Başbakan'ın açıklaması

Son yurt dışı seyahatine giderken Başbakan ile bu konuda istişarede bulunduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Son çalışmaları yaptık, sayın Başbakanımıza arz ettik, uygun gördüler. Dün akşam itibariyle metne son şeklini vermiştik. Türkiye hiçbir açıklamayı, hiçbir siyasi pozisyonu herhangi bir baskı altında yapmaz ve almaz. Kesinlikle hiçbir konjonktürel boyutu yok. Tamamiyle 2005'ten beri Meclisimizin ortak açıklamasına, o günden bugüne takip ettiğimiz siyasi anlayışa, tarihi olaylara yaklaşımımıza bakarsanız bunu görürsünüz. O bakımdan tamamiyle bu şekilde değerlendirilmesi icap eder. Tarih siyahlardan ve beyazlardan oluşmaz, gri bir alanda herkesin geçmiş acıları paylaşabilme erdemini göstermesi lazım. Aslında bugün yapılan açıklama aynı zamanda bir çağrıdır. Biz nasıl ortak coğrafyayı yıllarca paylaştığımız Ermeniler ile onların acılarını paylaşmak şeklinde bir yaklaşım benimsemişsek, aynı yaklaşımın bütün taraflarca benimsenmesi tarihi bir çatışma  alanı olmaktan çıkartır. Ortak sevinçlerimizin, ortak başarılarımızın ki bin yıllık Anadolu tarihinin 900 yılı Türkler'in, Ermeniler'in ortak başarılarıyla, eserleriyle doludur. O başarılara  o eserlere ve o tarihin pozitif yönüne atıfta bulunarak, geleceği inşa edebiliriz. Bu çağrımız ümit ederiz ki karşılığını bulur.

Biliyorum yurt dışından gelen tepkilerde de bunun sürpriz mahiyetinde bir etkisi oldu. Ama bizim bu açıklamayı sayın Başbakanımızın yapma iradesini gösterirken ki tutumu da son yıllardaki zaten açık olan tutumumuz da aşikardır. Benim Erivan'a giderken verdiğim mesajda, daha önceki birçok çalışmalarda da zaten bu çizgimiz son derece açıktır. Bu çizginin esası  2005'te TBMM'nin yaptığı ortak açıklamadır. Bu çerçevede biz ümit ederiz herkes böylesine evrensel ve kuşatıcı bir dil benimser. Çatışmacı değil, barışcıl bir dil kullanır ve yeni bir tarihi birlikte yazarız. Ümidimiz o."

"Ermeni diasporası tek bir sesten oluşmuyor"

Gazetecilerin, Ermeni diasporasının açıklamanın ardından "ambalaj" ifadelerini kullandığını belirtmesi üzerine Davutoğlu, son yıllarda  Ermeni diasporasıyla  birçok görüşmeler yaptığını, bundan sonra da yapacağını vurguladı.

Ermeni diasporasının tek bir sesten oluşmadığına, onun içinde de tartışmalar, birçok farklı yaklaşımlar bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizimle çok rahat konuşabilen yurt dışında Ermeni dostlarımız oldu. Bunları çok rahat paylaşabildiğimiz.  Ben evvelki sene Büyükelçiler Konferansı'nda... Şimdi onlar unutulduğu için bu adım sanki konjonktürel görülüyor. İki sene önce Fransa'da bu konular tartışılırken, Büyükelçiler Konferansı'nda, 'bizim için yabancı diaspora yoktur. Anadolu'dan göçen herkes bizim diasporamızdır' demiştim. Şimdi bütün o sürecin devamı.  Diasporayı da tek bir kutuptan, tek bir yaklaşımdan ibaret görmemek lazım. Bazen çok sesi çıkanlar azınlığı temsil eder. Sessiz çoğunluk aslında o mesajı alır ama konuşma ihtiyacı hissetmez. Bu tür durumlarda en sertlik yanlıları en çok sesi çıkanlar olur. Bütün taraflarda böyledir. Halbuki toplumun genelinin, Türkiye için de bu geçerli, Ermeni toplumu için de geçerli. Genelinin böyle bir uzlaşıdan yana olduğunu ben biliyorum. Diasporanın genelinin de bu uzlaşıdan yana olduğunu biliyorum. Hrant Dink rahmetli katledildiğinde, öldürüldüğünde o zaman Türkiye'ye gelen Ermeni diasporası liderlerinin nasıl büyük bir şaşkınlık yaşadıklarını biliyoruz. Çünkü o zihinlerdeki Türkiye ile zihinlerdeki Türk toplumu ile, karşılaştıkları Türk toplumu aynı değildi. Şimdi biz bu yolla aslında zihinlerdeki o prangaları da kırıyoruz. Tarihin ve tarihe yaklaşım biçimindeki yanlışlıkların prangalarını kırmaya çalışıyoruz. Birinci Dünya Savaşı büyük acıların yaşandığı dönemlerdir. Yeni Zelanda, Avustralya, 36 ülkenin savunma bakanı şu anda Türkiye'de, Çanakkale Savaşı dolayısıyla. Bunların üzerinden bir dostluk inşa ediliyorsa bin yıla yakın aynı toprağı aynı mekanı komşular olarak paylaşmış Türkler ve Ermeniler'in de bir barış inşa etmesi zor değil. Çağrımız, sayın Başbakınımızın bugün açıklamasıyla yapılan çağrı aynı zamanda hem ortak ve insancıl bir yaklaşım sergileyelim çağrısıdır ama aynı zamanda geleceğe dönük olarak da birlikte bir gelecek inşa edelim çağrısıdır. Onun için bu çağrının ben havada kalmayacağına eminim. Ermeni diasporasının  büyük çoğunluğunun da bu çağrıyı paylaştığına eminim. Ama o büyük çoğunluktansa ilk tepkiyi verenler daha sertlik yanlıları olur. Onu da doğal görmek lazım."

"Detay veremem ama hedef hasıl olmuştur"

Davutoğlu, "Süleyman Şah Türbesi'ne giden askeri konvoyu IŞİD'in durdurduğu" yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

"Haberler yanlış. Bakın bu tabii şimdi dikkat çekiyor ama  1921'den bu yana oradaki askerimizin lojistik ihtiyacı karşılanır ve  o yıllardan bu yana Suriye ile ilişkilerimiz iyi olsun kötü olsun, bizim hiçbir zaman taviz vermediğimiz ve hiçbir zaman da vermeyeceğimiz husus şudur; oradaki askerlerimizin güvenliği için ne tedbir alınması gerekiyorsa yapılır. Belli dönemlerde rutin değişimler yapılır. Yani oradaki askerler alınır, başka askerler götürülür. Durumun, ihtiyacın mahiyetine göre de orası tahkim edilir ve olan budur. Bunu 'herhangi birisi konvoyu durdurdu', bu tür bakmamak lazım."

"Ulaştı mı takviye, ikmal yapıldı mı?" sorusuna Davutoğlu, "Bu konuda bilgi vermem... Yani orada daha süren bir süreç var? Bir güvenlik konusudur, detay veremem ama hedef hasıl olmuştur" yanıtını verdi.

"Yine aynı sayıda mı asker gidiyor?" sorusu üzerine de Davutoğlu, "O detaylar müsaade edin de yani bunlar güvenlik meseleleri. Bazılarının kötü niyetli dinlemeleri olabilir ama bizden bu açıklamayı beklemezsiniz" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM'nin 94. Açılış Yıl Dönümü Resepsiyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi
    07:51 Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay'dan adaylığını geri çektiği Gökhan Zan'ın olduğu iddia edilen ses kayıtları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Zan'a adaylıktan çekilmemesi karşılığında 3 milyon dolar teklif edilen kayıtların kilit ismi Turgay Kocaya da sessizliğini bozdu. Kocakaya, Zan'ın ''Para bulamazsak çekileceğim, ailemin paraya ihtiyacı var. Aileme ev almam lazım bana ne Hatay'dan Hataylı'dan'' dediğini öne sürdü.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Şaphane İlçe Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gazilere iftar yemeği verdi
    05:42 Şaphane İlçe Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gazilere iftar yemeği verdi

    18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Programı kapsamında Şaphane İlçe Kaymakamlığı tarafından şehit aileleri ve gazilere onuruna iftar yemeği düzenlendi. Kaymakam İsmail Karakoç, şehit aileleri ve gazilerle yakından ilgilenerek sohbet etti ve Ramazan ayının öneminden bahsetti.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a ilişkin kararını yayımladı
    02:08 Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a ilişkin kararını yayımladı

    Anayasa Mahkemesi, Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'a eklenen geçici 1. maddenin birinci cümlesi ve üçüncü cümlesinin bir kısmının iptaline ilişkin kararın gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile 134 milletvekilinin açtığı iptal davası sonucunda verildi. İptal edilen madde, kamulaştırma kararları üzerine açılan davalarda idare aleyhine açılacak davalarda kamulaştırma bedelinin mahkeme veznesine depo edilmesini öngörüyordu.

  • Özgür Özel, Partisinin Genç Adaylarıyla:
    02:06 Özgür Özel, Partisinin Genç Adaylarıyla: "Onlara Güvenmek, Yol Açmak, İmkan Tanımak Çok Önemli"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin genç belediye başkan adaylarıyla İstanbul’daki Dijital Deneyim Müzesi’nde bir araya geldi. Özel, “Benim bir gence inanıp da sükut-u hayale uğradığım çok istisnadır ama çok inandığım yaşıtlarım beni çok sükut-u hayale uğratmıştır. Siyasette gençler yedek kulübesinde yaşlandıkça ileride olmaması gerektiğini düşündüğümüz her şeyi yedek kulübesinde öğreniyorlar ama sahada hiç kötü bir şey öğrenmiyorlar, kötü bir şey yapmıyorlar. Onlara güvenmek, yolunu açmak ve onların kendinden daha gençlerin yolunu açması için onlara imkan tanımak çok önemli. Ben çok güveniyor ve inanıyorum” dedi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli etkinliklere katılacak
    02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli etkinliklere katılacak

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da gerçekleştirilecek olan Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni, Arnavutköy- İstanbul Havalimanı Metrosu Açılış Töreni, Mamak Yeşilbayır Mahallesi Sağduyu Caddesi'nde düzenlenecek Toplu Açılış Töreni ve ATO Congresium'da şoför esnafı ile iftar programına katılacak.

  • Bağcılar'da kadın muhtar adayına 4 gün içinde ikinci kez silahlı saldırı
    01:53 Bağcılar'da kadın muhtar adayına 4 gün içinde ikinci kez silahlı saldırı

    Bağcılar Yavuz Selim Mahallesi'nde muhtarlık seçimlerine katılan Münevver Adan, seçim ofisi olarak kullandığı yerin önüne kimliği belirlenemeyen şahıslar tarafından ikinci kez silahlı saldırıya uğradı. Adan, saldırıların tekrarlanmasından endişe duyuyor ve can güvenliğinden endişe ettiğini belirtiyor. Polis ekipleri olayla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

  • İmamoğlu, genç belediye başkan adaylarıyla bir araya geldi
    01:45 İmamoğlu, genç belediye başkan adaylarıyla bir araya geldi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin genç belediye başkan adaylarıyla İstanbul'daki Dijital Deneyim Müzesi'nde düzenlenen programda bir araya geldi. İmamoğlu, genç yöneticilerin yeni nesil belediyecilik taleplerine hızlı ve pratik çözümler üretebileceğini belirtti. Ayrıca, İmamoğlu konuşmasında gençlere yönelik yapılan hizmetlerden ve gelecek hedeflerinden de bahsetti.


Advertisement