TBMM yeni yasama yılına hazır ANKARA - Son Dakika
Güncel

TBMM yeni yasama yılına hazır ANKARA

TBMM yeni yasama yılına hazır ANKARA

TBMM yeni yasama yılına hazır ANKARA

24.09.2013 20:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM yeni yasama yılına hazır - ANKARA

TBMM yeni yasama yılına hazır

Milletvekilleri, 1 Ekim'de açılacak TBMM Genel Kurulu'nda ışık sisteminden ses sistemine kadar bir dizi yenilikle karşılaşacak.

Yaz döneminde hummalı bir çalışmaya giren Meclis'te, bu süre zarfında tadilat çalışmaları devam etti. Milletvekillerinden gelen şikayet ve talepler doğrultusunda Genel Kurul Salonu'nda bazı çalışmalar yapıldı.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Çiftçi, Genel Kurul'da yapılan çalışmaları AA muhabirine anlattı.

Genel Kurul Salonu'na ilişkin çeşitli defalar gündeme gelen bazı rahatsızlıklar bulunduğuna işaret eden Çiftçi, bazı hocaların tespitlerinin kamuoyuna da yansıdığını söyledi. Çiftçi, Genel Kurul Salonu'ndaki ışık algılaması, renk bütünlüğüne yönelik rahatsızlıkların dile getirildiğini belirterek, bunlarla ilgili bazı çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Çiftçi, pratik olarak, aldıkları raporlar çerçevesinde, ilk etapta yapabileceklerini tespit ettiklerini dile getirerek, "Özellikle üstteki lambaların yansıması sonucu gözü rahatsız ettiği, renk bütünlüğü içinde beyaz ve koltuk renklerindeki uyumsuzluk nedeniyle ciddi manada sıkıntı ve agresifleştiğini dair bazı tepsitler vardı. Bu noktada, mümkün olduğu kadar pratik ve fazla maliyet getirmeden yapılabilecekleri, kısa ara içinde yapma gayretinde olduk" diye konuştu.

TBMM Genel Kurul Salonu'nda bulunan 16 avizeye lens takarak, ışığın kırılmasını ve daha sağlıklı şekilde yansımasını sağladıklarını dile getiren Çiftçi, camlardaki yansımayı da azaltmaya çalıştıklarını belirtti.

Alttaki lambalardaki ışık şiddetini de ayarladıklarını kaydeden Çiftçi, bu hafta içinde test ederek, ışık seviyesini ayarlayıp, uygun ortam sağlayacaklarını anlattı.

Çiftçi, rahatsızlık verdiği için milletvekillerinden şikayet gelen bazı aydınlatma lambalarının da boyunun kısaltılarak, yukarıya çekildiğini ifade etti.

Haydar Çiftçi, salondaki mermerlerden gelen yansımayı kesecek şekilde mermerleri matlaştırdıklarını kaydetti.

Milletvekillerinin kürsüden konuşma yaparken kullandığı ve kendilerinin ayarlamak zorunda kaldığı mikrofanlar da yenilendi. Çiftçi, sesi daha derli toplu ulaştıracak, algılaması daha kuvvetli bir sistem kurulduğunu belirterek, ses sisteminin bir bütün olarak gelecek yıl yeniden ele alınacağını belirtti.

16 yıldan sonra boya

TBMM'deki çalışmalar, tatile girilmesinin hemen ardından gelecek yıl da devam edecek. Gelecek yıl milletvekillerinin sıraları ve salonun halılarının yenilenmesi gibi bazı yenilikler yapılacak ancak bunlar arasında koltukların değişimi olmayacak.

Masalar üzerindeki cilaların söküleceğini kaydeden Çiftçi, "Masaların tamamı kaldırılacak, bunlar dışarıda bir atölyede yapılacak. Bunun için biraz zaman alacak. Anti statik özellikte halılar olması lazım, halılar değiştirilecek. Bir bütün olarak, akustik sistemiyle örtüşecek şekilde boya sisteminin tamamen yenilenmesi lazım. Bunu gelecek yıl yapacağız. Bu yıl acil olarak kirlenen kısımları boyadık, özel, ithal bir boyayla akustik sistemini takviye edecek şekilde. Sistem 1997'de bitmiş, o tarihten itibaren bir şey yapılmamış. Kirlenme de bu yüzden fazlaydı. Klimanın tesiriyle kirlenen yerleri temizledik. Tamamını gelecek yıl bir bütünlük içinde yeniden ele alacağız. Akustik sistemi de yeniden ele alınacak" dedi.

Çiftçi, Ekim 2014'ten itibaren daha farklı ve sağlıklı bir Genel Kurul Salonu olacağını dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TBMM yeni yasama yılına hazır ANKARA - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement