TCDD, Tarihi Sirkeci Garı'nı İBB'ye Devretti - Son Dakika
Güncel

TCDD, Tarihi Sirkeci Garı'nı İBB'ye Devretti

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, kendi bünyesindeki tarihi Sirkeci Garı'nın kullanım hakkını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devretti.

24.02.2015 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İleri'den Rıfat Doğan'ın haberine göre, TCDD ile İBB arasında yapılan protokol sonucunda TCDD bünyesindeki tarihi Sirkeci Garı, Büyükşehir'e tahsis edildi. 3 gün içinde gerçekleşen prtokole göre İBB, tarihi garı envanterinde bulunan özel koleksiyonun sergilenebilmesi amacıyla kullanacak.

TCDD, İETT tarafından Kazlıçeşme-Sirkeci arasındaki istasyonların hafifi raylı taşımacılık amacıyla kullanılması talebini de onayladı. BTS ve Haydarpaşa Dayanışması söz konusu devre tepki gösterdi.

İBB, ÖZEL KOLEKSİYONLARINI SERGİLEYECEK

Halkalı seferlerinin Marmaray nedeniyle sonlandırılması sonrası kapalı kalan, Marmaray açıldıktan sonra tekrar faaliyete geçen tarihi garla ilgili İBB talep yazısı, geçen yıl 5 Aralık'ta TCDD'ye gitti. Yazıda İBB'nin envanterinde bulunan özel kolesksiyonların sergilenebilmesi için tarihi bir mekanın arandığı, Sirkeci Garı'nın da yerli ve yabancı turistlerin odağı olmasından bahisle, kent müzesi kurulması amacıyla Sirkeci Garı'nın İBB'ye tahsisi talep edildi.

TCDD OLUMLU DEĞERLENDİRDİ

Bu talebin yanında İETT de hafif raylı taşımacılık için yine geçen yıl 11 Kasım'da TCDD'ye gönderdiği yazıda Kazlıeşme-Sirkeci banliyö tren hattının kendilerine tahsis edilmesini talep etti. İki talebi değerlendiren dönemin TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çavuşoğlu, bu yıl 6 Şubat'ta İBB'ye gönderdikleri cevapta, "Kazlıçeşme Sirkeci arasındaki hattın acil durumlarda teşekkülümüze kullanımı ve anahat trenlerinin Sirgeci Gara gelmelerine olanak sağlayacak şekilde söz konusu hat kesiminin akdedilecek protokol kapsamında belediyenize kullandırılması teşekkülümüzce olumlu değerlendirilemekte olup bu yönde hazırlanacak protokolün teşekkülümüze iletilmesi hallinde çalışmalara başlanacaktır." dendi.

3 GÜNDE PROTOKOL İMZALANDI

Bu yazıdan sadece üç gün sonra yani 9 Şubat'ta TCDD, İETT'nin Sirkeci Kazlıçeşme arasındaki hattın kendilerine tahsis eidlmesi ile İBB'nin Sirkeci Gar'da kent müzesi kurulması talebine ilişkin olarak TCDD ile İBB Başkanlığı arasında protokolün imzalandığını TCDD 1. Bölge Müdürlüğü'ne bildirdi.

DAHA EKONOMİK OLARAK KULLANILABİLMESİ İÇİN...

TCDD, sözkonusu protokol kapsamında İBB ile temasa geçilerek Sirkeci gar sahasında dağınık vaziyette yer alan teşekkül işyerlerinin alanı daha ekonomik işlevsel kullanılabilmesi için uygun görülecek yerlere toplu olarak organize edilmesine yönelik tespitlerin yapılması ve hazırlanacak raporun makama sunulmasını istedi.

Protokole ilişkin İleri'ye konuşan KESK bağlı BTS Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Albuz ise, bu devrin karşısında duracaklarını ve iptal edilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. "TCDD, Sirkeci Garı'nı veremez. Bunun hiçbir gerekçesi olamaz" diyen Albuz, tarihi gar her ne olursa olsun TCDD'nin tasarrufu altında olmalıdır" şeklinde konuştu. Kamusal alanlarının birer birere peşkeş çekildiğini ve TCDD arazilerinin bunlardan biri olduğunu kaydeden Albuz, son örneğin Sirkeci Garı olduğunu belirtti. Albuz, sÖzkonusu tahsisle İBB'nin bir plan dahilinde Sirkeci Garı'na ticari yapılar yapacağını belirterek garın rant alanı haline getirileceğini söyledi.

Haydarpaşa Dayanışması'ndan Tugay Kartal ise Sirkeci Garı ile ilgili daha önceki süreci anlatarak garın daha önce de imara açılmak istendiğini ancak verdikleri mücadele sonucu bunun durdurulduğunu belirtti. Kartal, tarihi garın 1995 yılında sit alanı ilan edildiğini de söyledi. Tugay, hiçbir bakım yenileme projesi olmayan ve gerekçesiz olarak banliyö tren işletmeciliği yapılmayarak halkın ulaşım hakkının engellendiğini Sirkeci-Yenikapı arası demriyolu hattında banliyö taşımacılığına bir an önce başlanması gerektiğini belirtti. (Kaynak: İleri Haber)

TCDD, Tarihi Sirkeci Garı\'nı İBB\'ye Devretti
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel TCDD, Tarihi Sirkeci Garı'nı İBB'ye Devretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • Haydar: Iyi bir AVM olur göreceksiniz 8 1 Yanıtla
  • otorite: bir yandaşa veririler sonra da yangın çıkar takipsizlikle sonuçlanır. sonra kalkınmışlık örneği avm 7 1 Yanıtla
  • SARAYLILAR VE UŞAKLAR: OSMANLININ NESİNİ ÖZLEMİŞSİNİZ BELLİ. İHTİŞAMLI SARAYLAR DA YAŞAMLARINI. CUMHURBAŞKANI SARAYLI PADİŞAH, ALTINDAKİ KURMAYLARIDA SARAYLI PAŞA OLMAK YOLUNDA. . SİRKECİ PEK YAKINDA RESTORE EDİLİM EN AZ 100 ODALI BELEDİYE SARAYI OLUR DİİM ŞİMDİDE. HAYDARPAŞAYI ARAP ŞEYHLERİNE OTEL YAPMA ZİHNİYETİ DEĞİLMİ ZATEN BU 7 0 Yanıtla
  • Hayırlısı: Halkalı Sirkeci seferlerini önce başlatsalar faydalı olurdu. İ. B. B. ye geçmesi de iyi olmuş. Hiç olmazsa gar değerini bulur. 1 5 Yanıtla
  • ÖZCAN ALTIPARMAKOĞLU: PEŞKEŞ ÜSTÜNE PEŞKEŞYEDİLER MEMLEKETİVATANDAŞIN YARARINA TEK BİR ADIM YOK 0 0 Yanıtla
  • atıf: Yandaş AVM kurulur oraya. 0 0 Yanıtla
  • 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi
    18:49 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi

    2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirildi. Forum, Çin ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak düzenlendi. Forumun amacı, modern İpek Yolu'nun ve uluslararası bağlantıların rolünün daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve uluslararası bir takipçi kitlesine hitap etmektir. Malezya Başbakan Yardımcısı Fadıllah Yusuf, forumda yaptığı açılış konuşmasında ikili ilişkileri derinleştirme çağrısında bulundu ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Malezya-Çin işbirliğinin merkezinde yer aldığını vurguladı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:49 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 artışla 9.142,40 puandan tamamladı. Mali, hizmetler, sanayi ve teknoloji endeksleri değer kazandı. Altın ons fiyatı 2.233 dolardan işlem görürken, doların efektif kurunda artış yaşandı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yükselişle 86,8 dolardan işlem gördü.

  • İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:49 İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Osmaneli ve Gölpazarı ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Zorlu, Bilecik Belediyesi'nde Belediye Başkanı Mustafa Sadık Kaya ile görüştü ve Atatürk Parkı'nda vatandaşlarla sohbet etti. İYİ Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Göksel Aydın ve diğer adaylara destek isteyen Zorlu, gazetecilere 81 ilde kendi adaylarıyla seçimlere gireceklerini söyledi.

  • Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine indi
    18:48 Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine indi

    Bursa'da aç kalan domuz sürüsü şehir merkezine kadar indi. Sokağında domuz sürüsü gören vatandaş o anları kayda aldı. Bursa'da aç kalan domuz sürüsü, merkez Nilüfer ilçesi Odunluk Mahallesi'ne yiyecek aramaya indi. Evinde otururken sesleri duyan vatandaş, cama çıktığında domuz sürüsü ile karşılaştı. Durumu görünce hemen cep telefonun sarılan vatandaş, o anları saniye saniye amatör kamera ile kaydetti.


Advertisement