Tcmb Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu - Son Dakika
Ekonomi

Tcmb Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, gıda fiyatları ılımlı bir seyir izlese de bu grupta yıllık enflasyonun baz etkisiyle yükseldiği belirtilerek, "Hizmet grubu enflasyonunun ana eğilimi göreli yüksek seviyesini korumuştur" ifadeleri kullanıldı.

06.06.2016 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, gıda fiyatları ılımlı bir seyir izlese de bu grupta yıllık enflasyonun baz etkisiyle yükseldiği belirtilerek, "Hizmet grubu enflasyonunun ana eğilimi göreli yüksek seviyesini korumuştur" ifadeleri kullanıldı.

Merkez Bankası, "Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu"nu yayımladı.

Raporda, mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,58 arttığı ve yıllık tüketici enflasyonunun yatay

seyrederek yüzde 6,58 olduğu anımsatıldı.

Bu dönemde "H" ve "I" endekslerinin yıllık değişim oranlarının sırasıyla 0,52 ve 0,64 puan azalarak yüzde 8,69 ve 8,77 olarak gerçekleştiği hatırlatılan raporda, "Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre gıda

grubunun katkısı 0,28 puan artarken temel mal grubunun katkısı 0,29 puan azalmıştır. Bu dönemde enerji ve hizmet gruplarının katkılarında kayda değer bir değişim gözlenmemiştir." ifadelerine yer verildi.

Raporda, mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimine bakıldığında, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin, temel mal kaynaklı olarak mayıs ayında belirginleştiği vurgulandı.

Bu dönemde, hem giyim fiyatlarındaki artışın mevsim

ortalamalarının altında gerçekleşmesinin hem de giyim dışı temel mal fiyatları eğiliminin

yavaşlamasıyla temel mal grubunun ana eğiliminde bir iyileşme yaşandığı belirtilen raporda, şu tespitler yapıldı:

"Diğer taraftan, hizmet grubu ana eğilimi yüksek seviyesini korumuştur. Mayıs ayında hizmet fiyatları yüzde 0,76 artmış ve grup yıllık enflasyonu yüzde 8,74 ile

yataya yakın seyretmiştir. Bu dönemde yıllık enflasyon, ulaştırma ve lokanta-otel gruplarında

gerilerken diğer alt gruplarda yükselmiştir. Yıl başından bu yana yükselişini sürdüren yıllık kira enflasyonu, bu dönemde yüzde 8,56'ya ulaşmıştır. Aylık fiyat artışları itibarıyla haberleşme ile

diğer hizmetler grupları ön plana çıkmıştır. Haberleşme fiyatlarındaki yükselişi, sabit telefon

görüşme ve abonelik ücretlerindeki artışlar sürüklerken diğer hizmetler grubunda paket tur fiyatlarındaki artış (yüzde 11,07) dikkati çekmiştir. Lokanta-otel alt grubu fiyat artışları ise gıda

fiyatlarındaki olumlu görünümün etkisiyle ılımlı seyretmeye devam etmiştir."

"Kırmızı et fiyatları alınan tedbirlerin etkisiyle ılımlı seyrini

sürdürdü"

Raporda, temel mal grubu yıllık enflasyonunun mayıs ayında 1,29 puan azalarak yüzde 8,82 düzeyinde

gerçekleştiği ve bu dönemde yıllık enflasyonun tüm alt gruplarda düşüş kaydettiği hatırlatıldı.

Giyim fiyatlarının mevsim ortalamalarının altında arttığı ve yıllık enflasyonun 2 puan gerileyerek yüzde 7,30 olduğu aktarılan raporda, "Mayıs ayında dayanıklı mal grubu fiyatları yüzde 0,33 gerilerken bu gelişmede beyaz eşya ve mobilya fiyatları öne çıkmıştır. Bu dönemde giyim ve dayanıklı dışı temel mal grubunda fiyatların aylık artış eğilimi yavaşlamıştır. Döviz kurunun birikimli etkilerinin yavaşlamasıyla temel mal grubu enflasyonu son 8 ayın en düşük seviyesine gerilemiştir." bilgileri paylaşıldı.

Raporda, enerji fiyatlarının mayıs ayında yüzde 1,10 arttığı ve bu gelişmede uluslararası petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Türk lirasındaki değer kaybına bağlı olarak yüzde 3,42 artan akaryakıt fiyatlarının belirleyici olduğuna işaret edildi.

Bu dönemde tüp gaz ve su fiyatlarında da artış gözlendiği bildirilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Diğer taraftan, yıllık enerji enflasyonu baz etkisiyle 0,08 puan gerileyerek yüzde 1,65 olmuştur. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu 1,09 puan artışla yüzde 2,47 yükselse de düşük seyrini korumuştur. Bu gelişmede öne çıkan işlenmemiş gıda fiyatları aylık bazda gerilemiş ancak bu grupta yıllık enflasyon temelde sebze fiyatlarındaki baz etkisiyle yüzde eksi 4,22'ye yükselmiştir. Mayıs ayında kırmızı et fiyatları alınan tedbirlerin etkisiyle ılımlı seyrini sürdürmüştür.

Öte yandan, işlenmiş gıda yıllık enflasyonu yüzde 8,70 ile yüksek seyretmektedir. Bu grupta ekmek ve tahıl ürünlerinde yıllık enflasyon, son altı aylık dönemde yukarı yönlü bir görünüm izleyerek yüzde 9,93'e ulaşmıştır. Bu dönemde, gıda ve yemek hizmetleri grubunun yıllık enflasyonu yüzde 4,37'ye yükselirken yıl

başından bu yana azalma eğiliminde olan gıda ve yemek hizmetleri hariç tüketici enflasyonu

yüzde 7,53'e gerilemiştir."

"Yİ-ÜFE'deki artışta uluslararası petrol fiyatlarındaki yükseliş ve TL'deki değer kaybı belirleyici oldu"

Raporda, yurt içi üretici fiyatlarının (Yİ-ÜFE ) mayıs ayında yüzde 1,48 arttığı, yıllık enflasyonun 0,38 puan yükselişle yüzde 3,25 olduğu belirtildi.

Aylık artışta petrol ve ana metal sektörlerinin öne çıktığı, bu gelişmede uluslararası petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Türk lirasındaki değer kaybının belirleyici olduğuna işaret edilen raporda, yıllık enflasyonun imalat sanayisinde yüzde 4,45'e yükselirken, petrol ve ana metal hariç imalat sanayisinde yüzde 5,79'a gerilediği aktarıldı.

Raporda, ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, mayıs ayında tüm alt grup fiyatlarında artış gözlendiği vurgulandı.

Ara malı imalatı fiyatlarındaki artışta (yüzde 1,90) demir-çelik ürün fiyatlarının belirleyici olduğu ifade edilen raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Sermaye malı imalatındaki fiyat artışında ise özel amaçlı makine imalatı ve metal yapı ürünleri öne çıkmıştır. Bu dönemde dayanıksız tüketim mallarında et ve et ürünleri belirgin bir artış kaydetmiştir. Mücevherat dışı dayanıklı tüketim malları fiyatlarındaki artışta ise mobilya ve ev aletleri fiyatları belirleyici olmuştur. Sonuç olarak mayıs ayında, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet yönlü baskılar bir önceki aya kıyasla artsa da zayıf seyrini sürdürmüştür."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tcmb Mayıs Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement