Tcmb'nin Faiz Kararı - Son Dakika
Güncel

Tcmb'nin Faiz Kararı

Tcmb\'nin Faiz Kararı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, döviz kurlarında yaşanan oynaklığın son bulmasının şu an için öncelikleri konumunda bulunduğunu belirterek, "Bu nedenle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün almış olduğu kararları bu noktada önemli görüyor ve...

24.01.2017 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, döviz kurlarında yaşanan oynaklığın son bulmasının şu an için öncelikleri konumunda bulunduğunu belirterek, "Bu nedenle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün almış olduğu kararları bu noktada önemli görüyor ve destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Büyükekşi, TCMB'nin faiz kararı ile Başbakan Binali Yıldırım'ın detaylarını açıkladığı Cazibe Merkezleri Programına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TCMB'nin döviz kurları üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla aldığı faiz artırımı kararını olumlu bulduğunu belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:

"İhracatçılar olarak bizler ülkemizin daha hızlı gelişebilmesi adına ucuz finansmana erişimi her zaman savunduk. Fakat bizler için daha da öncelikli olan döviz piyasasında istikrarın sağlanabilmesi. Keskin kur artışları sebebiyle döviz piyasasının öngörülemez noktalara erişmesi hem üreticilerimizin hem de ihracatçılarımızın gelecek adına planlama yapmalarını zorlaştırıyor. Dolayısıyla, döviz kurlarında yaşanan oynaklığın son bulması şu an bizim önceliğimiz konumunda. Bu nedenle TCMB'nin bugün almış olduğu kararları bu noktada önemli görüyor ve destekliyoruz."

Büyükekşi, Cazibe Merkezleri Programıyla ilgili de "Bu program sayesinde doğu illerimizde yatırım ve istihdam artacak, bölgeye huzur egemen olacak. Yapılacak yatırımlarla aynı zamanda bölgedeki illerimizin ihracat potansiyeli de artacak. İnanıyoruz ki hükumetimiz tarafından üretime ve ihracata yönelik atılan adımların önümüzdeki dönemde etkilerini göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"Kıran kırana bir bilek güreşi gerçekleşiyor"

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz ise TCMB'nin faiz kararına yönelik "Merkez Bankamız ile faiz lobisi arasında kıran kırana bir bilek güreşi gerçekleşiyor. TCMB'yi radikal bir faiz artışına zorlayan bu çevreler umduklarını bulamamışlar, emellerine ulaşamamışlardır. Türk reel sektörünün temsilcileri olarak bizlere düşen TCMB'nin bu kararlı ve istikrarlı duruşuna destek vermektir" açıklamasında bulundu.

TCMB'nin bu kararı ile 2017 yılı büyümesini azami ölçüde gözeten bir politika izleyeceğini net olarak ortaya koyduğunu savunan Kopuz, şu ifadeleri kullandı:

"Daha yüksek bir faiz artışı, belki anlık olarak dövizde bir rahatlama meydana getirebilirdi. Fakat orta vadede bu durum, büyümemizi olumsuz yönde etkileyecek bir likidite daralması ile karşı karşıya kalmamıza neden olacaktı. Aynı zamanda TCMB bu kararla ucuz Türk Lirası ile döviz manipülasyonuna izin vermeyeceğini de göstermiş oldu.

Son dönemde iktisadi faaliyette bir toparlanma var. Bu toparlanmanın artarak devam etmesi için hükümetimizden beklentimiz, para politikası ile eş güdümlü bir maliye politikası uygulayarak, makro ihtiyati tedbirler ve yapısal reformlar ile büyümeyi destekleyici adımlar atması, iş dünyamızın rekabetçiliğini geliştirici tedbirleri hayata geçirmesidir."

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement