Tcmb'nin Son Kararı, Dövize Doğrudan Müdahale Niteliğinde Olumlu Bir Hamle" - Son Dakika
Ekonomi

Tcmb'nin Son Kararı, Dövize Doğrudan Müdahale Niteliğinde Olumlu Bir Hamle"

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü Sözer: "TCMB'nin son kararı, bir anlamda dövize doğrudan müdahale niteliğinde olumlu bir hamle olarak okunabilir" "Hem yurt içinde döviz talep edenlere hem de dış ticaret işlemlerinde TL'nin istikrarlı olmasını arzu edenler için en olumlu hamlenin TCMB'nin türev.

16.12.2014 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son kararının, bir anlamda dövize doğrudan müdahale niteliğinde olumlu bir hamle olarak okunabileceğini söyledi.

AA muhabirine değerlendirmede bulunan Sözer, TCMB'nin son kararının, enerji KİT'lerinin ithalat ödemesi için ihtiyaç duyduğu dövizin gerekli görülen kısmının piyasadan karşılanması yerine TCMB veya Hazine'den karşılanmasının bir anlamda dövize doğrudan müdahalesi niteliğinde olumlu bir hamle olarak okunabileceğini kaydetti.

Enerji KİT'lerinin aylık ortalama 1,5 milyar dolarlık bir dolar talebi olduğunu aktaran Sözer, bu döviz talebinin kısmen doğrudan Hazine'den ve TCMB'den sağlanmış olacağını ifade etti.

Şu an döviz rezervinin ne ölçüde kullanılacağından öte, döviz kurunun nasıl istikrar kazanılacağına odaklanması gerektiğini dile getiren Sözer, TCMB'nin bugünkü kararının ve son söylemlerinin de önceliğin kur volatilitesini sınırlamak olduğu yönündeki görüşlerini desteklediğini belirtti.

Sözer, şunları söyledi:

"Hem yurt içinde döviz talep edenlere hem de dış ticaret işlemlerinde TL'nin istikrarlı olmasını arzu edenler için en olumlu hamlenin TCMB'nin türev işlemler ile piyasaya müdahale etmesi olduğunu düşünüyoruz. Bazı gelişmekte olan ülke merkez bankalarında da kullanılan forward veya döviz swapı işlemleri ile TCMB ileriye dönük TL'nin seyrine yönelik güçlü bir mesaj vererek riskleri sınırlama fırsatı sunabilir. Ayrıca daha az döviz rezervi kullanma ve kredibiliteyi güçlendirme fırsatı da sunacaktır. Böyle bir hamleyi çok olumlu bulmakla birlikte, henüz o noktada olmadığımızı düşünüyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tcmb'nin Son Kararı, Dövize Doğrudan Müdahale Niteliğinde Olumlu Bir Hamle' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement