Tek Ayağını Kaybetmesine Rağmen Hayallerinin Peşinden Koştu - Son Dakika
Spor

Tek Ayağını Kaybetmesine Rağmen Hayallerinin Peşinden Koştu

Tek Ayağını Kaybetmesine Rağmen Hayallerinin Peşinden Koştu

4 yaşında top peşinde koşarken geçirdiği trafik kazasında tek ayağını kaybeden başarılı sporcu Barış Telli, “Bir ayağım yoktu ama futbol oynama hayalim vardı.

30.07.2014 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

4 yaşında top peşinde koşarken geçirdiği trafik kazasında tek ayağını kaybeden başarılı sporcu Barış Telli, "Bir ayağım yoktu ama futbol oynama hayalim vardı. Her başımı yastığa koyduğumda futbolcu olacağımı, olimpiyatlarda koşacağımı canlandırdım. Çift ayak yürümeden, şimdi koşabiliyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı bana ön ayak oldu. 2016 Rio Olimpiyatları'nda yarışmak için elimden geleni yapacağım. Ülkem adına bir ilk gerçekleştirip olimpiyatlardan madalya getirmek istiyorum" dedi.

Milli sporcu Telli, tek ayağıyla yerinde duramayan, havada taklalar atan, zıplayan, koşan, top oynayan bir genç. Ayrıca hayallerine koşar adım ilerleyen bir öncü. Ampute futbolda giydiği milli takım formasıyla Şampiyon Kulüpler Kupası, Avrupa ikinciliği, dünya üçüncülüğü, gol krallığı ve turnuvanın en iyi oyuncusu ödüllerini alan 25 yaşındaki Barış Telli'nin hedefinde şimdi atletizm var. Başarılı sporcu, 4 ay önce sahip olduğu koşu proteziyle atletizm sahalarına fırtına gibi bir giriş yaptı. Bedensel Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası'nın rekortmeni olan Telli, geçtiğimiz haftalarda Berlin'de düzenlenen Grand Prix şampiyonasından da üçüncülükle döndü. Telli, 2016 Olimpiyatları'na katılmak için var gücüyle çalışıyor.

Telli, tüm engellere ışık tutan hikayesini Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yayımladığı Gençlik Spor Dergisi'ne anlatı.

"HİÇ VAZGEÇMEDİM"

Telli, çocuk yaşlarda ayağını kaybedince ne olduğunu anlamadığını belirterek, "Büyüdükçe farkına varıyorsunuz, zorlukların ve insanların bakışlarının farklı olduğunu. Buna rağmen kendimden, hayatımdan ve ailemden hiç vazgeçmedim" dedi.

"KOLTUK DEĞNEKLERİMİ OYUNA DÖNÜŞTÜRDÜM"

Spor yapmaya ilkokulda cimnastik takımına katılarak başladığını söyleyen Telli, "Okul gösterilerinde güzel tepkiler aldım. Ayağım olmadığı halde normal insanlar gibi ellerimin üzerinde yürümenin keyfini yaşıyordum. Çocuklukta her şeyi oyuna döküyorsunuz. Ben de koltuk değneklerimi oyuna dönüştürdüm. Onlarla zıpladım, hopladım. Sokak aralarında, pazarlarda hızlı koşup karşıma çıkan engelleri koltuk değneklerimle slalom yaparak aşmaya çalıştım" diye konuştu.

"ENGELLİ BAKIŞ AÇISI"

Teli, küçükken yaşıtları tarafından kısıtlandığını dile getirerek, "Küçükken arkadaşlarım, düşerim diye beni oyuna almazlardı. Onlar 'yapamaz' dedikçe ben 'yaparım' dedim. Kendimi nasıl geliştiririm diye düşündüm ve çalıştım. Hep sıkıntıları ve engelleri aşmak için mücadele verdim. Şu anda bile engelli bakış açısını değiştirmek için elimden geleni yapıyorum" şeklinde konuştu.

Lise 1. sınıfta öğretmeni Bekir Murat Altıntaş sayesinde ampute futbolla tanıştığını söyleyen Telli, "Normal olan arkadaşlarımın yanında koltuk değnekleriyle maç yapardım. Hocam Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi'nin Karagücü takımına getirdi beni. 2005'ten beri Ampute Futbol Milli Takım formasının heyecanını hala ilk günkü gibi yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

"BEN ZATEN ENGELLİ KOŞUYORUM"

Atletizme başlamaya nasıl karar verdiğini anlatan Telli, şöyle konuştu:

"Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu antrenörlük bölümünü kazandım. Derslerdeki birçok branşı yapabiliyordum, o zaman protezim de yoktu. Engelli koşu dersinde hocam Hacı Ahmet Pekel, bunun çok zor olduğunu, denememem gerektiğini belirtti. 'Hocam, ben zaten yıllardır engelli koşuyorum' dedim ve koltuk değnekleriyle koştum. O gün bana, beni olimpiyatlara hazırlayacağını söyledi" dedi.

"PROTEZİMİ HÜLYA AVŞAR YAPTIRDI"

Telli, pahalı olduğu için protez alamadıklarını ifade ederek, "Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkan Vekillerinden rahmetli Hadi Neşet Türkmen ilk protezimi yaptırdı. Daha sonra Hülya Avşar olimpiyat sporcularıyla koşmam için ihtiyacım olan profesyonel koşu protezini Şubat ayında yaptırdı. Ben de 1 ay içinde rekor kırarak Türkiye Şampiyonu oldum" diye konuştu.

"BAKANLIK DESTEKLEDİ BERLİN'DE KOŞTUM"

Telli, hedeflerine ilişkin olarak da şunları söyledi:

"Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteği sayesinde Berlin'deki Grand Prix şampiyonasına gittim. Bu yarışlarda başarılı olursan olimpiyatlara gitme hakkı kazanıyorsun. Bakanlık bana ön ayak oldu. Olimpiyat şampiyonuyla koştum, büyük bir tecrübe oldu. Kendi derecemi geliştirdim, Türkiye rekoru kırdım."

"ÜLKEM ADINA KOŞACAĞIM"

Küçükken her gece bütün stadyumun hep bir ağızdan 'Barış' diye bağırdığının hayalini kurduğunu vurgulayan Telli, "Bu hayallerle büyüdüm. Bir ayağım yoktu ama futbol oynama hayalim vardı. Her başımı yastığa koyduğumda futbolcu olacağımı, olimpiyatlarda koşacağımı canlandırdım. Çift ayak yürümeden, şimdi koşabiliyorum. Bu yıl Avrupa Şampiyonası'nda final koşup, yüksek atlamada madalya getirmek istiyorum. 2016 Rio Olimpiyatları'nda yarışmak için elimden geleni yapacağım. Ülkem adına bir ilk gerçekleştirip olimpiyatlardan madalya getirmek istiyorum" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Tek Ayağını Kaybetmesine Rağmen Hayallerinin Peşinden Koştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.

  • Eski Fenerbahçeli Egemen Korkmaz, İrfan Can Eğribayat'a neden vurduğunu böyle açıkladı: Dayanamadım
    23:45 Eski Fenerbahçeli Egemen Korkmaz, İrfan Can Eğribayat'a neden vurduğunu böyle açıkladı: Dayanamadım

    Fenerbahçe'de geçmişte forma giyen Trabzonspor Yardımcı Antrenörü Egemen Korkmaz, maç sonrası çıkan olaylara ilişkin açıklama yaptı. Korkmaz, ''Orada Trabzonspor taraftarının yerde tekmelendiğini görünce dayanamadım. Bir taraftara kaç kişi vuruyordu, bu insanlığa sığmaz. Ben de darbe aldım ama önemli değil'' dedi.

  • Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydında adı geçen AK Partili vekilden ilk sözler
    23:05 Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydında adı geçen AK Partili vekilden ilk sözler

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında adı geçen AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal açıklama yaptı. Yeşildal, ''Yalan olduğu şuradan belli; Hatay'da AK Parti binası yok. Konteynerde hizmet veriyoruz. Seçimi kaybedeceğini düşünenler seçimi manipüle ediyor. İki gündür bu ses kayıtları şehirde konuşuluyordu. Gökhan Zan'la da öncesinde bir temasımız olmadı. Bu iddialarla ilgili de görüşmedim.'' dedi.

  • Türkiye, Uluslararası Şampiyonlar Güreş Turnuvası'nda kadınlarda şampiyon oldu
    22:46 Türkiye, Uluslararası Şampiyonlar Güreş Turnuvası'nda kadınlarda şampiyon oldu

    Antalya'da düzenlenen Uluslararası Şampiyonlar Güreş Turnuvası'nda Türkiye, kadınlarda şampiyonluğu elde etti. Türkiye, topladığı 180 puanla takım halinde birinci oldu. Turnuva serbest stil, kadınlar ve grekoromen stildeki müsabakalarla sona erdi. Grekoromen stilde İran birinci olurken, Türkiye ikinci sırada yer aldı. Serbest stilde ise İran birinci, Türkiye ikinci oldu. Kadınlarda madalya kazanan sporcular da açıklandı.


Advertisement