Tek Ayağını Kaybetmesine Rağmen Hayallerinin Peşinden Koşuyor - Son Dakika
Güncel

Tek Ayağını Kaybetmesine Rağmen Hayallerinin Peşinden Koşuyor

Tek Ayağını Kaybetmesine Rağmen Hayallerinin Peşinden Koşuyor

4 yaşında top peşinde koşarken geçirdiği trafik kazasında tek ayağını kaybeden Barış Telli, 2016 Rio Olimpiyatlarında atletizm dalında yarışmak için çalışıyor.

30.07.2014 13:34  Güncelleme: 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

4 yaşında topu peşinde koşarken geçirdiği trafik kazasında tek ayağını kaybeden başarılı sporcu Barış Telli, "Bir ayağım yoktu ama futbol oynama hayalim vardı. Her başımı yastığa koyduğumda futbolcu olacağımı, olimpiyatlarda koşacağımı canlandırdım. Çift ayak yürümeden, şimdi koşabiliyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığı bana ön ayak oldu. 2016 Rio Olimpiyatlarında yarışmak için elimden geleni yapacağım. Ülkem adına bir ilk gerçekleştirip olimpiyatlardan madalya getirmek istiyorum" dedi.

YERİNDE DURAMIYOR

Milli sporcu Telli, tek ayağıyla yerinde duramayan, havada taklalar atan, zıplayan, koşan, top oynayan bir genç. Ayrıca hayallerine koşar adım ilerleyen bir öncü. Ampute futbolda giydiği milli takım formasıyla Şampiyon Kulüpler Kupası, Avrupa ikinciliği, Dünya üçüncülüğü, Gol krallığı ve Turnuvanın En İyi Oyuncusu ödüllerini alan 25 yaşındaki Barış Telli'nin hedefinde şimdi atletizm var. 4 ay önce sahip olduğu koşu proteziyle atletizm sahalarına fırtına gibi bir giriş yaptı. Bedensel Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası'nın rekortmeni olan Telli, geçtiğimiz haftalarda Berlin'de düzenlenen Grand Prix şampiyonasından da üçüncülükle döndü. Telli, 2016 Olimpiyatlarına katılmak için var gücüyle çalışıyor, koşuyor, uzun ve yüksek atlama yapıyor.

Telli, tüm engellere ışık tutan hikayesini Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yayımladığı Gençlik Spor Dergisi'ne anlatı.

"HİÇ VAZGEÇMEDİM"

Telli, "Çocuk yaşlarda ayağını kaybedince, ne olduğunu açıkçası anlamıyorsunuz. Büyüdükçe farkına varıyorsunuz, zorlukların ve insanların bakışlarının farklı olduğunu. Buna rağmen kendimden, hayatımdan ve ailemden hiç vazgeçmedim" dedi.

"KOLTUK DEĞNEKLERİMİ OYUNA DÖNÜŞTÜRDÜM"

Spor yapmaya İlkokulda cimnastik takımına katılarak başladığını söyleyen Telli, "Okul gösterilerinde güzel tepkiler aldım. Ayağım olmadığı halde normal insanlar gibi ellerimin üzerinde yürümenin keyfini yaşıyordum. Çocuklukta her şeyi oyuna döküyorsunuz. Ben de koltuk değneklerimi oyuna dönüştürdüm. Onlarla zıpladım, hopladım. Sokak aralarında, pazarlarda hızlı koşup karşıma çıkan engelleri koltuk değneklerimle slalom yaparak aşmaya çalıştım" diye konuştu.

"ENGELLİ BAKIŞ AÇISI"

Teli, "Küçükken arkadaşlarım, düşerim diye beni oyuna almazlardı. Karşımdakiler hep beni kısıtlardı. Onlar 'yapamaz' dedikçe ben ' yaparım' dedim. Kendimi nasıl geliştiririm diye düşündüm ve çalıştım. Hep sıkıntıları ve engelleri aşmak için mücadele verdim. Şu anda bile engelli bakış acısını değiştirmek için elimden geleni yapıyorum" dedi

Lise 1. sınıfta öğretmeni Bekir Murat Altıntaş sayesinde Ampute Futbolla tanışan Telli, "Normal olan arkadaşlarımın yanında koltuk değnekleriyle maç yapardım. Hocam Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi'nin Karagücü takımına getirdi beni. 2005'ten beri Ampute futbol milli takım formasının heyecanını hala ilk günkü gibi yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

"BEN ZATEN ENGELLİ KOŞUYORUM"

Atletizme başlamaya nasıl karar verdiğini anlatan Telli, şöyle konuştu; "Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Antrenörlük bölümünü kazandım. Derslerdeki bir çok branşı yapabiliyordum, o zaman protezim de yoktu. Engelli koşu dersinde hocam Hacı Ahmet Pekel, bunun çok zor olduğunu, denememem gerektiğini belirtti. 'Hocam, ben zaten yıllardır engelli koşuyorum' dedim ve koltuk değnekleriyle koştum. O gün bana, 'seni olimpiyatlara hazırlayacağım."

"PROTEZİMİ HÜLYA AVŞAR YAPTIRDI"

Telli, "Çok pahalı olduğu için kendi imkanlarımızla protez alamadık. Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkan Vekillerinden rahmetli Hadi Neşet Türkmen ilk protezimi yaptırdı. Daha sonra Hülya Avşar olimpiyat sporcularıyla koşmam için ihtiyacım olan profesyonel koşu protezini şubat ayında yaptırdı. Ben de 1 ay içinde rekor kırarak Türkiye Şampiyonu oldum" dedi.

"BAKANLIK DESTEKLEDİ BERLİN'DE KOŞTUM"

Telli, hedeflerine ilişkin olarak da şunları söyledi ; "Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteği sayesinde Berlin'deki Grand Prix şampiyonasına gittim. Bu yarışlarda başarılı olursan olimpiyatlara gitme hakkı kazanıyorsun. Bakanlık bana ön ayak oldu. Olimpiyat şampiyonuyla koştum, büyük bir tecrübe oldu. Kendi derecemi geliştirdim, Türkiye rekoru kırdım. Küçükken her gece bütün stadyumun hep bir ağızdan 'Barış' diye bağırdığının hayalini kurardım. Bu hayallerle büyüdüm. Bir ayağım yoktu ama futbol oynama hayalim vardı. Her başımı yastığa koyduğumda futbolcu olacağımı, olimpiyatlarda koşacağımı canlandırdım. Çift ayak yürümeden, şimdi koşabiliyorum. Bu yıl Avrupa Şampiyonası'nda final koşup, yüksek atlamada madalya getirmek istiyorum. 2016 Rio Olimpiyatlarında yarışmak için elimden geleni yapacağım. Ülkem adına bir ilk gerçekleştirip olimpiyatlardan madalya getirmek istiyorum."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tek Ayağını Kaybetmesine Rağmen Hayallerinin Peşinden Koşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement