Tek ayağıyla hayallerinin peşinden koşuyor - - Son Dakika
Spor

Tek ayağıyla hayallerinin peşinden koşuyor -

Tek ayağıyla hayallerinin peşinden koşuyor -

Trafik kazasında tek ayağını kaybetmesine rağmen hayallerinden vazgeçmeyerek Ampute Milli Futbol Takımı'nda forma giyen Barış Telli, şimdi de 2016 Rio Olimpiyatları'nda Türkiye'yi atletizm branşında temsil etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

30.07.2014 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trafik kazasında tek ayağını kaybetmesine rağmen hayallerinden vazgeçmeyerek Ampute Milli Futbol Takımı'nda forma giyen Barış Telli, şimdi de 2016 Rio Olimpiyatları'nda Türkiye'yi atletizm branşında temsil etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

4 yaşında top peşinde koşarken geçirdiği trafik kazasıyla tek ayağını kaybeden milli sporcu Telli, yeni hedeflerini Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın resmi yayın organı Gençlik Spor Dergisi'ne anlatı.

Ampute futbolda milli takım formasıyla Şampiyon Kulüpler Kupası, Avrupa ikinciliği ile dünya üçüncülüğü sevinci yaşayan, gol krallığı ve en iyi oyuncu ödüllerini alan 25 yaşındaki Telli'nin yeni hedefinde atletizm var.

Bedensel Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası'nın rekortmeni Telli, son olarak Berlin'de düzenlenen Grand Prix şampiyonasından üçüncülükle döndü.

Telli, hayallerini kurduğu 2016 Rio Olimpiyatları hedefini gerçekleştirmek için ise var gücüyle çalışıyor, koşuyor, uzun ve yüksek atlama yapıyor.

- "Hiç vazgeçmedim"

Azmiyle herkesin takdirini toplayan Telli, her başını yastığa koyduğunda olimpiyatlarda koşmayı hayal ettiğini vurgulayarak, "2016 Rio Olimpiyatları'nda yarışmak için elimden geleni yapacağım. Ülkem adına bir ilki gerçekleştirip olimpiyatlardan madalya getirmek istiyorum" dedi.

Telli, tek ayağını kaybetmesinin zorluklarını büyüdükçe yaşadığını belirterek, "Açıkçası çocuk yaşta ne olduğunu anlamıyorsunuz. Büyüdükçe farkına varıyorsunuz, zorlukların ve insanların bakışlarının farklı olduğunu. Buna rağmen kendimden, hayatımdan ve ailemden hiç vazgeçmedim" ifadelerini kullandı.

- "Koltuk değneklerimi oyuna dönüştürdüm"

Spor yapmaya ilkokulda cimnastik takımına katılarak başladığını anlatan Telli, şöyle devam etti:

"Okul gösterilerinde güzel tepkiler aldım. Ayağım olmadığı halde normal insanlar gibi ellerimin üzerinde yürümenin keyfini yaşıyordum. Çocuklukta her şeyi oyuna döküyorsunuz. Ben de koltuk değneklerimi oyuna dönüştürdüm. Onlarla zıpladım, hopladım. Sokak aralarında, pazarlarda hızlı koşup karşıma çıkan engelleri koltuk değneklerimle 'slalom' yaparak aşmaya çalıştım."

- Engelli bakış açısı

Telli, küçükken arkadaşlarının "düşersin" diye kendisini oyunlara almadığını dile getirerek, "Onlar 'yapamaz' dedikçe ben 'yaparım' dedim. Kendimi nasıl geliştiririm diye düşündüm ve çalıştım. Hep sıkıntıları ve engelleri aşmak için mücadele verdim. Şu an da bile engelli bakış acısını değiştirmek için elimden geleni yapıyorum" diye konuştu.

Lise 1. sınıfta öğretmeni Bekir Murat Altıntaş sayesinde futbolla tanıştığına değinen Telli, şunları söyledi:

"Normal olan arkadaşlarımın yanında koltuk değnekleriyle maç yapardım. Hocam, beni Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi'nin Karagücü takımına getirdi. 2005'ten bu yana Ampute Futbol Milli Takımı formasının heyecanını hala ilk günkü gibi yaşıyorum."

- "Koltuk değnekleriyle koştum"

Telli, atletizme başlamaya nasıl karar verdiğini ise şöyle anlattı:

"Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu antrenörlük bölümünü kazandım. Derslerdeki bir çok branşı yapabiliyordum, o zaman protezim de yoktu. Engelli koşu dersinde hocam Hacı Ahmet Pekel, bunun çok zor olduğunu, denememem gerektiğini belirtti. 'Hocam, ben zaten yıllardır engelli koşuyorum' dedim ve koltuk değnekleriyle koştum. O gün bana, 'seni olimpiyatlara hazırlayacağım' dedi."

- "Protezimi Hülya Avşar yaptırdı"

Telli, ilk protezini çok pahalı olması nedeniyle kendi imkanlarıyla alamadıkları için Türkiye Futbol Federasyonu eski başkan vekillerinden rahmetli Hadi Neşet Türkmen'in yaptırdığını bildirdi.

Daha sonra Hülya Avşar'ın olimpiyat sporcularıyla koşması için ihtiyacı olan profesyonel koşu protezini şubat ayında yaptırdığını ifade eden Telli, "Ben de 1 ay içinde rekor kırarak Türkiye şampiyonu oldum" dedi.

- "Bakanlık destekledi Berlin'de koştum"

Milli sporcu, yeni hedeflerine ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteği sayesinde Berlin'deki Grand Prix şampiyonasına gittim. Bu yarışlarda başarılı olursan olimpiyatlara gitme hakkı kazanıyorsun. Bakanlık bana ön ayak oldu. Olimpiyat şampiyonuyla koştum, büyük bir tecrübe oldu. Kendi derecemi geliştirdim, Türkiye rekoru kırdım. Bu yıl Avrupa Şampiyonası'nda final koşup, yüksek atlamada madalya getirmek istiyorum. 2016 Rio Olimpiyatları'na katılmak için mücadele edeceğim."

-Barış Telli

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Tek ayağıyla hayallerinin peşinden koşuyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Köyceğiz Toparlar Ortaokulu Küçük Kızlar Masa Tenisi İl Birinciliği'ni Üçüncü Olarak Tamamladı
    10:07 Köyceğiz Toparlar Ortaokulu Küçük Kızlar Masa Tenisi İl Birinciliği'ni Üçüncü Olarak Tamamladı

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Toparlar Ortaokulu, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Okul Sporları Masa Tenisi Küçük Kızlar İl Birinciliği müsabakalarında üçüncü olarak yer aldı. Okul müdürü ve öğretmenleriyle birlikte Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürü Kerem Karahan'a ziyarette bulunan öğrenciler, başarılarından dolayı tebrik edildi.

  • Ergene'de Basketbol Minik Kız ve Erkek Müsabakaları Tamamlandı
    09:51 Ergene'de Basketbol Minik Kız ve Erkek Müsabakaları Tamamlandı

    Ergene Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından düzenlenen basketbol minik kız ve erkek müsabakaları, Ergene Belediyesi Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. 8 okuldan takımların katıldığı müsabakalarda, minik sporcular kıyasıya mücadele etti. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Şenol Doğramacı, müsabakaları yakından takip ettiğini ve dereceye giren öğrenci sporculara hediyelerini takdim ettiklerini belirtti.

  • Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ve Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi'nde haftanın maçları
    09:40 Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ve Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi'nde haftanın maçları

    Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nde 25, Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi'nde ise 31. hafta karşılaşmaları yapılacak. ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi'nde de play-off yarı final maçları oynanacak. Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından açıklanan programa göre, birçok önemli maçın yer aldığı haftada takımlar mücadele edecek.

  • Dünya devi gözünü kararttı! Arda Güler'in yeni takımı belli gibi
    09:40 Dünya devi gözünü kararttı! Arda Güler'in yeni takımı belli gibi

    Real Madrid'de forma giyen milli futbolcumuz Arda Güler'i Bayern Münih'in transfer etmek istediği ve Alman yetkililerinin Arda için sürpriz bir teklif yapabileceği belirtildi.

  • Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada
    09:36 Trabzonspor Süper Lig'de Fair-play Sıralamasında İlk Sırada

    Trendyol Süper Lig'de geride kalan 30. haftada en centilmen takım Trabzonspor oldu. Trabzonspor, 1 kırmızı kart ve 45 sarı kartla ligin en az kart gören takımı oldu. Ayrıca, Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı da geçtiğimiz ay en centilmen teknik direktör olarak seçilmişti.

  • Survivor All Star'da eleme heyecanı! Yarışmaya veda eden Aysu gözyaşlarına boğuldu
    09:20 Survivor All Star'da eleme heyecanı! Yarışmaya veda eden Aysu gözyaşlarına boğuldu

    Survivor All Star'ın dün akşam yayınlanan bölümünde Merve, Aleyna, Aysu ve Berna arasında yapılan eleme mücadelesinin kaybedeni Aysu oldu. Oyunu geçtiğimiz sene yaşanan deprem felaketinde kaybettiği arkadaşına ithaf eden Aysu, gözyaşlarına boğuldu.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.


Advertisement