Tek ayağıyla hayallerinin peşinden koşuyor - - Son Dakika
Spor

Tek ayağıyla hayallerinin peşinden koşuyor -

Tek ayağıyla hayallerinin peşinden koşuyor -

Trafik kazasında tek ayağını kaybetmesine rağmen hayallerinden vazgeçmeyerek Ampute Milli Futbol Takımı'nda forma giyen Barış Telli, şimdi de 2016 Rio Olimpiyatları'nda Türkiye'yi atletizm branşında temsil etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

30.07.2014 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trafik kazasında tek ayağını kaybetmesine rağmen hayallerinden vazgeçmeyerek Ampute Milli Futbol Takımı'nda forma giyen Barış Telli, şimdi de 2016 Rio Olimpiyatları'nda Türkiye'yi atletizm branşında temsil etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

4 yaşında top peşinde koşarken geçirdiği trafik kazasıyla tek ayağını kaybeden milli sporcu Telli, yeni hedeflerini Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın resmi yayın organı Gençlik Spor Dergisi'ne anlatı.

Ampute futbolda milli takım formasıyla Şampiyon Kulüpler Kupası, Avrupa ikinciliği ile dünya üçüncülüğü sevinci yaşayan, gol krallığı ve en iyi oyuncu ödüllerini alan 25 yaşındaki Telli'nin yeni hedefinde atletizm var.

Bedensel Engelliler Atletizm Türkiye Şampiyonası'nın rekortmeni Telli, son olarak Berlin'de düzenlenen Grand Prix şampiyonasından üçüncülükle döndü.

Telli, hayallerini kurduğu 2016 Rio Olimpiyatları hedefini gerçekleştirmek için ise var gücüyle çalışıyor, koşuyor, uzun ve yüksek atlama yapıyor.

- "Hiç vazgeçmedim"

Azmiyle herkesin takdirini toplayan Telli, her başını yastığa koyduğunda olimpiyatlarda koşmayı hayal ettiğini vurgulayarak, "2016 Rio Olimpiyatları'nda yarışmak için elimden geleni yapacağım. Ülkem adına bir ilki gerçekleştirip olimpiyatlardan madalya getirmek istiyorum" dedi.

Telli, tek ayağını kaybetmesinin zorluklarını büyüdükçe yaşadığını belirterek, "Açıkçası çocuk yaşta ne olduğunu anlamıyorsunuz. Büyüdükçe farkına varıyorsunuz, zorlukların ve insanların bakışlarının farklı olduğunu. Buna rağmen kendimden, hayatımdan ve ailemden hiç vazgeçmedim" ifadelerini kullandı.

- "Koltuk değneklerimi oyuna dönüştürdüm"

Spor yapmaya ilkokulda cimnastik takımına katılarak başladığını anlatan Telli, şöyle devam etti:

"Okul gösterilerinde güzel tepkiler aldım. Ayağım olmadığı halde normal insanlar gibi ellerimin üzerinde yürümenin keyfini yaşıyordum. Çocuklukta her şeyi oyuna döküyorsunuz. Ben de koltuk değneklerimi oyuna dönüştürdüm. Onlarla zıpladım, hopladım. Sokak aralarında, pazarlarda hızlı koşup karşıma çıkan engelleri koltuk değneklerimle 'slalom' yaparak aşmaya çalıştım."

- Engelli bakış açısı

Telli, küçükken arkadaşlarının "düşersin" diye kendisini oyunlara almadığını dile getirerek, "Onlar 'yapamaz' dedikçe ben 'yaparım' dedim. Kendimi nasıl geliştiririm diye düşündüm ve çalıştım. Hep sıkıntıları ve engelleri aşmak için mücadele verdim. Şu an da bile engelli bakış acısını değiştirmek için elimden geleni yapıyorum" diye konuştu.

Lise 1. sınıfta öğretmeni Bekir Murat Altıntaş sayesinde futbolla tanıştığına değinen Telli, şunları söyledi:

"Normal olan arkadaşlarımın yanında koltuk değnekleriyle maç yapardım. Hocam, beni Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi'nin Karagücü takımına getirdi. 2005'ten bu yana Ampute Futbol Milli Takımı formasının heyecanını hala ilk günkü gibi yaşıyorum."

- "Koltuk değnekleriyle koştum"

Telli, atletizme başlamaya nasıl karar verdiğini ise şöyle anlattı:

"Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu antrenörlük bölümünü kazandım. Derslerdeki bir çok branşı yapabiliyordum, o zaman protezim de yoktu. Engelli koşu dersinde hocam Hacı Ahmet Pekel, bunun çok zor olduğunu, denememem gerektiğini belirtti. 'Hocam, ben zaten yıllardır engelli koşuyorum' dedim ve koltuk değnekleriyle koştum. O gün bana, 'seni olimpiyatlara hazırlayacağım' dedi."

- "Protezimi Hülya Avşar yaptırdı"

Telli, ilk protezini çok pahalı olması nedeniyle kendi imkanlarıyla alamadıkları için Türkiye Futbol Federasyonu eski başkan vekillerinden rahmetli Hadi Neşet Türkmen'in yaptırdığını bildirdi.

Daha sonra Hülya Avşar'ın olimpiyat sporcularıyla koşması için ihtiyacı olan profesyonel koşu protezini şubat ayında yaptırdığını ifade eden Telli, "Ben de 1 ay içinde rekor kırarak Türkiye şampiyonu oldum" dedi.

- "Bakanlık destekledi Berlin'de koştum"

Milli sporcu, yeni hedeflerine ilişkin olarak da şunları kaydetti:

"Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteği sayesinde Berlin'deki Grand Prix şampiyonasına gittim. Bu yarışlarda başarılı olursan olimpiyatlara gitme hakkı kazanıyorsun. Bakanlık bana ön ayak oldu. Olimpiyat şampiyonuyla koştum, büyük bir tecrübe oldu. Kendi derecemi geliştirdim, Türkiye rekoru kırdım. Bu yıl Avrupa Şampiyonası'nda final koşup, yüksek atlamada madalya getirmek istiyorum. 2016 Rio Olimpiyatları'na katılmak için mücadele edeceğim."

-Barış Telli

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Tek ayağıyla hayallerinin peşinden koşuyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.

  • Eski Fenerbahçeli Egemen Korkmaz, İrfan Can Eğribayat'a neden vurduğunu böyle açıkladı: Dayanamadım
    23:45 Eski Fenerbahçeli Egemen Korkmaz, İrfan Can Eğribayat'a neden vurduğunu böyle açıkladı: Dayanamadım

    Fenerbahçe'de geçmişte forma giyen Trabzonspor Yardımcı Antrenörü Egemen Korkmaz, maç sonrası çıkan olaylara ilişkin açıklama yaptı. Korkmaz, ''Orada Trabzonspor taraftarının yerde tekmelendiğini görünce dayanamadım. Bir taraftara kaç kişi vuruyordu, bu insanlığa sığmaz. Ben de darbe aldım ama önemli değil'' dedi.

  • Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydında adı geçen AK Partili vekilden ilk sözler
    23:05 Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydında adı geçen AK Partili vekilden ilk sözler

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında adı geçen AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeşildal açıklama yaptı. Yeşildal, ''Yalan olduğu şuradan belli; Hatay'da AK Parti binası yok. Konteynerde hizmet veriyoruz. Seçimi kaybedeceğini düşünenler seçimi manipüle ediyor. İki gündür bu ses kayıtları şehirde konuşuluyordu. Gökhan Zan'la da öncesinde bir temasımız olmadı. Bu iddialarla ilgili de görüşmedim.'' dedi.

  • Türkiye, Uluslararası Şampiyonlar Güreş Turnuvası'nda kadınlarda şampiyon oldu
    22:46 Türkiye, Uluslararası Şampiyonlar Güreş Turnuvası'nda kadınlarda şampiyon oldu

    Antalya'da düzenlenen Uluslararası Şampiyonlar Güreş Turnuvası'nda Türkiye, kadınlarda şampiyonluğu elde etti. Türkiye, topladığı 180 puanla takım halinde birinci oldu. Turnuva serbest stil, kadınlar ve grekoromen stildeki müsabakalarla sona erdi. Grekoromen stilde İran birinci olurken, Türkiye ikinci sırada yer aldı. Serbest stilde ise İran birinci, Türkiye ikinci oldu. Kadınlarda madalya kazanan sporcular da açıklandı.


Advertisement