Bartın'da Tek Kişilik Sınıfta Eğitim Alıyorlar - Son Dakika
Yerel

Bartın'da Tek Kişilik Sınıfta Eğitim Alıyorlar

Bartın'da biri zihinsel, diğeri bedensel engelli iki öğrenci, ilkokulda kendilerine ayrılan sınıflarda özel eğitim alıyor.

18.10.2014 11:23  Güncelleme: 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SELİM BOSTANCI - Bartın'da biri zihinsel, diğeri bedensel engelli iki öğrenci, ilkokulda kendilerine ayrılan sınıflarda özel eğitim alıyor.

Milli Eğitim Bakanlığının özel eğitime ihtiyaç duyan, ayrı sınıflarda eğitim almaları uygun görülen çocuklarla ilgili yönetmeliği kapsamında, engelli öğrenciler arkadaşlarıyla aynı okul ortamını paylaşıyor.

Bartın Şehit Üsteğmen Aydın Aydoğmuş İlkokulunda biri zihinsel, diğeri görme engelli 2 öğrenci, kendileri için ayrılan sınıflarda özel öğretmenleriyle eğitim görüyor.

Öğretmenleri, ders müfredatı dışında kişisel yaşam becerilerini de kazandırmaya çalıştıkları öğrencilerine kimi zaman arkadaş, kimi zaman anne-baba gibi davranarak, okul bahçesi ve kantininde birlikte zaman geçiriyor.

Zihinsel engelli öğrenci Eren Yaman

Doğuştan zihinsel engelli 10 yaşındaki Eren Yaman'ın okuma-yazma isteğinin yanı sıra okula gitme özlemi de bakanlığın uygulamasıyla hayat buldu.

Yaman'ın öğretmeni Nedai Çelikoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rehberlik Araştırma Merkezinde bir dizi testlerden geçirilen öğrencisinin okulda eğitim almasının uygun görüldüğünü söyledi.

Kendisinin de Şehit Üsteğmen Aydın Aydoğmuş İlkokulunda özel eğitim öğretmeni olarak görevlendirildiğini, öğrencisine haftanın 5 günü kırkar dakikadan 6 ders verdiğini ifade eden Çelikoğlu, şöyle konuştu:

"Normal 25-30 kişilik sınıfta sadece bir öğrencim var, o da zihinsel engelli Emre. Onunla her gün bu sınıfta ders yapıyoruz. Tabii diğer akranlarına göre yetersiz olduğu için çok daha fazla ve yakından ilgilenmemiz gerekiyor. Yetersizlik türüne göre hazırlanan özel eğitim programını takip ediyoruz. Eren, zihinsel engelli olmasına rağmen son derece azimli ve gayretli. Günümüzün yaklaşık 8 saati birlikte geçtiği için arkadaş gibi olduk. Çok sıkıldığında oyunlar oynuyoruz, teneffüslerde beraber geziyor ve sohbet ediyoruz."

Görme engelli Esma Nur, İngilizce öğretmeni olmak istiyor

Doğuştan görme engelli 10 yaşındaki Esma Nur Deniz de ayrı sınıfta Görme Engelliler Sınıf Öğretmeni Hanife Avcu'dan eğitim alıyor.

Her gün ailesiyle okula giden, arkadaşlarından yardım alan Deniz de sınıfta kapının açılması ve "günaydın" sesiyle öğretmeninin geldiğini anlayarak ayağa kalkıyor.

Engeline rağmen diğer akranları gibi okula gidebilmenin mutluluğunu yaşadığını dile getiren Deniz, "Öğretmenim bana okuma yazmayı öğretiyor. Verdiği ödevleri de titizlikle yapıyorum. Onunla oyunlar da oynuyoruz. Büyüyünce İngilizce öğretmeni olmak istiyorum" diye konuştu.

Öğretmen Avcu da okuma yazmanın yanı sıra matematik, fen, sosyal bilgiler, İngilizce dersleri de gören öğrencisinin özel eğitim gerektiren okul yerine akranlarıyla aynı okulda okumasının topluma kazandırılması adına önemli olduğunu aktararak, öğrencisine kimseye muhtaç kalmadan hayatını idame ettirebilmesi için günlük yaşam becerilerini de öğretmeye çalıştığını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir de her çocuğun, her gencin değerli olduğuna işaret ederek, "Engelli öğrencilerimizin akranlarıyla aynı okulda, özel öğretmenle özel sınıfta eğitim görmesi, Atatürk'ün 'Eğitimde feda edilecek tek fert yoktur' sözünün hayat bulduğu en güzel uygulamalardan biridir. Bu sloganla yola çıkan bakanlığımız, kız çocuklarımızdan özürlü çocuklarımıza kadar okuma ve yazma bilmeyen her ferdimiz için eğitim seferberliğini sürdürmektedir" görüşünü paylaştı. - Bartın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bartın'da Tek Kişilik Sınıfta Eğitim Alıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement