Tekerleklı Tekne Yaptı - Son Dakika
Güncel

Tekerleklı Tekne Yaptı

Tekerleklı Tekne Yaptı

Yalova'da yaşayan 62 yaşındaki Salih Çakan, 10 bin TL masraf yaparak ortaya çıkardığı tekerlekli fiber teknesi ile evinden deniz kıyısına kadar gidebiliyor.

14.09.2014 14:04  Güncelleme: 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova'nın Çiftlikköy İlçesi'nde yaşayan emekli hidrolik ustası 62 yaşındaki Salih Çakan, 2.5 yıl uğraşıp, 10 bin TL masraf yaparak ortaya çıkardığı tekerlekli fiber teknesi ile evinden deniz kıyısına kadar gidebiliyor.

İstanbul'da yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan hidrolik ustası Salih Çakan, Yalova'nın Çiftlikköy İlçesi'ne yerleşip fiber tekne satın aldı. Çalınma veya zarar görmesi ihtimaline karşın, teknesini sahile bırakmaktan çekinen Salih Çakan, ilginç bir projeye imza attı.

Çakan, yaklaşık 2.5 yıllık uğraşın ardından, üç tekerleği ile karada da gidebilen, tek motoru bulunan ve benzin ile çalışan 'Hidrobot' adını verdiği 'yüreyen tekne' ortaya çıkardı. Çakan böylece, teknesiyle evinden denize, denizden çıktıktan sonra ise evine karadan gidip gelebiliyor.

'Hidrobot'un ilgi odağı olduğunu söyleyen Salih Çakan, teknesini gördükten sonra yurt içi ve yurt dışından kendisine ulaşan çok sayıda kişinin talepte bulunduğunu fakat bunları yerine getiremediğini söyledi. Devlet desteği alması halinde, karada ve denizde gidebilen bu teknenin seri üretimine geçebileceğini açıklayan Salih Çakan, şunları söyledi:

"Emekli olduktan sonra İstanbul'dan gelerek Yalova Çiftlikköy'e yerleştim ve bu fiber tekneyi satın aldım. Amacım balığa çıkmak, emeklilik hayatını en iyi şekilde sürdürmekti. Fakat tekneyi denize sokup çıkarmak sorun olmaya başladı. Sonra hidrolik bilgilerimi kullanarak, 'Teknemi nasıl karadan denize, denizden karaya çıkarabilirim' diye düşündüm. Projemi kafamda tasarladıktan sonra, kendi imkanlarımla küçük bir atölye kurdum. Çocuklarımdan aldığı 10 bin liralık maddi destek ile teknemi, üç tekerleği bulunan, tek motoru olan ve benzin ile çalışan, karada da gidebilen tekne haline getirdim. Yaptığım başvuru sonrası patent aldım. Teknemi gören insanlar hayran kalıyor. Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda siparip aldım. Bunları malesef değerlendiremiyorum. Devletin destek vermesi halinde AR-GE labaratuvarı kurup, bunun çok daha iyisi teknelerin seri imalatına başlayabilirim."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tekerleklı Tekne Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement