'Tekno Mobil' Demirel Anısına Yarışacak - Son Dakika
Güncel

'Tekno Mobil' Demirel Anısına Yarışacak

\'Tekno Mobil\' Demirel Anısına Yarışacak

SDÜ öğrencileri, 'Alternatif Enerjili Araç Yarışı'nda, kendi üretimleri olan 'Tekno Mobil' adını verdikleri araçla, merhum Cumhurbaşkanı Demirel anısına yarışacak.

31.07.2015 11:28  Güncelleme: 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) öğrencileri, bu yıl 11'incisi düzenlenecek 'Alternatif Enerjili Araç Yarışı'nda, kendi üretimleri olan 'Tekno Mobil' adını verdikleri araçla, merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel anısına yarışacak.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 3- 9 Ağustos 2015 tarihlerinde Kocaeli Körfez Yarış Pisti'nde yapılacak 'Alternatif Enerjili Araç Yarışı'na katılacak SDÜ Teknoloji Fakültesi Teknoloji Kulübü, kendi üretimleri olan elektrikli aracı tanıttı. Isparta Valisi Vahdettin Özkan'ın da katıldığı tanıtımda şehir turu yapan öğrenciler, otomobilin üzerine merhum 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le özdeşleşen fötr şapka koydu.

SEVİNÇ, ÖVÜNÇ VE GURUR KAYNAĞI

'Tekno Mobil' aracını inceleyen Vali Özkan, SDÜ'nün Isparta açısından büyük bir şans olduğunu belirterek, "Bu tür çalışmalar sevinç, övünç ve gurur kaynağı" dedi.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ise üniversitelerin önce kendi çevrelerine hizmet etme zorunluluğu olduğuna dikkat çekerek, "Birinci önceliğimiz Isparta halkının sorunlarıdır" diye konuştu. Isparta'nın Türkiye'de en çok güneş gören iller arasında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Saltan şunları kaydetti:

"Yurtdışına baktığımızda bu yenilenebilir enerji kaynakları, özellikle güneş enerjisi sonuna kadar kullanılıyor. Bütün binaların çevresi güneş panelleriyle kaplı. Bedava enerji kullanılıyor. İlerleyen zamanda güneş enerjili araçlar yaygın hale gelecek."

135 KİLOMETRE HIZ

'Tekno Mobil' aracının akademik danışmanlığını yapan SDÜ Teknolojik Malzemeler Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görevli Fizikçi Hidayet Yıldız, aracın özellikleri hakkında gazetecilere bilgi verdi. Motorun Japonya'dan geldiğini belirten Yıldız, diğer tüm parçaların öğrenciler ve akademik çalışanların desteğiyle yapıldığını söyledi. 285 kilo ağırlığındaki aracın 100 kilometrelik mesafede 2 TL'lik tüketim yaptığını anlatan Yıldız, "Araç 115 bin TL'ye mal oldu. Yarış standartlarına sabit kalmak üzere 85 kilometre hıza ulaşan araç, maksimum 135 kilometre hıza ulaşıyor" dedi.

Geçen yıl 'Cimri Mobil' adını verdikleri araçla, 42 otomobilin katıldığı yarışta 5'inci olduklarını hatırlatan Yıldız, "Bu yıl hem 'Cimri Mobil' hem de yeni ürettiğimiz 'Tekno Mobil'le 9'uncu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel anısına yarışlara katılacağız" diye konuştu. - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Tekno Mobil' Demirel Anısına Yarışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement