Telefanda "Suni Teneffüs" Hayata Bağladı - Son Dakika
Yerel

Telefanda "Suni Teneffüs" Hayata Bağladı

Van'ın Çaldıran ilçesinde yaşayan Burhan Kaya, aniden nefesi kesilen 1,5 yaşındaki çocuğunu, doktorun telefonda yönlendirmesiyle yaptığı suni teneffüs ile hayata döndürdü.

07.04.2014 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NECAT HASAR - Van'ın Çaldıran ilçesinde yaşayan Burhan Kaya, aniden nefesi kesilen 18 aylık çocuğunu, doktorun telefonda yönlendirmesiyle yaptığı suni teneffüs ile hayata döndürdü.

Çaldıran ilçesine bağlı Bayezit Mahallesi'nde ikamet eden Kaya ailesinin 1,5 yaşındaki çocukları Mert Kaya, gece saatlerinde aniden rahatsızlandı.

Nefes almakta güçlük çeken ve vücudu morarmaya başlayan küçük Mert'in durumu kötüleşince baba Burhan Kaya, 112 Acil Sağlık Hizmetlerini telefonla arayarak yardım istedi.

Kaya ailesinin yaşadığı eve vakit kaybetmeden ambulans gönderen 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görevli doktor İbrahim Hakkı Sağol, baba Kaya'dan çocuğun sağlık durumu hakkında bilgi aldı.

Çocuğun sağlık durumunun kötüye gittiğini fark eden Dr. Sağol, baba Kaya'ya suni teneffüs yapması gerektiğini söyledi. Kaya'ya suni teneffüsü nasıl yapacağını anlatan Dr. Sağol, telefondaki yönlendirme sayesinde küçük Mert'i hayata döndürdü.

Bir süre sonra eve ulayan sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalesi yapılan küçük Mert, ambulansla Çaldıran Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Bir süre hastanede gözetim altında tutulan küçük Mert, tedavisinin ardından taburcu edildi. Kaya ailesini evlerinde ziyaret eden Dr. Sağol, aileye geçmiş olsun dileklerini iletti.

Çocuğunun rahatsızlandığı anlatan baba Burhan Kaya, Mert'in aniden rahatsızlanması üzerine sağlık ekiplerine haber verdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Mert'in sağlık durumu kötüleşince ne yapacağımızı bilmiyorduk. O an 112 aklıma geldi hemen aradım. Ambulans istedik ama ambulansı beklerken çocuğun durumu daha kötü oldu. Morarma oluştu ve çocuk ölüyordu. Ben tekrar 112'yi aradım ve doktorla görüşmek istedim. Çocuğum ölüyor dedim. Doktor bey, 'boğazına bir şey kaçtı mı?' diye sordu. Hayır dedim. Sonra Mert'i yere yatırıp ağzından nefes vermemi istedi. Mert'i yatırdım ve tek nefeste çocuğum kendine gelerek ağlamaya başladı. O arada ambulans gelmişti. Hastaneye götürdük şimdi sağlığı çok iyi. Allah doktorumuzdan razı olsun. Çocuğumuz yaşıyorsa doktor beyin sayesindedir."

Dr. Sağol ise Kaya ailesinin yaşadığı adrese ambulans gönderildiğini ancak çocuğun sağlık durumunun kötü olduğunu öğrenince baba Burhan Kaya'yı telefonla yönlendirdiğini vurgulayarak, "Hastaya acil bir şekilde müdahale yapılması gerekiyordu. Çünkü çocuğun solunumu durmuştu. Babasından yardım istedim. Ona yapması gereken şeyleri telefonda anlatım. Anlattığım şeyleri uyguladıktan sonra çocuğunu ağlama seslerini telefonda duymuştuk. O anda çocuğun ağlaması bizi de mutlu etti. Babasının soğuk kanlılık ile müdahale etmesi çocuğun hayatını kurtardı" dedi. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Telefanda 'Suni Teneffüs' Hayata Bağladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement