Telefon Dolandırıcıları Yöntem Değiştirdi - Son Dakika
Güncel

Telefon Dolandırıcıları Yöntem Değiştirdi

Telefonla ulaştıkları kişilere kandırarak para ve ziynet eşyalarını alan dolandırıcıların, önleyici polislik hizmetleri kapsamında vatandaşların bilgilendirilmesiyle yeni yöntemler geliştirmeye başladığı bildirildi.

01.07.2016 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Telefonla ulaştıkları kişilere kandırarak para ve ziynet eşyalarını alan dolandırıcıların, önleyici polislik hizmetleri kapsamında vatandaşların bilgilendirilmesiyle yeni yöntemler geliştirmeye başladığı bildirildi.

Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, mağdurların ve yakalanan zanlıların ifadelerinden yola çıkarak çalışma raporu hazırladı.

Raporda, daha önce telefonla ulaştıkları kişilere kendilerini hakim, savcı, polis olarak tanıtanların yöntem değiştirerek banka veya sigorta şirketi görevlisi gibi tanıtıp hayat ve sağlık sigortası, iş bulma vaadi, ürün ve hayvan satışı, kart aidatı iadesi veya unutulan kimliğin soygun yerinde bulunması gibi konularda yönlendirme yaptıkları vurgulandı.

Kırşehir'de 23 kişinin telefon dolandırıcıların ağına düşerek para ve ziynet eşyalarını kaptırdığı vurgulanan raporda, dolandırıcılık yöntemleriyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Kendisini banka ya da sigorta şirketi görevlisi olarak tanıtanların sağlık veya hayat sigortasının yenilenmesi yahut iptal edilmesi için hesaba paranın yatırılmasını sağlayarak dolandırmaktadırlar. Bu yöntem kullanılmak suretiyle ilimizde 10 kişi dolandırılmıştır. Yine aynı yöntemle kart aidat ücretlerinin iade edileceği ya da sigorta gününün dolduğu şeklinde vatandaşlar telaşlandırılarak kart bilgileri, kimlik bilgileri ve şifresini alarak dolandırmaktadırlar. İlimizde bu yöntemle 5 kişi dolandırılmıştır. Vatandaşları telefonla arayan dolandırıcılar, kuyumcu soygununda kimliğinin bulunduğunu, kendisine yardımcı olacağını, evde aramaya geleceklerini, ne kadar altını ve parası varsa söyleyecekleri yere götürüp bırakmasını söyleyerek vatandaşları dolandırmaktadırlar. İlimizde bu şekilde 3 kişi dolandırılmıştır."

Son zamanlarda iş bulma vaadi, ürün ve hayvan satışı gibi dolandırıcılık yöntemlerinin de kullanıldığına değinilen raporda, "İş bulma vaadi ile dolandırıcılık, ürün ve hayvan satışı ile dolandırıcılık ve KOSGEB tarafından kredi verileceği beyan edilerek dolandırıcılık yöntemleri de kullanılmaktadır." denildi.

Raporda, daha önceki yöntemlerde telefonla arayanların terör örgütlerinin ismini kullandığı ancak bunun son zamanlarda etkili olmadığı aktarıldı.

Raporda, vatandaşların telefon dolandırıcılarına karşı bilinçlendirilmesi için çeşitli çalışmalar yapıldığı vurgulanarak, 27 bin 968 kişiyle yüz yüze görüşme yapıldığı, 20 bin broşür dağıtılarak banka ve ATM önlerine afişler asıldığı kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Telefon Dolandırıcıları Yöntem Değiştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement