Teleskopla Gökyüzünü İncelediler - Son Dakika
Güncel

Teleskopla Gökyüzünü İncelediler

Teleskopla Gökyüzünü İncelediler

Hatay'ın Arsuz İlçe Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Astronomi Öğretmen Seminerleri buluşmalarından sonra vatandaşlar teleskoplarla gökyüzünü inceledi.

26.04.2016 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay'ın Arsuz İlçe Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Astronomi Öğretmen Seminerleri buluşmalarından sonra vatandaşlar teleskoplarla gökyüzünü inceledi.

Akdeniz Üniversitesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı, İstanbul Kültür Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tarafından Arsuz'da düzenlenen seminer 3 gün sürdü. Seminerin son gününde 'Gökyüzü gözlem şenliği' düzenlendi. Şenlikte teleskoplar kuruldu ve ünlü akademisyenler ile gökbilimciler her yaştan vatandaşa gökyüzü, astronomi, güneş, yıldız ve gezegenler hakkında bilgiler verdi. Daha sonra vatandaşlar teleskoplarla milyonlarca kilometre uzaktaki yıldız, güneş ve gezegenleri inceledi. Renkli görüntülerin yaşandığı şenlikte vatandaşlar, teleskoplar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Ayaklı teleskopa boyu yetişmeyen minikler ise gökbilimciler tarafından taşınarak ya da tabure yardımıyla gözlem yapabildi.

Öğlen güneşin, akşam da yıldızların izlendiği şenlikte kurulan dev projeksiyon ile halkla buluşan Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman, yıldızları tek tek anlattı, gökyüzünden çekilen fotoğrafları da halkla paylaştı.

YILDIZLAR DA DOĞARLAR, YAŞARLAR VE ÖLÜRLER

Lazer ışığı ve projeksiyon desteğiyle takım yıldızlarını isimlerini aldıkları şekillerle anlatan Prof. Dr. Derman, büyük ayının cezveye benzediğini ve ışık kirliliğinin yoğun olduğu İstanbul'da bile bu yıldızı gözle görmenin mümkün olduğunu söyledi. Gökyüzünde 88 takım yıldızı bulunduğunu, bunların 13'ünün özel olduğunu ifade eden Derman, "Bunlara da burç diyoruz. Burç, güneşin bir yıl boyunca üzerinde dolaştığı takım yıldızıdır. Yıldızlar da doğarlar, yaşarlar ve ölürler. Güneşin ömrü 10 milyar yıldır. 4,5 milyar yıl yaşadı, 5,5 milyar yıl daha yaşayacak. Evren ise 13,8 milyar yıl önce oluşmuş. Dünyamız ise 4,5 milyar yıl önce oluştu. Bir insanın toplam ağırlığının yüzde 90'ı da yıldız tozlarından oluşmuştur."

FOTOGRAFLI - Arsuzhatay

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Teleskopla Gökyüzünü İncelediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement