Televizyon Dizisinde Peygamber Sahnesine Tepkiler - Son Dakika
Güncel

Televizyon Dizisinde Peygamber Sahnesine Tepkiler

Televizyon Dizisinde Peygamber Sahnesine Tepkiler

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okumuşlar: "Geçmişte bir takım kimseler, insanları etkilemek ve güç elde etmek için gizem oluşturmaya çalışmış.

12.02.2014 15:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz, Hz. Muhammed'in ışık şeklinde, salavatlar eşliğinde bir ortama getirilmesi ve diziye konu edilmesinin Rasulullah'a saygısızlık olduğunu söyledi.

Öksüz, Müslümanların en hassas olması gereken noktalardan birinin, Hz. Muhammed hakkında yorum yapmak veya onu dünyadaki iş ve amellerimize konu edinmek olduğunu belirtti.

Bu konuda yoğun bir hassasiyet gösterilmesi ve istismara açık noktalardan Hz. Peygamber'in uzak tutulması gerektiğini ifade eden Öksüz, "Efendimiz; 'beni rüyada gören gerçekten beni görmüştür' diyor. Efendimizi her görmek isteyen rüyasında göremez. Rasulullah'ı rüyasında gören insanlar da genelde edeben bu rüyalarını anlatmazlar. Çünkü bu rüya, Rasulullah ile kişinin kendi arasındaki bir ilişkidir. Efendimiz insanların rüyalarına girip, toplumsal olaylarla ilgili emirler vermez. Çünkü rüya ile amel edilmeyeceğini de söyleyen bir peygamberin ümmetiyiz" diye konuştu.

Öksüz, Samanyolu TV'deki Şefkat Tepe dizisinde, zor durumda olan bir timin Hz. Peygamber'den yardım talep ettiğine dair algı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Müslümanlar, yardımı Allah'tan diler. Efendimiz, bir insandır. İnsan olarak bu dünyaya gelmiştir. Peygamberlik görevini ifa etmiştir. İslam dini tamamlanmıştır ve Efendimiz de vefat etmiştir. Dolayısıyla güncel olaylarla ilgili veya dünyaya, dine dair Müslümanların yapması gereken Efendimiz hayattayken buyurdukları, hadisler ve Allah'ın bize gönderdiği ayetler çerçevesinde dini yaşamaktır. Diğer taraftan efendimizin ışık şeklinde, salavatlar eşliğinde bir ortama getirilmesi, bunun bir diziye konu edilmesi Rasulullah'a saygısızlıktır. Efendimizi ışık hüzmesi şeklinde getireceksiniz, kamyona bindireceksiniz, kamyonu hareket ettireceksiniz, tekerin önüne biri yatacak ve Efendimizin üzerinde olduğu kamyon orada duracak... Böyle bir senaryoya Efendimizi konu edinmek İslam'ın ruhuna aykırı olduğu gibi Efendimize de saygısızlıktır."

Senaryonun, insanların filmlerde karşılaştığı ruh çağırma seanslarını akıllara getirdiğini anlatan Öksüz, "Filmlerdeki ruh çağırma seanslarında tuhaf bir varlık gelir. Aynı sahnelerin Efendimize uyarlanışı gibi bir durum söz konusu. İnsanlar, konu Efendimiz olunca salavatlar getirerek bekliyor vaziyette görülüyor. Bu direk ruh çağırma gibi bir şey çağrıştırıyor, bu doğru değil" ifadesini kullandı.

Öksüz, insanları dinle ilgili istismara açık konularda daha dikkatli, edepli olmaya davet etti.

-Doç. Dr. Muhittin Okumuşlar

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muhittin Okumuşlar ise peygamber efendimizin, bir dizide rüyada görülmüş olarak gösterilse dahi, insanları yönlendirecek şekilde kullanılmasının doğru olmadığını söyledi.

Rüyanın İslam dininde bir bilgi kaynağı olmadığını ifade eden Okumuşlar, şunları kaydetti:

"İslam'da bilgi kaynakları açık ve nettir. Bu nedenle rüyayla hareket edilmesi mümkün değildir. Günümüzde televizyonlarda, Peygamber Efendimizin rüyada görülmesi şeklinde karşımıza diziler, filmler çıkıyor. Burada şöyle bir durum var; insanlar başkalarını etkilemek adına böyle gizemli, güçlü bir takım argümanlar peşinde. Bunun için de Peygamberimizi kullanıyorlar. Tarihte de bu olmuş. Yalancı peygamberler dahi çıkmış. ya da 'Efendimizi gördüm, şöyle buyurdu, şöyle yaptı' diyen kimseler de çıkmış. Herhangi bir konuda televizyonda Efendimizin sözü kullanılarak istismar edilebilir ama burada çok daha ileri gidip bizzat görüştüğünü söylemek halinde bir istismar var. Hiçbir şekilde Efendimizin istismar edilmemesi gerekiyor."

Geçmişte bir takım kimselerin, insanları etkilemek ve güç elde etmek için gizem oluşturmaya çalıştığını vurgulayan Okumuşlar, "Dizideki görüntüler de gizem oluşturarak, insanları istismar etmek anlamına geliyor. Peygamberimiz adına yalan uydurmak büyük günahtır. Söylemediği birşeyi söyleme, onun adına yalan uydurmaktır. Efendimizin bu şekilde görülmesi, rüyaya gelmesi ve bilgi vermesi imkansızdır. Dolayısıyla kim; 'Peygamberimiz geldi, şöyle söyledi, böyle dedi' gibi bir şey söylerse bu kendi adına yalan uydurmaktan daha öte bir şey. Bu dinde kabul edilemez ve yasaktır" şeklinde konuştu.

- Latif Selvi

Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi ise siyasetin bir rekabetleşme olduğunu, son dönemde bu rekabetleşme ortamının, siyasi iktidarla siyaset dışı bir unsur arasında cereyan ettiğini belirtti.

Bu rekabette herkesin elinden gelen enstrümanları kullanma yolunu seçtiğini ifade eden Selvi, şunları kaydetti:

"Geleneksel yapımız içinde, Kur'an-ı Kerim, Peygamberimiz ve Allah'ın zatı gibi hususları, kişisel tartışmalarımıza konu etmeyiz. Çünkü ortaya koyacağımız şeyin karşılığı toplumda oluşmazsa bu değeri, yıpratmaya konu etmiş oluruz. Bu sağlıksız bir yaklaşım biçimi. Burada Peygamberimiz, kutsal kitabımız, hadisi şerifler, Allah'ın zatı gibi, bir camianın özel tekeline alamayacağı, tüm Müslümanların ortak değeri olan hususlar ortaya konulduğunda bazı tartışmalar çıkabilir. Sanki kendisinin parçası gibi ortaya koyma yanlışına düşülür. Bunun toplumda karşılığı olmazsa, bu defa kendilerine dönük eleştirel yaklaşımların muhatabı haline gelinir. Bunlar doğru yaklaşımlar değil. Bu tür şeylerden vazgeçilmeli. Belli televizyon ve basın yayın organları da kullanılmak üzere bir camianın bu kadar bu işlerin içine girmiş olması, o camianın tabanına da kendi öz değerlerine bağlı olarak ürettiği hizmetleri de zedelemektedir. Bu tür değerleri uhdelerine alıp, bunun üzerinden kendilerince etkili olacağını düşündükleri argümanların basamak olarak kullanılmasını doğru bulmayız." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Televizyon Dizisinde Peygamber Sahnesine Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement