Tema'dan Çaycuma Belediyesine Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Tema'dan Çaycuma Belediyesine Ziyaret

Tema\'dan Çaycuma Belediyesine Ziyaret

TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve beraberindeki heyet, Çaycuma Belediyesini ziyaret ederek Belediye Başkan Vekili Fuat Kalaycı ile görüştü.

29.01.2016 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve beraberindeki heyet, Çaycuma Belediyesini ziyaret ederek Belediye Başkan Vekili Fuat Kalaycı ile görüştü.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç beraberinde TEMA Genel Müdürü Barış Karapınar, Saha ve Gönüllülük Bölüm Başkanı Esra Yalvaç Özçağdaş, Çevre Politikaları Bölümünden Özlem Katısöz ve Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan'la birlikte Çaycuma Belediyesini ziyaret etti. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı'nın yurtdışında olması nedeniyle yerine vekalet eden Fuat Kalaycı ile bir süre görüşen TEMA yöneticilerinin Çaycuma'ya gelmeden önce Çatalağzı'ndaki santraller bölgesinin yanı sıra Filyos Vadisi'nde de bir dizi inceleme yaptığı öğrenildi.

Belediye Başkan Vekili Fuat Kalaycı ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, "Filyos Vadi Projesi kapsamında kurulacak başta termik santraller olmak üzere tüm kirli teknolojilere karşı olduklarını vurgulayarak,İşsizlik sorunun böyle aşılacağı söyleniyor, ama yanlış. Şimdi kurulan termik santraller ileri teknoloji ürünü. Kalifiye eleman çalıştırıyor. Yöredeyse bunu karşılayacak nitelikte işgücü potansiyeli yok. Bu anlamda yöredeki insanlara katkı sunmayacağı gibi bu vadinin tarih, turizm ve ekolojik tarım bölgesi olmasına yönelik yatırımları da etkiliyor. Zonguldak kömür havzasında 2 milyon ton kömür üretiliyor.Şu andaki mevcut santrallerinse 5 milyon ton kömür tükettiyor, yakında üretime alınacak santralle bu 9 milyona çıkacak. Bu nedenle bu santraller yerli değil ithal kömürle çalışacak. Bu miktarda kömürü bölgede üretmek mümkün değil. Santraller hem bölgemizin kömürünü yakmıyor, hem istihdam yaratmıyor. Bize yalnızca kirliliğini çekmek kalıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Siz TEMA olarak çok daha yoğun bir şekilde mücadele ediyoruz. O açıdan müteşekkiriz. Bölgemiz tarıma ve temiz endüstriye yönelik bir bölge. Arazi olarak çok müsait. Şurada şehrin içinden geçen bir Filyos Çayı var. Böyle nehirler Avrupa'da da var. Burası hem şehircilik anlamında, hem de ekonomik gelişim anlamında çok özel bir yer. Bizim hedefimiz bu bölgede nitelikli ve ekolojik tarım, turizm ve temiz endüstri geliştirmektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Gün boyu yaptıkları incelemeler sırasında irkildiklerini söyleyen TEMA Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Çatalağzı'nda gördükleri karşısında, "Yaşamamız için ölmememiz mi lazım" sorusunu yönelttiğini dile getirdi. Ataç, "Zonguldak bir maden kenti. Kömürle iç içe bir yaşam var. Ekonomi tümüyle bunun üzerinden dönüyor. Bizim farklı seçenekler olduğunu ortaya koymamız gerekiyor. Belediyenin görevi olmayabilir ama istihdamı artırmaya yönelik projeler geliştirmek gerekiyor. Filyos Vadisi'ni boydan boya gezdim. Olağanüstü ekolojik özelliklere sahip bir coğrafya. Burada çimento fabrikaları, termik santraller, demir çelik fabrikaları gibi tesislerin kurulmasını düşünmek bile cinayet. İnsan yaşamı 70-80 yıl. Bu 70-80 yıllık kısa süre için binlerce yılda oluşan doğa değerlerini katletmek düşünülemez. Biz tüm ülkenin suyuna, toprağına, havasına sahip çıkmak için kurulmuş bir vakıfız. Filyos gibi çok değerli bir ekosistemin yok edilmesine seyirci kalmayacağız. Çaycuma Belediyesinde bu duyarlılığı gördüğüm için mutlu oldum" dedi.

Bir basın mensubunun TEMA'nın Filyos Projesi üzerine açtığı davaların hangi aşamada olduğuna yönelik soruyu da yanıtlayan Ataç, "Davalarımız sürüyor. Bizim açılmış birkaç davamız var. Tamamı çevre planına yönelik. Doğa burada binlerce yılda oluşturduğu çok değerli tarım topraklarını insanlara armağan etmiş. Bunları korumaya kararlıyız. Buralarda da sanayi olsun ama akılcı düşünmeliyiz. Doğru planlama yapıp, doğru yerde, doğru işi yapmalıyız. Biz açıkça Filyos'ta kirli sanayi istemiyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Çaycuma Belediye Başkan Vekili Fuat Kalaycı, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç'a ziyaretin anısına plaket sunarken, tüm konuklara Çaycuma'yı ve belediye çalışmalarını anlatan bir yayın seti armağan etti. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tema'dan Çaycuma Belediyesine Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement